Шоколадово мляко за възстановяване след операция

Докато рафтовете на магазините могат да бъдат опаковани с всички видове спортни напитки за възстановяване, идеалната напитка след пускане може да бъде тази, от която сте се радвали, откакто сте били дете.

Шоколадовото мляко е едно от най-добрите напитки за възстановяване, защото има високо съдържание на протеини и въглехидрати, затова помага при възстановяване на гликоген и намалява разграждането на мускулите. За разлика от обикновеното мляко, той съдържа идеалното съотношение въглехидрати към протеини (3 грама въглехидрати до 1 грам протеин), което се препоръчва за възстановяване след дълъг период от време .

Високото й водно съдържание също помага да се замени водата, изгубена от пот по време на вашето бягане. Шоколадовото мляко също съдържа витамини и минерали от вида B, като калций, който подпомага костния метаболизъм. В допълнение, някои бегачи откриват, че шоколадовото мляко е по-лесно за храносмилателната им система след продължителен период. Мнозина смятат, че не могат да се справят със солидна храна непосредствено след дълго време, но шоколадовото мляко се спуска лесно.

Изследването подкрепя шоколадовото мляко като благоприятно за възстановяването на бегачите

Изследванията показват ползите от шоколадовото мляко за бегачите. Едно проучване установи, че бегачите, които пиеха безмаслено шоколадово мляко в течение на три часа след началото, са увеличили маркерите за възстановяване на мускулните протеини в сравнение с тези, които пиеха въглехидратна напитка.

Друго проучване установи, че шоколадовото мляко също допринася за попълване на гликогенните запаси в мускулите, източник на гориво при продължително упражнение. Мускулните нива на гликоген в бегачите се тестват 30 минути и 60 минути след приемането на шоколадовото мляко или на въглехидратната напитка.

Съдържанието на мускулен гликоген е по-голямо при шоколадните млечни поилки при двете измервания.

Шоколадовото мляко има много други предимства: може да бъде сравнително евтино в сравнение с спортните напитки за възстановяване и е лесно да се направи у дома или да се намери в магазин за храни след бягство. И, разбира се, мисля, че повечето хора биха се съгласили, че студеното шоколадово мляко е вкусно и освежаващо.

Източник: "Шоколадовото мляко може да помогне за възстановяването на мускулите, възстановяването на гликоген след тренировка", американски колеж по спортна медицина, 6/3/10

> Muth, Natalie, MD Спортно хранене за здравни специалисти, 2015 г.