Ползите и използванията на Banaba

Banaba е билково лекарство, извлечено от листата на Lagerstroemia speciosa , дърво, произхождащо от Югоизточна Азия. Дълго използван в народната медицина, banaba се предлага под формата на добавка. Поддръжниците твърдят, че banaba може да насърчава загуба на тегло и лечение на широк спектър от здравословни проблеми.

Богата на корозолинова киселина (вещество, за което се установява, че притежава понижаващи кръвната захар, антиоксидант и противовъзпалителни свойства), бабабата съдържа също елагтанини, клас съединения с антиоксидантно действие.

употреби

Банаба е изтъкван като естествено средство за защита при следните условия:

В допълнение, banaba често се предлага на пазара като естествена помощ за отслабване. Някои протестиращи също предполагат, че бананите могат да помогнат за детоксикация и подобряване на здравето на черния дроб.

Ползи

Понастоящем липсват научни доказателства за последиците за здравето на банаба. Някои предварителни проучвания показват, че banaba може да предложи някои предимства, но проучванията често са датирани или използват комбинация от билки. Ето няколко основни заключения от проучването:

Диабет

Според доклад от 2015 г., публикуван в " Frontiers in Bioscience" , банаба и други природни добавки (включително канела, биотин, сминдух, женшен и алфа-липоева киселина) "имат потенциал да намалят риска от диабет тип 2 в големия риск на населението. " Докладът също така показва, че тези природни добавки могат да помогнат за гликемичен контрол, дългосрочна прогноза и / или да намалят необходимостта от инсулинова терапия, когато се използват като добавка към стандартната грижа при лечението на диабет.

Изводите от лабораторните изследвания и изследванията върху животни сочат, че банаба може да помогне за контролиране на диабета. В проучване, публикувано в изследванията на диабета и клиничната практика , изследователите оценяват ефекта на баробазната композиция корозолична киселина и установяват, че тези, които са приемали корозолична киселина, имат по-ниски нива на кръвната захар 90 минути по-късно, съгласно орален тест за глюкозен толеранс.

Отслабване

В проучване, публикувано в изследването за фитотерапия през 2014 г., изследователите оцениха ефективността на смес от растителни екстракти (включително банаба) върху загуба на тегло. След 12-седмичния период на лечение, пациентите, приемащи екстрахираната смес, са загубили значително повече тегло и телесна мастна тъкан в сравнение с тези, приемащи плацебо. Имаше и по-голямо намаляване на обиколката на талията и тазобедрената става.

Странични ефекти и безопасност

Много малко се знае за безопасността на използването на банаба в дългосрочен план. Има обаче известна загриженост, че банаба може да намали нивата на кръвната захар. Прегледът през 2012 г. установи, че употребата на бабаба е свързана с леки нежелани ефекти.

В доклад за случаи корозолната киселина се свързва с остра бъбречна травма и лактатна ацидоза при лица с диабет, които имат нарушена бъбречна функция (и приемат нестероидно противовъзпалително лекарство).

Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта. Също така имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Можете да получите допълнителни съвети за използването на добавки тук.

Освен това е важно да се отбележи, че самолечение на диабет или друго състояние с банаба и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Долния ред

Поради липсата на подкрепящи изследвания е твърде рано да се препоръча банаба за всякакви здравословни цели. Ако обмисляте да използвате банаба, първо се консултирайте с вашия доставчик на първична помощ.

За да стимулирате диабетната си защита, помислете за използването на канела (подправка, за която се препоръчва контрол на кръвната захар). Съществуват и някои доказателства, че пиенето на чай и поддържането на адекватни нива на витамин D могат да помогнат при профилактиката на диабета.

Източници:

> Chong PW, Beah ZM, Grube B, Riede L. IQP-GC-101 намалява телесното тегло и телесната мастна тъкан: рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване. Phytother Res. 2014 Oct; 28 (10): 1520-6.

> Fukushima M, Matsuyama F, Ueda N, et al. Ефект на корозолната киселина върху нивата на плазмената глюкоза след раждането. Diabetes Res Clin Pract. 2006 авг; 73 (2): 174-7.

> Кузи АД, Янг С, Нузум ДС, Диркс-Нейлър А. Дж. Естествени добавки за подобряване на чувствителността към инсулин и усвояването на глюкоза в скелетните мускули. Front Biosci (Елит Ед). 2015 Jan 1; 7: 94-106.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.