Защо качеството и количеството калории се броят

Проучване съобщава за метаболитните ползи от интермитентно гладуване. Смятам, че проучването е наред, но критикува медийната тенденция да преувеличава всяка конкретна полза от постенето, основаващо се на нея. Яденето на, да речем, 25 дни от 30 почти неизбежно означава да ядеш по-малко, отколкото ако ядеш всеки от тези 30 дни от 30, а храненето по-малко води до загуба на тегло .

Това се случи в проучването.

Връзката между прекомерната телесна мастна тъкан и метаболитните аномалии

Излишъкът от телесни мазнини, дори и на по-скоро незначително ниво, се свързва с понякога незначителни метаболитни аномалии - от повишени кръвни липиди до повишено кръвно налягане, висока кръвна глюкоза или инсулин, или дори повишение на възпалителни маркери, които не се измерват рутинно. Всъщност едно доста популярно проучване показа, че идеята за "здравословно затлъстяване" е подвеждаща, защото в сравнение с тези, които са както постно, така и здрави, тези, които са с наднормено тегло, но очевидно са здрави, все още са склонни да имат толкова фини метаболитни аномалии много по-често.

Отслабването има тенденция да подобрява тези аномалии и това се наблюдава в изследването на гладуването. Подобни краткосрочни подобрения в показателите за сърдечно-съдов и метаболитен риск обаче се наблюдават с почти всеки подход към краткосрочната загуба на тегло, включително онези, които очевидно са лоши идеи.

Серумните липиди са склонни да спадат, например, сред болните от болни хора, които са приети в болницата, независимо дали са за сериозна инфекция, инсулт или травма. Холера ще "подобри" метаболитните маркери за сърдечен риск и диабет; това не означава, че е добре за нас.

Така че, според мен, неотдавнашното изследване не доказва нищо конкретно за постенето.

По-скоро показа, че яденето по-малко води до загуба на тегло и загубата на тегло има предвидими ефекти върху всички стандартни маркери на кардиометаболитния риск. Какво означава това за дългосрочно здраве зависи от това, което причинява загуба на тегло, неговата целесъобразност и устойчивост, но това може да бъде тема за друг ден. Днес искам да изтъкна очевидното, но привидно пренебрегнато послание в изследването на гладно: калориите, разбира се, наистина се броят.

Защо калории са важни: Качеството и количеството

Може би не би било необходимо да се прави това, защото е толкова очевидно. Въпреки това през последните години някои доста високорискови, така наречените "диета гуру" са направили противоположния случай, като твърдят в статии и дори книги, че калориите не се броят, или че калориите не са калории. Наскоро започнах да получавам съобщения в моята пощенска кутия още една крачка, като ми казваха, че калориите не са "реални" или че "калориите не са нищо".

Преди да отхвърлим тези аргументи и да посочим вредите в тях, нека разгледаме накратко основата за тях. Аргументът, че калориите не са реални, обикновено е малко езотеричен, като се позовава на природата на енергията спрямо материята. Не мисля, че си заслужава да прекарате много време с това.

Ако топлината е реална и студът е реален, калориите също са реални. Ако калориите не са реални, защото те са "просто" енергия, тогава то не е топлина, защото е и това. Аз по-скоро се съмнявам в аргумента, че "топлината не е реална", ще ви защити, ако прилепите ръката си в саксия с вряла вода - затова ви съветвам силно.

Аргументът, че калориите не се броят, е продължение на аргумента "калория не е калоричност" и всъщност твърди, че това е качеството на храната, а не количеството, което има значение. Очевидно глупавата заблуда с това е: защо да изберем? Защо не може да има значение?

И двете имат значение. Помислете например за пожар в камина.

Кое ще повлияе колко топлина, светлина и пламък може да произведете - вида на горивото, което имате или количеството? Правилният отговор е очевидният: и двете. Денсър дървото, например, гори по-горещо и по-дълго; по-голямото количество дървесина генерира повече топлина, светлина и пламък от по-малкото количество. Твърдението, че ако качеството на горивото има значение и количеството не означава, че кибрит от дъб или палет от него е същият. Те не са. По същия начин, дневника от дъб не е същият като дневника на хартията махе.

Известно, ако е направено и по-скоро ограничено проучване, показа, че диета без нищо друго освен Twinkies ще доведе до загуба на тегло, при условие, че консумираното количество е ограничено. По-малко известно е проучване, показващо, че излишъкът от висококачествен протеин води до увеличаване на мазнините. И двете, и много други проучвания по темата, показват ясно, че независимо от качеството на храната, количеството има значение за теглото и здравето.

Това, което е предадено на всички ни, е идеята, че тъй като телата ни обработват различни горива по различен начин, някои с инсулин и някои без, калориите не могат да имат значение. Но това е мъчителна логика, ако изобщо е логика. Всички ние можем да се съгласим, че един галон е галон, но и галон от значение. Има голяма разлика между водата и кока-кола, млякото и бензина. Всички ние можем да се съгласим, че една миля е една миля, но ходенето по един тропически плаж не е нищо като окончателното 5,280 фута нагоре. Еверест. Защо калориите изискват сложни разсъждения, които не бихме наложили на никоя друга мярка, наистина не знам.

Знам обаче, че трябва да внимавате. Журналистът, носител на наградата "Пулицър" Майкъл Мос, ни напомни за много добра причина. Хранителната индустрия добре знае, че качеството и количеството храна са важни. Те също така познават конкретните начини за подкопаване на качеството на нашите храни, които надеждно увеличават количествата, които консумираме. Имахме доклади за манипулирането на преработени храни, за да увеличим дозирането на калории повече от десетилетие. Ако не сме предупредени за тази връзка между качеството на храната и количеството, ние не сме преднамерени срещу нея.

Най-долната линия: Как да направите калориите си граф

Добрата новина е, че тази връзка работи и в обратна посока. Един от най-добрите, най-надеждните, най-малко "болезнени" начини да контролирате броя на калориите, които консумирате и по този начин теглото си, е да избирате висококачествени, минимално обработени храни - особено зеленчуци и плодове. Има много добродетели за здравословни, натурално хранителни храни; едно от най-важните е, че те ни помагат да ни напълни и да ни задоволи с разумен, а не с прекален брой калории.

Калорията е калоричност, точно както една миля е една миля и един галон е галон. Калориите наистина се броят. Но според мен най-добрият начин да контролирате количеството им е да не ги броите, а да избирате здравословни, минимално преработени, висококачествени храни, най-вече растения, и да ги оставяте да ви напълнят. Пийте вода, не сода, тъй като течните калории не са склонни да предлагат изобилна полза за ситостта изобщо.

Не правете грешката да мислите, че трябва да избирате между важността на качеството и количеството гориво, което осигурявате на тялото си. Ако го направите, гуверните диети и Big Food ще спечелят за ваша сметка. Можете да разчитате на това.