Цинкови добавки за сила и мускули

Цинкът е основен минерален елемент, който естествено присъства в храни като месо, морски дарове, ядки, боб и семена. Цинкът участва в процесите на основно тяло, като заздравяване на рани, имунната система, изграждането на протеини и растежа и развитието в детска и бременна възраст, както и в многобройни ензимни процеси.

Поради начина, по който цинкът се съхранява в тялото, няма лесен начин да се определи адекватността на цинка чрез измерване на кръвта или тъканта.

Това води до неточни оценки на статуса на цинк при индивидите.

Важно за тази дискусия е, че цинкът помага на организма да произвежда мъжкия хормон тестостерон. Недостатъчният прием на цинк може да означава ниска продукция на тестостерон, слаб растеж и изграждане на мускули и ниско сексуално желание.

Цинкови добавки за бодибилдъри и атлети

Препоръчваните дневни изисквания за цинка не са големи: 11 милиграма за мъжете и 8 милиграма за жените, малко повече по време на бременност и лактация. Повечето хора могат да достигнат до тези приема със здравословно хранене. Възможно е обаче някои групи да се нуждаят от повече грижи. Вегетарианците и вегетарианците могат да бъдат недостатъчни, а някои предполагат, че спортистите, които извършват тежко физическо обучение за няколко часа всеки ден, може да се нуждаят от допълнителен цинк, защото някои от тях се губят в пот.

Въпреки това, има малко доказателства, че приемането на добавки с цинк, които надвишават препоръчителната дневна сума, води до подобряване на производителността на спортните постижения или изграждането на мускулите.

Безопасността на цинковите добавки

Приемането на цинкови добавки над 40 милиграма на ден за мъже и жени може да не е безопасно в дългосрочен план. Това е горната граница на безопасност, определена от повечето държавни органи. При много високи дози цинкът може да причини диария, повръщане и спазми. При по-малки количества цинкът може да блокира други важни минерали, като мед, и състоянието на холестерола може да се повлияе неблагоприятно, особено на добрия холестерол с висока плътност.

Стридите са много цинкови, особено от замърсени води. Някои отделни стриди могат да съдържат по 10 милиграма или по-малко.

Един нерешен въпрос е дали високият прием на цинк може да утежни проблемите с пикочните пътища, включително доброкачествени и ракови състояния на простатата, или дали добавките на цинк наистина могат да бъдат полезни, както предлагат някои органи. По-предпазлив подход може да означава, че свеждате до минимум допълнителния прием на цинк.

Цинкът може също така да пречи на някои лекарства, включително пенициламин и антибиотици, и диуретичните лекарства могат да изчерпят нивата на цинка.

Долен ред

Като цяло, ако ядете здравословна диета с набор от храни, малко вероятно е да имате недостиг на цинк. Дори спортисти и обучители на тегло, които обикновено консумират повече храна, за да захранват дейността си, вероятно ще покрият нуждите си от цинк поради допълнителната храна (и цинка), която консумират. Вегетарианците и другите групи с ограничаващо хранене може да се нуждаят от много по-голямо внимание при приемането на цинк.

Въпреки това, ако се изкушавате да допълвате, консултирайте се с Вашия лекар или го оставете в границите на добра мултивитаминова таблетка.

Прочетете повече за цинка в сайта на Националните институти по здравословни хранителни добавки.

Източници:

Koehler К, Parr MK, Geyer H, Mester J, Schänzer W. Серумен тестостерон и екскреция на урина от метаболити на стероидни хормони след прилагане на висока доза цинкова добавка. Eur J Clin Nutr. 2007 Sep 19.

Мояд МА. Цинк за болестта на простатата и други състояния: малко доказателства, много хипнотични и значими потенциални проблеми. Урол Нурс. 2004 Фев; 24 (1): 49-52. Review.