Правилният начин да вкусите шоколад

Дегустацията на шоколад прилича много на дегустацията на изискано вино : има тънки нюанси на аромати и тонове, които можете да тренирате, за да оцените. Също като виното, професионалните дегустатори на шоколад са разработили процедура за оценяване на качествата на парче шоколад. Така че, намерете най-добрия тъмен шоколад, който можете и се наслаждавайте, докато се възползвате от здравословните предимства на добрия шоколад .

Как да опитате тест Шоколад

 1. Уверете се, че шоколадът е на стайна температура. Това позволява на шоколада да започне да се топи в момента, в който влезе в устата ви. Студеният шоколад не освобождава вкусовете и ароматите си толкова бързо, като променя опита на дегустацията.
 2. Не мърдай. Не можете да оцените добрия шоколад, ако телефонът звъни или проверявате електронната си поща. Шоколадът идва от всички краища на света, за да завърши в дома ви, така че изключете телевизора и дайте малко уважение на шоколада. Тя ще ви възнагради за това.
 3. Почистете небцето си. Не искате други вкусове да се намесват в шоколадовото ви дегустиране. Уверете се, че няма вкусове, останали в устата, преди да започнете да вкусите шоколада. Джинджифил, парче ябълка, малко хляб и ухапване от туршия са казали, че изтриват вкуса в устата ви.
 4. Погледни шоколада. Шоколадовите специалисти използват вида на шоколада като един от многото критерии, за да преценят качеството му. Добрият шоколад трябва да има блестяща, дори гланцова повърхност. Ако шоколадът е твърде стар, той ще развие мъглявина, процес, известен като цъфтеж. Цветът на шоколада зависи от произхода на фасула и процеса на печене и трябва да бъде еднакъв за цялата лента. Също така разгледайте детайлите и грижите, които са поставени в създаването на шоколадовата лента. Краят са ли чисти? Изделието ли е ясно? Направени ли са допълнителни усилия, за да се направи равномерен бар?
 1. Прекъснете парче. Разбийте парче шоколад наполовина и слушайте звука. Висококачественият шоколад създава остър, свеж звук и чист ръб. Това се нарича шоколад. Колкото по-голямо е количеството какао и колкото е по-добре да се темперира, толкова по-силно е смачкането на шоколада. Професионалните дегустатори на шоколад могат да разкажат много за качеството на шоколада само с този звук.
 1. Разтрийте го. Вземете пръста си и разтрийте малко шоколада. Шоколадът трябва да се чувства гладко и равномерно. Топлината на вашето тяло ще доведе до разтопяване на шоколада и отделяне на миризми. Тези миризми ще подобрят интензивността на вашия дегустация.
 2. Миризма на шоколад. Подобно на специалистите по вино, специалистите по шоколад могат да намерят невероятна гама от аромати и аромати. Някои шоколадови вкусове включват изгорял хляб, орехов, пикантен и плодов, за да назовем само няколко. Когато започнете да вкусите шоколад, тези аромати вероятно няма да ви станат ясни и това е добре. Прекарайте повече време, просто миришете на шоколада. Загрявайте го с пръста си, затваряйте очите си и оставете вашето ароматно въображение да избяга. В крайна сметка ще можете да разпознавате различни шоколадови бонбони с различни миризми и ще започнете да знаете кои части на света произвеждат шоколад, с който се ароматизирате.
 3. Почувствайте шоколада в устата си. Добрият шоколад буквално трябва да се стопи в устата ви. Шоколадът се топи при около 97 градуса. Тъй като топенето на шоколада трябва да се чувства богато и вкусно в устата. Не би трябвало да дъвчете добър шоколад: просто оставяйте вкуса да се отделят сами. Проверете текстурата на шоколада. Тя може да варира от гладка до зърнеста. Добрият шоколад има богата, кадифена текстура. Слаботокачественият шоколад се чувства восъчен или мазен.
 1. Опитай го. И накрая, трябва да опитате шоколада. Можете да дъвчете, ако искате, но само няколко пъти. Както при миризмата на шоколада, обърнете внимание на вкусовете, които се появяват в главата ви. Това може да е същото като това, което миришеше или нещо съвсем различно. Прекарайте време да сте наясно как вкусовете се променят с течение на времето, докато шоколадът продължава да се стопява и да покрива повече от устата ви.
 2. Обърнете внимание на финала. Тъй като последният от шоколада напуска устата ви, дългият аромат е известен като финала. Добър шоколад трябва да има сложен, интересен завършек, който не е горчив или неприятен. Финалът е важна част от дегустацията, тъй като много от първите вкусове могат да бъдат маскирани от други съставки в шоколада.

Съвети за дегустация

 1. Отидете от нисък на висок. Ако вкусите много различни видове шоколад по време на едно заседание, винаги опитайте от най-ниския процент на какао до най-високо.
 2. Съхранявайте правилно шоколада. Съхранявайте шоколада си на сухо, тъмно, хладно място, за да избегнете разцвет и други признаци на стареене.
 3. Баланс. Не забравяйте да балансирате калориите в шоколада, като ядете по-малко от нещо друго.
 4. Време е вашето дегустиране. Ако имате проблеми със съня през нощта, не яжте шоколад близо до лягане.