Общи приложения за активен въглен

Научното доказателство поддържа само няколко активни въгленни употреби

Активният въглен е използван от медицински специалисти повече от 150 години за лечение на отравяни и предозирани пациенти. Но има нови употреби на активен въглен, които го правят модерна добавка, намерена на рафтовете на магазините в цялата страна. За съжаление, научните доказателства не поддържат много от тези популярни приложения. Преди да купите продукти от дървесни въглища, за да подобрите здравето си, е важно да проучите науката.

Какво е активен въглен?

Дървеният въглен, използван за здравето, е различен от брикетите, които хвърляте на барбекю, за да приготвите храната си. Активният въглен (понякога се нарича активен въглен) обикновено се изработва от естествени материали (подобни на обикновените дървени въглища), като дървесина, торф, въглища или кокосови черупки. Активният въглен се обработва така, че да може да се използва за медицински цели.

Активният въглен може да бъде намерен в различни форми. Може да видите, че се продава като активен въглен капсули или прах. Веществото има малки пори, които му позволяват да улавя определени токсини или химикали и да предотврати абсорбцията им в стомашно-чревния тракт. Активният въглен е наречен "лекарствена гъба" от някои експерти в медиите. След като активираният въглен абсорбира токсините, те се отстраняват от тялото ви в изпражненията.

Популярни приложения за активен въглен

Има много различни начини, по които медицински специалисти и потребители използват въглен.

Някои употреби се подкрепят от научни доказателства, но в много случаи доказателствата са смесени. Така че може да видите едно проучване, което поддържа използването на активен въглен за конкретно състояние, но друг, който намира съвсем различен резултат. За съжаление има и някои популярни употреби на активен въглен, които изобщо не се подкрепят от никакви научни данни.

Активирани рискове от активен въглен и нежелани реакции

Активният въглен обикновено се счита за безопасен, когато се приема от най-здравите възрастни за кратък период от време. Въпреки това, тъй като продуктът предотвратява абсорбцията на химикали - както добро, така и лошо - приемането на продукта със здравословни храни може да предотврати абсорбирането на здрави витамини и минерали.

Най-честите нежелани реакции на консумацията на активен въглен включват черни изпражнения и запек. Някои потребители също имат черен език, ако погълнат праха.

Хората, които приемат лекарства с рецепта или рецепта, трябва да говорят с лекаря си, преди да използват продукта. Активираният въглен може да предотврати или промени начина, по който тялото ви абсорбира лекарството и може да промени ефективността на лечението.

Освен това, хората с определени медицински състояния трябва да бъдат особено предпазливи при приемането на активен въглен. Медицински специалисти препоръчват пациентите, които страдат от намалена перисталтика, да говорят с лекаря си, преди да опитат добавката. Тези с чревна обструкция не трябва изобщо да я използват. В редки случаи активният въглен може да причини забавяне или блокиране на чревния тракт, реглугация в белите дробове и дехидратация.

И накрая, някои потребители се оплакват от неприятностите на използването на активен въглен. В прахообразната си форма черното вещество може да бъде много объркано. Поради тази причина не се препоръчва да използвате праха в близост до плат или материали, които могат да оцветят.

Словото от

Тъй като продуктът се използва от медицински специалисти, може да ви се наложи да вярвате, че активният въглен има способността да успокоява стомаха, да избелва зъбите ви или да осигурява други ползи за здравето. И понеже обикновено се смята за безопасен продукт за повечето възрастни, може да се изкушите да опитате. Но не забравяйте, че приемането на активни активни въглен капсули или прах може да промени начина, по който тялото ви поглъща храна и медикаменти. Винаги говорете с Вашия лекар, преди да вземете тази или някаква добавка. В случай на предозиране или отравяне, обадете се на отровен контрол, 911, или отидете в най-близкото спешно отделение за помощ.

> Източници:

> Американска стоматологична асоциация. Устните са здрави. Естествено избелване на зъбите: факт срещу фантастика. http://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/w/natural-teeth-whitening.

> Cochrane. Интервенции за лечение на холестаза по време на бременност. http://www.cochrane.org/CD000493/PREG_interventions-treating-cholestasis-pregnancy

> Мичиганския университет. Мичиганска медицина. Дървени въглища. http://www.uofmhealth.org/health-library/hn-5203004 Прегледано през юни 2015 г.

> Националната библиотека по медицина в САЩ. PubMed Health. Активен въглен (през устата). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0008816/.

> Националната библиотека по медицина в САЩ. Medline Plus. Активен въглен. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/269.html. Прегледано май 2015 г.