Предимствата на гъбите от стриди

Гъбите от стриди ( Pleurotus ostreatus ) са вид лечебна гъба . Често се консумират като храна, но също така се предлагат и под формата на хранителни добавки. В някои системи на традиционната медицина (като традиционната китайска медицина) стридите гъби се използват за лечение на различни здравословни условия.

Сребъровите гъби съдържат редица вещества, за които се смята, че оказват влияние върху здравето.

Тези вещества включват бета-глюкан и няколко други полизахариди (клас на въглехидрати, за които се установява, че засягат имунната функция).

Използва за гъби от стриди

В алтернативната медицина се казва, че гъбите от стриди се използват за лечение на следните здравословни проблеми:

В допълнение, стрида гъби се твърди, че стимулират имунната система и предпазват от някои форми на рак.

Предимства на гъби от стриди

Досега малко научни изследвания са фокусирани върху гъбите от стриди. Въпреки че понастоящем липсват клинични опити за тестване на ефектите от стриди, някои предварителни изследвания показват, че гъбичките могат да предложат определени ползи. Ето някои от наличните доказателства за последиците за здравето на гъбите:

1) Висок холестерол

Няколко проучвания, основани на животни, показват, че гъбите от стриди могат да помогнат за понижаване на холестерола и за предпазване от втвърдяване на артериите.

Например, едно предварително проучване, публикувано в Клинична и експериментална фармакология и физиология през 2003 г., установи, че стридата гъби може да намали нивата на общия холестерол. При тестове върху плъхове авторите на изследването също така отбелязват, че лечението с гъби от стриди допринася за увеличаване на антиоксидантния статус на животните и намаляване на техните нива на триглицериди.

Високите нива на триглицеридите са свързани с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване.

2) Рак

Някои предварителни изследвания показват, че гъбите от стриди могат да притежават свойства за борба с рака. Това изследване включва проучване, публикувано в Международния списание за онкология през 2008 г., в което тестове върху човешки клетки показват, че екстракт от стриди от гъби може да потисне растежа и разпространението на рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Освен това проучване, базирано на мишки, публикувано в Международния вестник на лечебните гъби през 2011 г., установило, че екстракт от стриди от гъби може да се бори с растежа на тумора, отчасти чрез активиране на определени имунни клетки.

Уговорки

Въпреки че стридата гъби обикновено се считат за безопасни, когато се консумират като храна (при правилно боравене), някои хора могат да получат алергична реакция към тази гъбичка. В допълнение, стрида гъби може да предизвика разстроен стомах, когато се консумират в големи количества.

Поради липсата на научни изследвания, малко се знае за безопасността при вземането на стриди гъби под формата на хранителни добавки. Имайте предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани. В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка.

В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Можете да научите повече за безопасното използване на диетични добавки тук.

Алтернативи на гъби от стриди

Има няколко вида медицински гъби, които могат да помогнат за укрепването на имунната ви система. Тези гъби включват maitake , ganoderma и shiitake .

Постигането на запълване на имунно-стимулиращите храни също може да ви помогне да подобрите имунната си функция.

За да поддържате холестерола под контрол, уверете се, че получавате много разтворими фибри (намиращи се в широка гама от храни, включително ленено семе и много зърна, бобови растения, плодове и зеленчуци), ограничаване на приема на наситени мазнини и натоварване върху омега-3 мастни киселини .

Има и някои доказателства, че редовното пиене на зелен чай и консумирането на растителни стероли може да помогне за борба с високия холестерол.

Къде да ги намерим

Гъбите от стриди се продават като цяло храна в много магазини за хранителни стоки. Също така можете да купите гъби от стриди в хранителни добавки във магазини за природни храни и магазини, специализирани в природни продукти, както и онлайн.

Използване на гъби за стриди

Поради ограничените проучвания е твърде рано да се препоръча стрида гъби като лечение за всяко състояние. Трябва да се отбележи, че използването на добавки за гъби от стриди като заместител на стандартната грижа при лечение на състояние (като висок холестерол) може да има вредни ефекти. Ако възнамерявате да ги използвате за всякакви здравни цели, първо се консултирайте с вашия лекар.

> Източници:

> Bobek P, Ozdín L, Kuniak L. "Ефект на гъбата стриди (Pleurotus Ostreatus) и нейния етанолов екстракт в диетата за абсорбция и оборот на холестерола при хиперхолестеролемичен плъх". Nahrung. 1996 авг; 40 (4): 222-4.

> Hossain S, Hashimoto M, Choudhury EK, Alam N, Hussain S, Hasan M, Choudhury SK, Mahmud I. "Диетата гъба (Pleurotus Ostreatus) подобрява атерогенните липиди при хиперхолестеролемичните плъхове." Clin Exp Pharmacol Physiol. 2003 Jul; 30 (7): 470-5.

> Jedinak A, Sliva D. "Pleurotus Ostreatus инхибира пролиферацията на човешки клетки от рак на гърдата и рак на дебелото черво чрез p53-зависими, както и p53-независими пътеки." Int J Oncol. 2008 Dec; 33 (6): 1307-13.

> Maiti S, Mallick SK, Bhutia SK, Бехера Б, Мандал М, Матити ТК. "Антитуморният ефект на кулинарно-лечебната стридинарна гъба, Pleurotus ostreatus (Jacq .: Fr.) P. Kumm., Извлечена протеинова фракция върху модели на туморни мишки." Int J Med Mushrooms. 2011; 13 (5): 427-40.

> Мартин КР, Брофи Ск. "Обикновено консумирани и специални диетични гъби намаляват клетъчната пролиферация в McF-7 човешки клетки от рак на гърдата." "Exp Biol Med (Maywood), 2010, 235 (11): 1306-14.