Принцип на специфичност в обучението по атлетика

Принципът на специфичност гласи, че спортното обучение трябва да е подходящо и подходящо за спорта, за който индивидът тренира, за да постигне желания ефект. Освен това обучението трябва да премине от общото обучение до специфичното обучение за специфичните умения, които се изискват в този спорт или дейност.

По същество обучението за специфичност означава, че трябва да изпълнявате уменията, за да получите по-добро.

Това е принципът зад старата поговорка: "Практиката е перфектна".

Обща за специфично обучение по атлетика

За да извършвате повечето спортни и физически дейности, се нуждаете от основно ниво на годност. Независимо дали играете футбол или баскетбол или тренирате за маратон, трябва да имате аеробни условия. Това е съществен елемент от цялостното обучение на всеки спортист.

Принципът на спецификата на спортната кондиция влиза в действие, когато даден спортист желае да превъзхожда определен спорт или дейност. Обучението трябва да се извършва от много общо повдигащи тежести и кардио - до много специфични, така че да включва упражняване или умение. За да бъдеш добър велосипедист, трябва да цикъл. Един бегач трябва да се тренира, а плувецът да тренира чрез плуване.

В спорта, който изисква по-широк набор от умения, програма за обучение може да разбие различни компоненти, така че да тренирате специално за всеки един. Например, в бейзбола бихте тренирали за вата, хващане, хвърляне или наклон.

В баскетбола обучението ще се състои от гъвкавост и изблици на скорост, както и точност на стрелба.

Обучението имитира действията и уменията, които ще са необходими в играта или дейността. Тя може да се концентрира върху всяка комбинация от фитнес компоненти, като сила, сила и издръжливост. Например, маратонецът, който тренира повече за издръжливост и здравина, е по-заинтересован от силата и мощта.

Ползи

Основната цел на спецификата на обучението е да се подчинят мускулите, които ще бъдат използвани в дейността. С течение на времето развивате мускулна памет за конкретни действия, така че да можете да ги изпълнявате, без да се налага да се концентрирате върху тях.

Докато тренирате, можете да придобиете умения, от които се нуждаете, и да научите най-добрата форма, която да използвате. Можете също да преминете към изучаване на вариациите на тези умения, които могат да бъдат още по-полезни по време на игра или дейност.

Ако тренирате да провеждате състезание , например, ще работите върху скоростта и издръжливостта си. Но вие също искате да тренирате при условия, които ще имитират самата раса. Това включва обучение в един и същи терен с хълмове, настилка и метеорологични условия, за да се изгради до разстояние и темпове, които се изискват. Докато можете просто да бягате на неблагодарна, това няма да ви подготви умствено и физически за разнообразните условия, които ще намерите в състезание по пътищата.

Недостатъци

Добре разработената програма за обучение не пренебрегва аспекти на фитнес, които не са специфични за спорта. Все още трябва да поддържате цялостна фитнес и да балансирате развитието на противоположните мускулни групи. Ако се съсредоточите само върху тренировки и умения, специфични за вашия спорт, може да се окажете небалансирани.

Това може да попречи на атлетичната способност и ефективност в дългосрочен план.

Шестте принципа на спортната кондиция

Шестте принципа на спортната кондиция са крайъгълният камък на всички други ефективни методи на обучение. Те покриват всички аспекти на солидна основа на атлетичното обучение:

След като се съберат заедно, най-логичната програма за обучение включва периодичен подход, който циклизира целите за интензивност и обучение. Обучението трябва да е специфично не само за вашия спорт, но и за вашите индивидуални способности. Това включва вашата толерантност към тренировъчния стрес, възстановимостта и външните задължения, между другото.

Също така е важно да се увеличат натоварванията за обучение с течение на времето, което позволява някои тренировки да бъдат по-малко интензивни от други. Обучението трябва да бъде редовно. Сесиите трябва да са достатъчно чести, за да предотвратят отвличането и да принудят адаптирането към това, което може да срещнете на игра или деня на състезанието.

Словото от

Най-добрите програми за атлетическо обучение ще предлагат добре закръглени графици, които се отнасят до принципите на спортната кондиция. Специфичността на вашето обучение ще зависи от Вашия спор по избор, както и от вашите индивидуални нужди. Имайте предвид, обаче, че развиващите се отлични атлетични умения не трябва да бъдат прекалено фокусирани и трябва да включват елементи, които работят върху цялостната ви фитнес.

> Източник:

> Kenney WL, Wilmore JH, Costill DL, Wilmore JH. Физиология на спорта и физическото упражнение. Champaign, IL: Кинетика на човека; 2015.