Дивото нещо (Camatkarasana)

Как да обличаш кучето си

Също известен като: обръщане на кучето, Flip Dog

Тип на позата: Backbend

Ползи : Подобрява гръбначната мобилност, укрепва ръцете.

Дивото нещо е доста ново допълнение към йога канона, тъй като е въведено и широко преподавано от Джон Приятел чрез Анусара Йога . Тази поза е създала почти толкова противоречия в света на йога, колкото самия Приятел. Въпросът е дали е възможно да се правят диви неща по начин, който не поставя раменете ви в позиция, която почти гарантира вреда.

Нека да разгледаме по-отблизо.

Начинът, по който поуката се преподава в Анусара, разчита на практикуващия да се чувства удобно с много отворена структура на обратно огъване, което е отличителен белег на Анусара. Тази статия от статията за йога , издадена през 2007 г., Fine Balance, написана от старши учителката на Anusara Desiree Rumbaugh, илюстрира този подход. Тъй като този път, и особено след напускането на приятеля от Анусара, позата се преподава по много по-гъвкав начин, който се вписва в повече практики и типове тяло. Нашата версия, която понякога се нарича обръщане на кучето, изисква да се пазят и двата крака, за да носят тежестта ви по-равномерно и за поддържане на носещата ръка по-перпендикулярна на пода.

В часовете по йога, обръщането на кучето ви е напълно по желание (както и всяка друга поза, която инструкторът предлага). Има много място за интерпретация в тази поза, така че правете това, което има смисъл за тялото ви, включително и да го заобикаляте напълно.

Ако имате тенденция към наранявания при рамото, може да искате да го избегнете напълно като предпазна мярка.

Инструкции:

1. От кучето , насочено надолу , повдигнете десния крак, който се спуска надолу .

2. Отворете дясната таза към тавана и огънете дясното коляно.

3. Продължете да отваряте тазобедрената част и започнете да завъртате върху топката на лявото стъпало, преместете пръстите на краката си, за да се обърнете към задната част на стаята, когато влезете в позиция за задната част.

4. Тъй като бедрата стигат до тавана, носете десния крак на пода от лявата част на левия си крак. Дясното ви крак ще излезе от матката ви.

5. Дясната ръка се повдига от пода и се простира към предната част на стаята.

6. За да излезете, завъртете върху топчето на левия крак, за да върнете пръстите на краката към предната част на стаята и пуснете дясната ръка, за да се върнете надолу.

7. Повторете от другата страна.

Съвети за начинаещи:

1. Това напреднали backbend е най-добре да се избягва от начинаещи. Ако срещнете тази поза в класа, кучето, излято с отворени бедра (стъпка 2), е чудесно място за спиране.

Съвети за напреднали:

1. Слушайте тялото си. Ако се чувствате неудобно в тази поза, най-добре е да го прескочите. Има много други начини да се наведете назад.

2. Ако имате много дълбока наклонена назад практика, възможно е да преминете на пълен полюс . Дясната длан трябва да стигне до пода с пръст, обърнат към краката ви. Ако можете да направите това, прехвърлете тежестта си върху тази ръка, повдигнете лявата ръка и я обърнете, така че левите пръсти да сочат към краката ви и след това да подменят лявата ръка на пода.