От коя страна на пътя трябва да ходите?

Какво е правилото за безопасност?

От коя страна на пътя е най-безопасно да се разхождате, ако няма тротоари, които да ви отделят от трафика? Това е едно от най- добрите правила за безопасно ходене и се различава от правилата за колоездене. От Националния център за безопасни маршрути до училище, "Ако на пътя няма тротоари, се препоръчва да се разхождате с лице към насрещния трафик от същата страна на пътя като насрещното движение.

Когато се движите с велосипед, ще искате да се движите надясно (ще бъдете в същата посока като автомобилния трафик). "

Разходете се срещу насрещния трафик, срещу потока на трафика

Защо е по-безопасно да се разхождате от една и съща страна на пътя като насрещното движение, докато колоездачите се съветват да отидат с потока на трафика? Ако трафикът ви стигне отзад, докато вървите, имате само ушите си, за да разберете, че ще дойде. Ако идва от вас пред вас, имате както очите си, така и ушите ви, за да ви помогна да знаете, че трябва да се движите настрани (или дори да скочите в канавката).

Ако ходите в ранна сутрин или в късния следобед, това е още по-голямо, защото шофьорите имат ниското лятно слънце в очите си, докато те приближават. Трябва да сте бдителни. Избягвайте опасностите от разсеяна ходене и гледайте напред и търсете превозни средства, а не на мобилния си телефон. Винаги трябва да сте сигурни, че можете да чувате околния шум и не го преглеждате изцяло със слушалки или уши.

Ако ходите в зори, затъмнение или след залез слънце, е още по-важно да се разхождате с трафик. Трябва също така да носите облекло, отразяващо облеклото, и да помислите за носене на мигаща светлина.

Отдясно, отляво, неправилно

Говорете за безопасност

Когато се разхождате с ходещ партньор или група, насърчавайте ги да ходят отстрани на пътя към трафика или да използват тротоара. Обучавайте ги кой е по-сигурен избор.

Някои от организираните събития за фитнес ходене, като прояви за ходене по волкспорт , спазват правилата за безопасност на пешеходците и нямат пътища, затворени от автомобилния трафик. Тези разходки трябва да следват правилото, че има пешеходци от лявата страна на пътя (срещу насрещното движение), ако няма тротоар или отделен път.

Имайте предвид, че някои ветерани проходилки и организатори на събития не са научили това правило, или твърдо вярват, че това е обратното. Възможно е да са го взели от събития, при които обикновено затварят лента от трафик за пешеходците и бегачите и не осъзнават риска по открит път.

Има събития като половин маратон, които насочват състезателите на неконтролиран курс, но в същата посока като трафика. Ако се сблъскате с това, бъдете сигурни, че вие ​​и вашите приятели ходите един файл, задръжте далече надясно и си спомняте, когато колата ви приближава отзад. По принцип е по-добре да се подчинявате на длъжностните лица по време на събитието.

Положението може да бъде още по-опасно, ако ходите от лявата страна, а други продължават да ходят от дясната страна. Също така трябва да се свържете с организаторите на събитията веднага след това и да им кажете, че това е потенциално опасен избор за маршрут, който не е отделен от трафика.