Тегло: От губещи, печеливши, зрители и печалби

Неотдавнашната статия в " Ню Йорк Таймс" описва несполучливата съдба на участниците в "Най-големият губещ", след като светлината на прожекторите се помрачи, телевизионните камери спрат да превишават скоростта си и известно време минават. Те възвръщат теглото. Някои от тях, повечето от тях, всичко това, или дори всичко, плюс някои.

Това, което Ню Йорк Таймс ни казва, не е изненада за онези от нас, които са работили директно с тежко затлъстели пациенти през годините, е, че провалът надминава участниците в шоуто.

Тези от нас в тези окопи са знаели през цялото време, че макар и предизвикателни, загуба на тегло е рядко проблем, ограничаващ скоростта. Поддържането на загуба на тегло е мястото, където повечето усилия падат.

Статията цитира работата на Кевин Хол, изследовател в НИХ и водещ експерт в динамиката на енергийния баланс. Работата на д-р Хол върху енергийния баланс хвърли светлина върху това преди и новата работа очевидно набира осветление. Това, което показва по същество, е, че последователността на тежкото затлъстяване, последвано от доста драстична загуба на тегло, активира примитивната защита на тялото срещу глад, което всъщност е това, което преживява. Метаболизмът се забавя, горивната ефективност се подобрява. В контекста на лишения от каменна ера, това са силно адаптивни отговори и вероятно тук сме тук само защото нашите прадеди са ги имали. В контекста на умишлено пристрастената нездравословна храна и величествената вездесъщност на това е метаболитна катастрофа.

Най-добре приветстваната част от тази история и такова голямо внимание на въпроса е облекчението, което може да предостави на "жертвите", отразени в цитати, включени в цялата статия. Нашето общество има срамна склонност да обвинява жертвите на тази епидемия от затлъстяване, която сме си измислили предимно за печалба.

В този контекст, теглото се възвръща след загуба с такава фантазия трябва да се почувства като поглъщащ неуспех. Работата на доктор Хол, и това внимание към него, казват ясни и ясни: това не е твоя вина ! Това е жизненоважно послание, което участниците и зрителите трябва да чуят.

Предотвратяване на проблема

Мисля, че Таймс пренебрегва основното значение. Тежкото затлъстяване може почти винаги да бъде предотвратено и почти винаги да бъде предотвратено. Ако някога една унция превенция струва много килограми лек, това е времето.

Участниците в The Biggest Loser имат тежко затлъстяване. Тежкото затлъстяване е най-бързо развиващият се сегмент на съвременната епидемия. Едно телевизионно шоу може да превърне зрителя в спорт на проблем, който нашата култура подбужда, но не може да го поправи.

Защо? Тъй като в нашата култура храната буквално е съзнателно създадена, за да бъде, за всички намерения и цели, пристрастяваща. Тъй като в едно общество, което се преструва, че е отрязващо захар, след като е отрязало въглехидратите, след отрязването на мазнините , най-добрите налични доказателства показват, че никога не сме съкратили нищо. Продължихме да добавяме повече калории от нови разновидности на нездравословна храна, които използват настоящото фиксиране на хранителните вещества. Тъй като се оплакваме от разпространението на затлъстяването и неговите често тежки усложнения, особено при децата, но с бързи темпове продължаваме да предлагаме многоцветни бонбони като част от пълната закуска.

Ние раздаваме сода като източник на щастие, а не диабет. Предполагаме, че плодовите ролки имат нещо общо с плодовете. Ние предлагаме все по-големи пици, все повече сирене на все повече места и все по-големи бургери, с все повече бекон.

Нека да не сме на думи тук: маркетинговото затлъстяване е голям бизнес и широк спектър от бизнеси се хранят с него. Те включват, но не са ограничени до, Голямата храна, която печели от причиняването на проблема; Big Pharma, която печели от лечението на проблема; Big Tech, който печели както от причиняването, така и от борбата с проблема; и Big Media / Publishing, които извличат полза от това да ни разкажат за проблема по обичайния начин: наскърбявайки ни, когато ни е удобно и утешаваме, когато сме засегнати.

Знаем, че затлъстяването може да бъде предотвратено, тъй като по-голямата част от историята го възпрепятства. Виждахме история в бързо напред в места като Китай, където затлъстяването беше рядкост до само въпрос на преди години и скача с приемането на всички културни практики, които сме толкова вещи на износа. Добрите култури, като тези на Сините зони, защитават както здравето, така и здравословното тегло, но също губят основание за безмилостните хищници на Big Food и Big Soda.

Работата на доктор Хол и вниманието му към " Ню Йорк Таймс " ще бъде пропиляна възможност, ако допуснем да вярваме, че последиците са ограничени до физиологията, тъй като продължаваме да работим върху печеливши боклуци. Метаболитните защити срещу глада са същите, каквито някога са били. Тъй като се стремим да ги разберем по-добре, не трябва да пренебрегваме съвременната култура, навсякъде около нас, която е същата като никоя от предишната ни история и която използва рутинните ни уязвими места за печалба.

Д-р Дейвид Л. Катс е автор на доказателство за болестта и основател на True Health Initiative