Може ли зелено кафе да насърчи отслабване?

Зеленото кафе е термин, който се отнася до сурови, непечени кафе на зърна. Поддръжниците твърдят, че зеленото кафе (или екстракт от зелено кафе) може да предложи разнообразни ползи за здравето. В допълнение, зеленото кафе често се предлага като естествена помощ за отслабване .

Зеленото кафе съдържа хлорогенна киселина - антиоксидантно вещество, което се разпада при печене на кафе.

Някои изследвания показват, че хлорогенната киселина може да бъде отговорна за здравните ефекти от консумирането на зелено кафе.

Тъй като отличителният аромат на кафето и ароматът се развиват по време на процеса на печене, зелените кафе на зърна проявяват склонност към липса на аромат и имат леко горчив вкус.

употреби

В алтернативната медицина понякога се препоръчва зелено кафе за следните здравословни проблеми:

Зеленото кафе също се казва, в алтернативната медицина, за насърчаване на загуба на тегло, намаляване на възпалението и забавяне на процеса на стареене.

Ползи за здравето

Въпреки че изследванията върху въздействието върху здравето на зеленото кафе са ограничени, има някои доказателства, че зеленото кафе може да предложи определени ползи за здравето. Ето някои от основните констатации от наличните проучвания за зеленото кафе:

1) Отслабване

Зеленият екстракт от кафе може да бъде донякъде полезен за онези, които се опитват да отслабнат, според проучване от 2011 г., публикувано в Gastroenterology Research and Practice .

За прегледа изследователите са фокусирали вниманието си върху наличните клинични изпитвания за тестване на ефикасността на екстракт от зелен кафе като добавка за отслабване.

Отчитайки данните от трите клинични изпитвания, които отговарят на критериите им, изследователите установяват, че екстрактът от зелено кафе е значително по-ефективен от плацебо при понижаване на теглото на участниците.

Въпреки това, авторите предупреждават, че повечето от изследванията са с лошо качество и че е необходимо повече изследвания, преди екстрактът от зеленото кафе да може да бъде препоръчан за загуба на тегло.

В предварителните проучвания върху животни (включително проучване от 2006 г. от BMC Complementary and Alternative Medicine ) учените са показали, че зеленият екстракт от кафе може да предпази от увеличаване на теглото, като се бори с абсорбцията на мазнините и стимулира чернодробния метаболизъм на мазнините.

2) Кръвно налягане

Зеленото кафе може да е от полза за хората с леко повишено кръвно налягане, сочи проучване от 2005 г. от Hypertension Research . За проучването, 117 мъже с лека хипертония (високо кръвно налягане) получават или плацебо или екстракт от зелено кафе всеки ден в продължение на 28 дни. В края на проучването, тези, които получават зелено кафе, показват значително по-голямо намаление на кръвното налягане в сравнение с групата на плацебо групата.

3) Болест на Алцхаймер

Изследванията на животните сочат, че зелен екстракт от кафе може да играе роля в болестта на Алцхаймер. В изследване от Nutritional Neuroscience през 2012 г. тестовете на мишки разкриха, че екстрактът от кафе без зехтин помага за предпазване от нарушен енергиен метаболизъм в мозъка (рисков фактор за болестта на Алцхаймер).

В допълнение, изследването установява, че екстрактът от зелен кафе спомага за борбата с инсулиновата резистентност.

Уговорки

Има опасения, че дългосрочната или редовна консумация на зелено кафе може да повиши нивата на хомоцистеин (аминокиселина, свързана със сърдечно заболяване, когато се появява на повишени нива). Освен това, зеленото кафе може да повлияе на контрола на кръвната захар. Предвид тези опасения за здравето, важно е да се потърси медицински съвет преди да се консумира зелено кафе.

Трябва също така да се отбележи, че малко се знае за безопасността на дългосрочната или редовната консумация на добавки, съдържащи екстракт от зелен кафе.

Важно е да имате предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани.

В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка. В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Къде да го намерите

Зеленото кафе може да се намери в много магазини за натурални храни и в някои магазини за хранителни стоки. Той също така е широко достъпен онлайн. Освен това екстрактът от зелено кафе се продава под формата на добавка онлайн и в много магазини, специализирани в хранителни добавки.

Използване на зелено кафе за здраве

Поради ограничените изследвания, е твърде рано да се препоръча зелено кафе за всяко състояние. Ако обмисляте използването на зелено кафе за лечение на хронично състояние, консултирайте се с Вашия лекар. Важно е да се отбележи, че самолечението на хронично състояние със зелено кафе и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Източници:

Farah A, Monteiro M, Donangelo CM, Lafay S. "Хлорогенните киселини от екстракт от зелено кафе са много биодостъпни при хората". J Nutr. 2008 Dec; 138 (12): 2309-15.

Ho L, Varghese М, Wang J, Zhao W, Chen F, Knable LA, Ferruzzi М, Pasinetti GM. "Хранителната добавка с декофеинизирано зелено кафе подобрява диетата индуцирана инсулинова резистентност и енергиен метаболизъм на мозъка при мишки". Nutr Neurosci. 2012 Яну; 15 (1): 37-45.

Kozuma K, Tsuchiya S, Кохори J, Hase T, Tokimitsu I. "Антихипертензивен ефект на екстракт от зелен екстракт от кафе на леки хипертоници". Hypertens Res. 2005 Sep; 28 (9): 711-8.

Onakpoya I, Terry R, ​​Ernst E. "Използването на екстракт от зелен кафе като добавка за отслабване: систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани клинични проучвания." Gastroenterol Res Pract. 2011; 2011. pii: 382852.

Шимода Н, Секи Е, Айтани М. "Инхибиращ ефект на зелен екстракт от кафе на зърна при натрупване на мазнини и повишаване на телесното тегло при мишки". BMC Complement Altern Med. 2006 март 17; 6: 9.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.