Проучване на новото тенденция в природното вино

Естествените винопроизводители се застъпват за връщане към методите на стария свят

В баровете и ресторантите в цялата страна любителите на виното преминават отвъд органичното и пълнят очилата си с това, което е известно като "естествено вино". Движение, което сега набира скорост по целия свят, природният винен феномен отбелязва връщане към практиките на винопроизводство отдавна.

За разлика от повечето вина, естественото вино се създава без употребата на добавки като консерванти и стабилизатори.

Казано е, че тази неразрушена форма на вино позволява по-истински израз на характера на гроздето и от своя страна дава по-жив и уникален вкус.

Някои ентусиасти предполагат, че - поради липсата на добавки - естественото вино е по-здравословно от традиционно направеното вино. И тъй като естественото вино се произвежда от устойчиво отглеждано грозде, също се смята, че има по-добро въздействие върху околната среда.

Как се прави натурално вино

Тъй като няма система за сертифициране на естественото вино, производствените методи могат да варират значително от винопроизводителите до винопроизводителите.

Все пак естественото вино обикновено се произвежда от грозде, отглеждано в биологични или биодинамични земеделски практики. И двата вида практики избягват използването на синтетични торове, пестициди, фунгициди и хербициди. В биодинамичното земеделие земеделските стопани използват и специализирани методи, които подкрепят цялостно екосистемата на фермата, като третиране на почвата с компост, изработен от билки като лайка и валериан, и времето на прилагане според лунния календар.

Повечето конвенционални винопроизводители - и дори много органични винопроизводители - обикновено използват различни добавки в процеса на ферментация. Например, някои дрожди се подбират внимателно, за да се получат специфични ароматични профили. В допълнение, вещества като яйчен белтък, рибни пикочни мехури и активен въглен често се използват като "фини агенти" (т.е. продукти, които премахват утайката от вино).

Добавките обикновено не фигурират върху етикета на виното.

Природните винопроизводители обаче избягват такива добавки (включително добавена захар). Те също така са склонни да се откажат от технологичната интервенция в процеса на производство на вино, като предпочитат традиционни техники като събиране на ръка и угасяване на гроздето и ниско до никакво филтриране.

Докато някои естествени винопроизводители избягват използването на сулфити, други позволяват минимално използване на сулфит по време на процеса на бутилиране. Един клас серни съединения (включително серен диоксид), сулфитите помагат да се запази свежестта на виното и да се спре растежа на бактериите. Известно е, че причиняват алергични реакции при някои хора, особено тези, които страдат от астма.

В някои случаи производителите на натурално вино използват само неутрални дъбови бъчви, за да не позволят на дъб да придаде вкус на виното в неговата възраст.

Разликата между природното вино и традиционното вино

При конвенционалното производство на вино, използването на добавки е от съществено значение за постигане на последователност във фактори като аромат, цвят и текстура. Но когато става дума за създаване на естествено вино, отсъствието на тези добавки може да доведе до забележителни вариации в тези фактори.

Много натурални вина се оказват изключително сложни, гъсти и / или пълни с вкус.

Природните вина също често са облачно (поради липсата на филтриране) или по-тъмни по цвят, в сравнение с конвенционалните вина.

Ползите от природното вино за здравето

Някои представители твърдят, че природното вино предлага по-големи ползи за здравето от традиционно направеното вино и че естественото вино е по-малко вероятно да причини махмурлук. Понастоящем обаче няма научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Като цяло, пиенето на вино в умереност може да има някои здравни ефекти. Изследванията показват, че виното е високо в антиоксидантите , включително съединение, наречено ресвератрол . В проучване, публикувано в Journal of Cardiovascular Pharmacology през 2009 г., например, учените съобщават, че леката до умерена консумация на вино може да предпази от заболявания като атеросклероза и исхемична болест на сърцето.

Проучвания, публикувани през последните години, също показват, че пиенето на вино може да спомогне за укрепване на здравето на костите, както и да предотврати развитието на някои форми на рак.

Ако ви харесва чаша вино понякога, може да ви заинтересува да замените обичайния си избор с чаша естествено вино. Само имайте предвид, че няма строго определение за това, което прави виното "естествено".

Както всеки тип алкохол, естественото вино трябва да се консумира само умерено. Американската сърдечна асоциация препоръчва мъжете да ограничат приема на алкохол до една или две напитки на ден и жените да не консумират повече от една напитка на ден. Четиридесет унции вино представлява напитка, без разлика между естественото вино и традиционно направеното вино. (Хората с определени медицински състояния може да се наложи да консумират по-малко или изобщо да избягват алкохола.)

> Източници:

> Бертелли АА, Das DK. Грозде, вина, ресвератрол и здраве на сърцето. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec; 54 (6): 468-76.

> Guerrero RF, García-Parrilla MC, Puertas B, Cantos-Villar E. Вино, ресвератрол и здраве: преглед. Nat Prod Commun. 2009 май, 4 (5): 635-58.

> Kutleša Z, Budimir Mršić D. Здраве на виното и костите: преглед. J Bone Miner Metab. 2016 Jan; 34 (1): 11-22.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.