9 начина да увеличите апетита си

1 - Помогнете на себе си да ядете повече

Маймуни Бизнес Изображения / Гети изображения

Ако сте болни, губите тегло и нямате апетит, това може да се дължи на заболяване, емоционален проблем или като страничен ефект от лечението. Знаете, че трябва да ядете повече, за да спечелите теглото или поне да поддържате текущото си тегло, но просто не се чувствате като да ядете нещо.

Можете да се опитате да насилвате себе си да ядете, но това може просто да добави към стреса на болката. Ето някои прости начини, по които можете да увеличите апетита си. Превъртете през слайдшоуто, за да научите повече. Този съвет също е добър за болногледачи, които се опитват да накарат любим човек да яде малко повече.

2 - Запазете любимите си храни

Максимилиан фонд ООД / Гети изображения

Ще откриете, че е много по-лесно да ядете нещо, което наистина ви харесва, така че запазете някои от любимите закуски на ръка. Ако не се чувствате на път да отидете до магазин за хранителни стоки, може би един помощник, член на семейството или приятел може да вземете някои от любимите си храни и да запасите хладилника и рафтовете си с храни, които обичате да ядете. Услугите за местно доставяне или уеб сайтове като Amazon.com улесняват магазина и можете да ядете храна още на следващия ден.

3 - Яжте няколко закуски вместо големи ястия

Брайън Макдоналд / Гети изображения

Мисълта за огромна плоча с храна може да ви остави да се чувствате невероятно, но една малка закуска вероятно няма да изглежда толкова лоша. Така че, вместо да се принуждавате да ядете три големи ястия на ден, вместо това се захапете на 6 или 7 малки хранения. Опитайте малък сандвич, чаша или супа или шепа ядки с малко пресни плодове.

4 - Изберете храни, които са енергийно плътни

Леу Робъртсън, Brand X Pictures / Getty Images

" Енергиен плътен " е учтив начин да се каже, че нещо е високо в калориите. Ако сте в състояние само да ядете малки закуски или редки ястия, добре е да изберете храни, които са по-високи в калориите. Здравословните енергийни плътни храни включват сирене, ядки или орехово масло, авокадо и бобови растения. Добавете любимия си сос, превръзка, настъргано или разтопено сирене, масло или сос в порция картофи, ориз или тестени изделия, за да увеличите калориите си.

5 - Извадете аромати

dem10 / Getty Images

Може би част от проблема е, че не можете да вкусите храните, които могат да се случат като част от остаряването. Добавете билки и подправки към вашата храна, за да подобрите вкуса. Или може би тире от Tabasco или Sriracha сос. Солта подобрява вкуса, но ако имате високо кръвно налягане, трябва да говорите с Вашия лекар за ядене на сол или заместители на сол.

6 - Задайте таблица на Ница

Лигия Ботеро / Гети изображения

Извадете най-доброто ви място и запалете свещ или две, ако сте до него, или яжте ястието си с любимата си музика на фона, защото спокойна и щастлива атмосфера прави яденето по-приятно. Това е още по-добре, ако можете да се насладите на хранене с членове на семейството.

7 - Пийте вода между храненията, не по време

Източник на изображения / Гети изображения

Питейната вода точно преди и по време на хранене може да намали количеството храна, която ще ядете, поради обема на течността. Добре е да се насладите на напитка с храната си, но само няколко глътки, за да се съсредоточите върху храната. След това пийте вода или смучете кубчета лед между храненията.

8 - Промяна на текстурата на вашата храна

milanfoto / Гети изображения

Ако имате проблеми с дъвченето или поглъщането на храна, това може да ви помогне да промените механично храните . Можете да накълцате или да накълцате месото и суровите зеленчуци на малки парчета, за да направите дъвченето по-лесно. Добавете течности и пюре на вашите храни, така че е по-лесно да поглъщате или ядете меки храни като супа, кисело мляко и много зрели плодове.

9 - Пийте течни ястия

Ериксон Фотография / Гети изображения

Ако просто не се чувствате като ядене, пийте Уверете се или Карамфилираща бърза закуска или друг заместител на хранене. Можете също така да направите свои собствени вкусни плодове smoothies, ако имате мощен миксер. Добавете повече калории към глазурите с лъжица фъстъчено масло или протеинов прах.

10 - Вземете малко упражнение

Ръсел Садур / Гети изображения

Физическата активност освобождава мозъчните химикали, които могат да подобрят настроението ви и да стимулират апетита ви. С кратка разходка около час или половина преди хранене може просто да помогне да направи това следващото хранене малко по-привлекателни.

Източник:

Американското сдружение за рака. "Апетит, беден."