Амфетамини, стимуланти и продукти, повишаващи производителността

Сериозни рискове и никаква полза за спортните постижения

Амфетамините, наричани понякога "скорост" или "горна част", са стимулиращи лекарства от централната нервна система, които увеличават бдителността, самочувствието и концентрацията и намаляват апетита, като създават усещане за повишена енергия. Химическата структура е подобна на естествения адреналин и норадреналин, който се произвежда от тялото. Ефектите на амфетамините са подобни на кокаина, но продължават по-дълго.

Амфетамини, като бензедрин, адерал и декседрин, понякога се предписват за ADHD (хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието).

Амфетамините могат да осигурят някои малки, краткосрочни ползи. Текущите изследвания показват, че 10-30 mg метамфетамин може да подобри реакционното време и когнитивната функция, да увеличи чувството на бдителност, да намали усещането за умора и да увеличи еуфорията. Но това също е с тенденция да се правят по-високи рискови избори. Изследователите също така заявяват, че при по-висока степен те очакват субектите да изпитват възбуда, неспособност да се съсредоточи вниманието върху разделените задачи на внимание, невнимание, безпокойство, двигателно възбуждане, увеличено време за реакция и изкривяване на времето, депресирани рефлекси, и неспособност да следвате указанията. Един от рисковете от дори умерена употреба на амфетамин в спортиста е, че поради изкривено възприемане на болка или умора той може да пренебрегне предупредителните признаци за нараняване и да играе дори когато е ранен.

Други ефекти на амфетамините

Потенциалните краткосрочни странични ефекти на амфетамините включват:

Дългосрочната употреба на амфетамини може да доведе до нарастваща толерантност към лекарствата и необходимостта от непрекъснато поемане на повече за същия ефект.

Не е необичайно спортистите да станат зависими от наркотиците и да имат затруднения да се оттеглят от амфетамини. Внезапното оттегляне може да доведе до депресия, слабост и крайна умора. Дългосрочната употреба на амфетамини може да доведе до:

Употреба в спорта

Въпреки отрицателните странични ефекти и пристрастяването на амфетамините, някои спортисти продължават да ги използват с надеждата да спечелят малко предимство . Ако обмисляте да използвате тези стимуланти, имайте предвид, че почти всички форми на амфетамини се намират в списъка със забранени вещества на повечето, ако не и на всички, спортни организации.

източник

Bohn AM, Khodaee M, Schwenk TL., Ефедрин и други стимуланти като ергогенни средства. Текущ доклад за спортна медицина. 2003 Aug; 2 (4): 220-5.

Логан БК. Метамфетамин - Ефекти върху човешкото представяне и поведение. Forens Sci Rev 2002; 14 (1/2): 133-51

Тенденции при злоупотребата с лекарства по лекарско предписание. Националният институт по злоупотребата с наркотици (NIDA). NIH Publication Number 05-4881. Отпечатано през юли 2001 г., преработено август 2005 г.