Причини за странични шевове по време на тренировка

Повечето състезатели са имали страничен бод или странична болка по време на тренировка. Това остри, локализирани болки на болката точно под гръдния кош, които обикновено се появяват в дясната долна част на корема. Това е особено често срещано при бегачите и е известно, че забавя някои спортисти на разходка, докато болката потъне.

Днес изследователите се позовават на тази закръглена коремна болка чрез много по-технически и научен термин "свързана с физически упражнения преходна абдоминална болка" (ETAP).

Независимо от това, което го наричате, болката често е достатъчна, за да спре пътниците и плувците в техните следи и да държи страните си в агония.

Причини

Въпреки че все още няма окончателно обяснение за причината за страничен бод, има няколко много убедителни теории. По-голямата част от изследователите вярват, че тя има много общо с това, което ядем преди да се упражняваме .

Няколко проучвания са единодушни, че ETAP е най-разпространена при бягане и плуване. Болката е описана и добре локализирана в дясната или левия долен корем. Болката на страничния шев често се намесва в изпълнението, но не е свързана с пола или индекса на телесната маса на спортиста. ETAP е далеч по-рядко срещан при по-възрастните спортисти.

Най-важният фактор при разработването на ETAP изглежда е времето на предварителното хранене . Едно проучване съобщава, че консумирането на реконституирани плодови сокове и напитки с високо съдържание на въглехидрати и осмотичността (мярка за концентрация), било то преди или по време на тренировка, предизвикало появата на бод, особено при податливи индивиди.

Симптомите не изглежда да са свързани с количеството храна, която се яде (стомашен обем).

По-сложно обяснение, направено от някои изследователи, е, че страничен бод се причинява от опъване на лигаментите, които се простират от диафрагмата до вътрешните органи, особено в черния дроб. Бурното движение на движение, докато диша и излиза от тези връзки.

Наблюдателите са склонни да издишват на всеки две или четири стъпки. Повечето хора издишват, когато левият крак удари земята, но някои хора издишват, когато десният крак удари земята. Това е последната група, която изглежда по-склонна да получи странични шевове.

Издишването, когато десният крак удари земята, причинява по-големи сили на черния дроб (който е отдясно непосредствено под гръдния кош). Така че, както черният дроб спада, диафрагмата се издига за издишване. Смята се, че това повтарящо се разтягане води до спазми в диафрагмата.

Лечение и профилактика

Ако развиете страничен бод при бягане, спрете да бягате, поставете ръката си от дясната страна на корема и бутнете нагоре, докато вдишвате и издишвате равномерно. Докато тичате или плувате, опитайте се да си направите дори дълбоки вдишвания. Теорията на разтегнатия лигамент ще спори, че плиткото дишане има тенденция да увеличи риска от бод, тъй като диафрагмата винаги е леко повдигната и никога не се спуска достатъчно, за да позволи на лигаментите да се отпуснат. Когато това се случи, диафрагмата стане натиснат и спазъм или "бод" е по-вероятно.

Някои други начини за облекчаване на болката на страничния бод включват:

Начините за предотвратяване на появяването на странични шевове включват:

Източници:

Eichner ER. Стич отстрани: причини, работа и решения. Curr Sports Med Rep2006; 5: 289-92.

Morton DP, Callister R. Фактори, влияещи върху свързаната с физическа активност преходна коремна болка. Медицина и наука в спорта и физическото възпитание. 2002 май.

Morton DP, Callister R. Характеристики и етиология на преходната абдоминална болка, свързана с упражненията. Med Sci Sports Спорт Exerc2000; 32: 432-8.

Morton DP, Ричардс D, Калистър Р. Епидемиология на свързаните с физически упражнения преходни коремни болки в общността на Сидни Сити и Сърф. J Sci Med Med 2005, 8: 152-62.

Morton DP, Aragon-Vargas LF, Калистър R. Ефект на композицията на погълната течност върху преходна болка в корема. Int J Sports Nutr Exerc Metab2004; 14: 197-208.