Кой трябва да приема пробиотици?

Как тези микроорганизми могат да помогнат за здравето ви

Бактериите в храната може и да не звучат като добро нещо, но когато става дума за пробиотици, това е така. Пробиотиците са живи организми, предимно бактерии или дрожди, които са полезни за вашето здраве. Те живеят в червата и червата и са свързани с множество ползи за здравето от предотвратяване на заболявания при лечение на стомашно разстройство и разстройства на настроението. Тази статия разглежда пробиотиците: какви са те, какво правят и кой трябва да ги вземе.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са "добри" микроорганизми, които са подобни на полезните бактерии в червата Ви, като ги приемате като добавка или в храната и помагате за насърчаване на добър баланс на полезни бактерии във вашата система.

Някои от най-често срещаните пробиотици са в семейството Lactobacillus или семейство Bifidobacterium :

Когато се правят проучвания върху пробиотици, те определят щамове и дози, така че погледнете в литературата и говорете с Вашия лекар може да ви помогне да намерите подходящия тип пробиотик за вас.

Какви са ползите от пробиотиците?

Има много причини някой да иска да вземе пробиотици, тъй като те се използват както за лечение на проблеми, така и за предотвратяване на други. Някои начини на употреба на пробиотици стават все по-утвърдени, като например при възстановяването на полезни бактерии в микробиом след доза антибиотици; или да ги приемате за лечение на диария.

Други области на научните изследвания все още са в ход, но показват обещание за предотвратяване или лечение на различни състояния, включително:

Пробиотиците също могат да допринесат за здравословното стареене чрез подобряване на имунната функция.

Как се вземат пробиотиците?

Пробиотиците могат да се приемат по няколко начина, включително:

Кой не трябва да приема пробиотици?

Ако сте на някакъв вид имуносупресори или сте имуносупресирани (ако имате ХИВ, например), ще поискате да попитате Вашия лекар относно пробиотиците преди да ги приемете под каквато и да е форма. Изглежда няма документирани лекарствени взаимодействия с пробиотици.

Долния ред

Доколкото мога да кажа, пробиотиците имат много потенциални ползи и много малко недостатъци, въпреки че все още трябва да се направят още изследвания. Ще помисля да ги добавя към моята схема, особено за онези времена, когато ми предписват антибиотици или изпитвам някакви проблеми с храносмилането.

Източници:

Iannitti T, Palmieri B. Терапевтично използване на пробиотични формулировки в клиничната практика. Clin Nutr. 2010 юни 22. [Ебб пред печат]

Sullivan A, Nord CE. Пробиотици и стомашно-чревни заболявания. J Intern Med. 2005 Ян; 257 (1): 78-92.