Намалява ли съдържанието на скорбяла?

Нещата, които звучат прекалено добре, за да са истина, са, и това е случаят с твърдението, че накисването или изплакването на картофите преди готвенето ги отстранява нишестето.

Наистина няма начин да се намали нишестето и картофите са с високо съдържание на скорбяла, без значение какво правите с тях. Всяко измиване или изплакване е отстранете някои от нишестените остатъци, които се забиват в суровите картофи, когато ги отрязвате или нарязвате.

Макар че не променя хранителната стойност на картофите, изплакването може да е важно, доколкото готвенето става. Изплакването на вашите нарязани сурови картофи е добра идея, ако ще ги изпържите, защото този остатък има тенденция да гори, преди вътрешните части на вашите картофи да бъдат приготвени.

Професионален съвет: Уверете се, че картофите са сухи, преди да ги добавите към горещо масло, или те ще се пръскат, което може да доведе до бъркотия и да ви изгори, ако сте твърде близо.

И така, каква е сделката със скорбяла и картофи?

Типичният картоф е около 18% нишесте. Повечето от останалата част от картофа са вода (около 75%) с малко протеини, минерали и витамини. Има и малки парченца от аминокиселини, органични киселини и други битове, които придават на картофа вкус.

Нишестето може да бъде нещо добро и лошо. От една страна, това дава на картофи такава приятна текстура, когато се приготвя. От друга страна, това не е толкова добро за човек, който следва диета с ниски въглехидрати.

Но ако не сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, картофите могат да ви бъдат много полезни, защото имат високо съдържание на калий и витамин С , а ако ядете кожата, ще получите малко фибри.

Но ако следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати, вероятно ще трябва да се откажете от картофите - по-добре е да замените нисковъглехидратните зеленчуци като карфиол или целина.

Червените и белите картофи имат ли същото количество нишесте?

Не всички картофи са еднакви. Съществуват малки различия в количеството на нишесте, намерено в различни видове картофи. Тези вариации не са достатъчни, за да се обяви, че картофите са картофи с ниско съдържание на въглехидрати, но е достатъчно да се направят някои картофи по-подходящи за конкретни видове подготовка.

Картофите, които са най-високи в нишестето - като например ръцете и белите картофи - имат хартиена консистенция, която е идеална за картофено пюре или за печене. Но след като са приготвени, белите картофи не държат формата си, така че те не са подходящи за салатни рецепти или супи и ястия. Картофите с малко по-малко нишесте, като червените и жълтите, имат по-кремообразна текстура и задържат формата си по-дълго, така че те са най-подходящи за супи, ястия и салати. Червените са най-подходящи за тези рецепти.

Източници:

Министерство на земеделието на САЩ Министерство на земеделието изследвания Национална база данни за хранителни вещества за стандартна референтна версия 28. "Основен доклад: 11352, Картофи, плът и кожа, сурови."

YH Hui. "Наръчник за плодови и зеленчукови аромати." Hoboken, NJ. John Wiley & Sons, Inc., 201.