Има ли естествено означава безопасно?

В съвременния свят има настроение, че "естественото" е синоним на сейф. Той подхранва ревността да използва статини за понижаване на холестерола и намаляване на смъртността, заедно с неоснователна вяра в лечебната сила на годжи ягода или кокосово масло. Той поощрява противопоставянето на ваксината и безкрайното търсене на най-супер суперхрани.

Но цялата предпоставка е погрешна.

Естественото не означава безопасно и научно не означава опасно. Отровата "гърмяща змия" и ботулиновият токсин са естествени. И така, вируса на бяс, вируса на едрата шарка и вируса на полиомиелита. Ваксините, които са унищожили едра шарка и почти унищожената полиомиелит са, разбира се, наука, както и теорията за зародиша, която ни позволи да разберем основната причина и ефект на първо място.

Ураганите и земетресенията са естествени и опасни; метеорологията и сеизмологията са наука, която ни прави малко по-безопасни. Statin лекарства, за правилните пациенти, надеждно понижаване на LDL, предотвратяване на инфаркт и понижаване на смъртността от всякакви причини. Няма такова доказателство за кокосово масло, въпреки изобилните искове, предполагащи друго.

Постоянното търсене на нещо по-добро

Как дойдохме да придобием и разпространим мемото, че "естественият" е безопасен? Мога само да направя информирано предположение: всичко е за тази по-зелена трева.

Известно е, че тревата винаги е по-зелена от другата страна на разделителната линия.

Това, което означава това, е, че сме склонни да копнеем за всичко, което не се случва.

В много по-естествения свят от миналото, това, което малката наука можеше да направи, беше често (но не винаги) много добре приветствана, защото беше зелената, неуловима трева. Когато една епидемия от холера опустоши Лондон през 1854 г. и Джон Сноу приложи науката за епидемиология, а след това едва възбуждаща, да я прекрати и да спаси живота, той беше герой.

Когато стана ясно, че са идентифицирани средства за предотвратяване на полиомиелит, родителите, които са свикнали да плащат годишните си разходи, едва ли могат да изчакат да накарат децата си да се изправят. През цялата история науката отново е била по-зелена трева.

Копнеж за основите

Сега живеем в свят на постоянна наука. Държим в ръцете и джобовете си компютри, които не могат да се поберат в една стая преди две поколения. Ние постепенно пренареждаме електроните, за да насочим мислите си към конкретни цели чрез мистериозния обем на киберпространството, включително и мисли, които накърняват надеждността на самата наука, която използваме. Пробуждане в технологиите и това, което бихме могли да наречем "мъх" на постоянната наука, природата поема особена и разбираема светлина. Естественото е сега рядкото и неуловимото и по този начин привлекателният. Природата е, както фигуративно, така и буквално, където сега живее зелената трева.

За съжаление и все пак предсказуемо, ние дори прилагаме този копнеж непоследователно. Дори когато масите ни възприемат поп-култура глупости за различни естествени средства, твърде малко от нас митинг за защита на естествения свят от нашите опустошения. Мога да разбера копнежа и вярата в природата, свързани с истинската загриженост за биологичното разнообразие, устойчивостта и изменението на климата.

Аз изобщо не разбирам първия в отсъствието на последния.

Най-доброто е най-добро

В продължение на 15 години ръководех център за интегрираща медицина, където имахме натуропатични лекари и аз работехме един до друг, грижейки се за и около същите пациенти. Ще видим нови пациенти съвместно и ще им дадем информация както за, така и с тях. Крайъгълният камък на този модел, заедно с ангажиментите към цялостна грижа, ориентирана към пациентите, е, че не ни е грижа дали дадено лечение е продукт на природата или науката. Не ни пукаше, ако идваше от дърво или от епруветка.

Това, което ни интересуваше, беше дали е най-добрият избор. Най-добрият избор за всеки пациент е най-безопасният, най-ефективният вариант.

Когато един естествен подход доволен, ние винаги сме били щастливи да го изберем. Но когато наркотикът беше очевидният победител, моите приятели от природата ще се присъединят към мен, за да го препоръчам. Намерехме нашия модел да бъде мощен и убедителен през повечето време. Пациентите, съмнителни за алтернатива на наркотик, често са били успокоявани, когато аз (интернист) можех да им кажа защо е разумен избор. Пациентите, които не са склонни да приемат каквито и да е лекарства, често се натрапват, когато натуропат направи случая.

В момента използвам този клиничен модел, за да направя същата препоръка за вас. Има безброй фалшиви твърдения за природни продукти. От друга страна, фармацевтичната индустрия агресивно разпространява своите продукти и дори ще стигне до такава степен, че да изобрети болести, за да оправдае продажбите на наркотици. Съжалявам да кажа, че "предупредителният упрек" е мъдър съвет, когато се обмисля.

Какво би било неразумно е да ограничите вниманието си само до една категория. Най-доброто лечение за всичко е най-безопасното и най-ефективно. За да знаем кое е това, трябва да имаме тълкувателни доказателства, а не просто маркетингови реклами. Натиснете вашия лекар за вашите възможности, бъдете уверени в предпочитанията си, но също така и да бъдете отворени. Рядко получаваме най-добрите отговори, когато затваряме ума си, преди да задаваме въпроси.

Естествените подходи към здравето могат да бъдат и често са най-добри. Смятам, че начинът на живот е най-добрият от всички варианти, когато е приложимо. Но начинът на живот не пречи на морбили и ваксина прави.

Тревата е най-зелена, където тревата е най-зелена. Понякога просто не можем да погледнем надолу и да признаем, че вече стоим там.