Pronation и Overpronation за ходене и бягане

Предложението е естествено движение на крака ви по време на ходене и бягане. Ходещите и бегачите често ще чуят думите "pronation", "overpronation" и "underpronation", особено когато обсъждат походката ви и дали трябва да използвате обувки за контрол на движението. Научете повече за това какво означават тези термини.

Какво представлява Pronation?

Предложението се отнася до естественото движение от страна на страна на стъпалото, докато ходите или бягате.

Той също е известен като eversion. Краката се движат малко навътре с всяка стъпка.

От времето, когато петата ви удари по земята, вашият арка започва да се изравнява и да смекчи шока. Теглото ви се премества към външната страна на крака и след това обратно към големия пръст. Ако имате правилна походка, кракът ви трябва да започне да се търкаля навън с палеца. Арката се издига и укрепва, за да осигури стабилност, тъй като краката се търкалят нагоре и навън. Това е нормално учение. Всички пръсти помагат при натискане при нормално учение, но големият пръст и вторият пръст правят повече от работата, докато другите се стабилизират.

Подметката на стъпалото е насочена към задната част на тялото ви. Мускулите, които са активни по време на пронация, са предната тибиална, разширителят digitorium longus и extensor hallicus longus, всички от които са подържащи стъпалата.

Проблеми с Overpronation

За някои хора, глезена се търкаля твърде далеч надолу и навътре с всяка стъпка, която е известна като прекалена скорост.

Смята се, че това допринася за риска от наранявания и обувките за контрол на движението, стелки и ортези са предназначени да коригират движението на стъпалата Ви за пренапрежение. При претоварване, големият пръст и вторият пръст правят всичко натискане и това води до напрежение върху тях и нестабилност в краката.

Прекомерното въртене на стъпалото при прекомерно натоварване води до по-голямо въртене на пищяла в долната част на крака, което води до по-голяма честота на гънки (нарича се също синдром на медиалния тибиален стрес) и болка в коляното.

Той поставя повече стрес върху сухожилията и сухожилията на крака, които се прикрепят към петата, допринасяйки за проблеми с болката в петата.

Определянето дали сте надпартер е ключът към избора на правилните обувки за ходене и бягане. Можете да направите малко самодиагностика, като погледнете модела на обувките си, след което се оценявайте от магазин за обувки с добро качество. Свръхпротекторите могат да се възползват от обувките за контрол на движението, които помагат да се коригира походката им, така че да имат нормално неутрално усещане.

Проблеми с Underpronation (Supination)

Суфинцията е движещо се движение към външния ръб на стъпалото по време на стъпка. Краката естествено потъва по време на етапа на палеца, когато петата първо се издига от земята до края на стъпалото.

Това осигурява повече ливъридж и помага да се търкалят пръстите на краката.

Твърде много субинация създава допълнителен стрес върху крака. Големият пръст и вторият пръст не се използват при подпиращ пръст, който оставя цялата работа на външния край на крака и по-малките пръсти. Това може да доведе до нараняване на глезена, синдром на илотибиална лента на коляното, ахилесов тендонит и плантарен фасциит .

Супанаторите се справят добре с неутрални обувки. Ако се подпирате, не се нуждаете от обувки за контрол на движението, защото нямате нужда от медийна стабилност. Вместо това, гъвкавите обувки ще ви позволят по-добър диапазон на движение и може да се възползвате от обувки или стелки, които имат по-голямо уплътняване.

Долния ред

Вашата ходене по ходене и ходене може да има прекалено много или твърде малко странично въртене по време на фазите на вашата стрелка. Често можете да получите бърза оценка в магазин за обувки, за да видите дали не сте надвиснати или не.

> Източници:

> Донатела, Робърт. "Нормална биомеханика на краката и глезена". Дневникът на ортопедичната и спортната физична терапия. Ноември 1985 г.

> Болка в петата. Американска поддиарезна медицинска асоциация.

> Как да "прочетете" Вашия отпечатък. Американската ортопедична общество за краката и глезените. http://www.aofas.org/footcaremd/how-to/foot-health/Pages/How-to-Read-Your-Footprint.aspx

> Ръсел, Р.М. и Симънс, S "Ефектите от безпомощното движение върху пренаселеността в бегачите", Международна справка за упражнения: Конференция : 2016 Vol. 8: Iss. 4, член 42.

> Туид JL, Кембъл JA, Avil SJ. Биомеханични рискови фактори при развиването на синдрома на средния тибиален стрес при дистанционери. Списание на Американската под-медицинска асоциация: Ноември 2008, Vol. 98, No. 6, pp. 436-444.