Риболов за по-добра диета

Спрете да мислите повече за нашата храна от морето

Рибата отдавна е опора в моята средиземноморска диета . Все още ядем риба в дома на Кац, но много по-рядко и много по-внимателно от преди.

Това не е, защото съм променил решението си относно ползите за здравето от консумирането на риба за хората. По-скоро това е, защото имам все по-голяма загриженост за неблагоприятните последици за здравето на рибата. По-конкретно, растящото глобално човешко население изчерпва световния риболов и прави океаните точно това, което сме направили на земята.

Нашите апетити за различни животни като храна имат отклонения далеч отвъд собственото ни хранене, обхващащи етика, екосистеми, биоразнообразие, нарушаване на околната среда и климата.

Несъмнено е неудобно да се обмисли всичко това на времето, но ние всички сме длъжни да се справим реално с времето, в което живеем. Това е нашето време и това е реалността.

Доброто и лошото на ядене на риба

Рибата е очевидно добра за нас. Епидемиологичните проучвания, проучващи здравните резултати в групи от хора, отдавна и последователно показват по-добри общи резултати за хората, които редовно ядат риба.

Има няколко възможни причини за това. Едната е, че мастните риби и морските дарове осигуряват концентрирани дози от дълговерижни мастни киселини, които са от съществено значение за нашия метаболизъм и трудно се получават никъде другаде. Нашите предшественици от каменната ера вероятно са имали някои от по-високите дози на омега-3, към които сме адаптирани от сухоземни животни, хранени с диви растения.

Но една теория, която придобива изключителна важност в палеоантропологията, е, че хората се развиват преференциално на интерфейса на сушата и водата и отдавна получават омега-3 мазнини от морски дарове.

Все пак има валидни опасения относно замърсителите в рибата. Те включват промишлени химикали като ПХБ и тежки метали.

Тежките метали, като живак, са обект на "биоконцентрация ", което означава, че те натрупват хранителната верига, тъй като по-големите животни ядат по-малки. По този начин живакът представлява особена загриженост за големи хищни риби, включително риба меч и по-големите сортове риба тон.

Изследването, показващо ползи за здравето от ядене на риба, е въпреки наличието на такива замърсители, което означава, че ползите надхвърлят вредите. Това означава, че има общо предимство да се яде средна, а не много голяма риба, за да се избегне по-висока експозиция на замърсители, като се обръща специално внимание на ограничаването на потенциалното излагане на живак по време на бременност.

Риба вместо какво?

Основното съображение, свързано със здравните ефекти от храненето не само на рибата, но всяка храна, която често се пренебрегва, е това, което се елиминира от диетата, за да се направи място за нея. Друга причина за здравословните ползи от рибата, извън омега-3, е, че рибата в диетата обикновено измества храни, които са по-малко полезни за нас. Хората, които ядат повече риби, са склонни да ядат по-малко червено и / или преработено месо. Предимствата на яденето на риба обикновено могат да се дължат отчасти от изместването на месото и намаляването на приема на наситени мазнини.

Но въпросът "вместо за какво?" Се прекъсва по два начина.

Какво ще кажете за добавяне на риба към добре балансирана вегетарианска или веганска диета? Все още нямаме проучвания, които да отговарят директно на този въпрос, но данните от проучване от Харвард през 2010 г. са информативни, както е показано в тази таблица от статията . Баровете изобразяват относителните рискове за коронарната сърдечна болест, свързани с подмяната на един основен хранителен източник на протеин с друг; бариерите вдясно означават по-висок риск, бариерите вляво означават по-нисък риск. Рибата намалява риска, когато замести друга храна за животни. Но когато растителните източници на протеини, а именно ядки и боб, заменят рибата, те намаляват риска допълнително.

Това означава, че яденето на риба е очевидно добро в контекста на типичната американска диета, където тя може да замести месото.

Няма убедителен случай, обаче, да се полагат усилия да се добави риба към иначе балансирана вегетарианска или веганска диета и съществуват важни екологични аргументи против това. Тъй като популациите с добре балансирани вегетариански и вегетариански диети са сред най-здравите и най-дълго живеещите в света, изглежда, че рибата придава най-голяма полза чрез изместване на други храни от животни.

Диви уловена или отгледана?

За тези, които ядат риба, важен въпрос е дали отглеждането е толкова питателна, колкото дивата. Отговорът наистина зависи от земеделските методи, както и от животните на сушата. Знаем, например, че захранваните с трева и отглеждани на паша говеждо месо са по-хранителни от храната, отглеждана със зърно. Същото важи и за рибата; храненето е най-доброто, когато рибата яде своите местни диети. Рибовъдството може да компрометира диетата на рибите по начин, който намалява тяхното съдържание на омега-3. Рибните стопанства могат също така да концентрират водните токсини, така че те да се откриват при по-високи дози в плътта на отглежданата риба.

Тъй като методите за рибовъдство се подобряват и стават по-прозрачни за нас, има всички основания да се очаква рибните риби, които са толкова хранителни, колкото диви и по-устойчиви. Засега обаче най-безопасният залог е да предпочитате дивата риба, когато можете.

Осъществяване на интелигентни решения

Но както беше отбелязано в началото, най-важната грижа за мен все повече е въпросът за устойчивостта. Наистина няма значение колко е "добро за нас" дива сьомга или риба меч, когато сме яли последния в света. Нека да сме сигурни, че няма да направим това.

Ето, тогава са моите съвети за всеки, който лови най-добрата диета:

1) В контекста на стандартната американска диета, яденето на риба почти сигурно ще подобри вашата диета и вашето здраве. Най-добрият избор за хранене е мастната риба, като например сьомгата.

2) Засега бих препоръчал диви риби над отглежданите в стопанства, въпреки че рибните стопанства все още са предпочитани предимно пред животинските храни, отглеждани на сушата. Така че, не се колебайте да замените други меса за риба, отглеждана във ферми, и бъдете уверени, че се занимавате с търговия.

3) Устойчивостта е изключително важно. Работната група по околната среда има полезна справка, която може да ви помогне да направите интелигентен избор на пазара.

4) Въпреки че не знаем със сигурност дали "най-добрата" диета за хората включва или изключва риба, изследванията, които сме предоставили, са причина за растителна храна дори над рибата. Така че, ако имате балансирана вегетарианска или веганска диета, не е необходимо да добавяте риба в името на вашето здраве; залепването с растения всъщност е по-добро за околната среда.

5) Омега-3 мазнини са от съществено значение. Можете да получите растителни омега-3 от орехи и ленени семена. Дългата верига омега 3, намерени в рибата може да дойде от добавка, ако не ядете рибено мастна риба. Добрите опции включват устойчиво събирания крил, отглежданите миди или най-доброто от всички водорасли.

Всички ние можем да разчитаме на по-добро хранене. Рибата е по избор.