Предимствата на холин

Какво трябва да знаете за холин

Холинът е витамин В и основно хранително вещество. Холин играе важна роля в редица биологични процеси, включително транспортиране на мазнини и холестерол, енергиен метаболизъм и клетъчно и нервно сигнализиране. В допълнение, холинът е необходим за производството на ацетилхолин (мозъчно химично вещество, което участва в паметта и контрола на мускулите).

Тялото произвежда малки количества холин, но холинът също трябва да бъде включен във вашата диета, за да поддържа здравето.

Намерено в редица храни, холинът се предлага и под формата на добавка.

Ето един поглед върху науката зад ползите за здравето на холин:

Ползи

1) Памет

Проучванията показват, че холинът е необходим за нормалното развитие на мозъка и за подобряване на паметта. В доклад от 2010 г. в списанието на Американската диетична асоциация например авторът заявява, че увеличеното потребление на богати на холин храни може да бъде от съществено значение за жените по време на бременност, за да се осигури нормално развитие на мозъка в плода. Нещо повече, изследванията на животните показват, че адекватният холинов прием през първите години от живота може да доведе до подобряване на паметта през целия живот.

2) Сърдечно здраве

Предварителните изследвания показват, че холинът може да подобри здравето на сърцето. Например, проучване от 2005 г. в Американския вестник за клинично хранене установи, че липсата на холин може да доведе до повишени нива на хомоцистеин (аминокиселина, свързана със сърдечно заболяване).

3) Здравето на черния дроб

Ако не получите достатъчно холин, това може да навреди на черния Ви дроб, според проучване от 2007 г. в Американския вестник за клинично хранене . За проучването, 57 възрастни са хранени с диета, съдържаща 550 mg холин дневно в продължение на 10 дни. След това участниците в проучването са хранени с диета, съдържаща по-малко от 50 mg холин дневно за до 42 дни.

Резултатите от проучването показват, че когато са лишени от диетичен холин, 77% от мъжете, 80% от жените в постменопауза и 44% от жените в пременопауза развиват мастни чернодробни или мускулни увреждания.

Знаци за недостатъчност

Недостигът на холин може да доведе до редица симптоми, включително:

В случаи на тежък дефицит на холин хората могат да получат чернодробна дисфункция, безплодие, високо кръвно налягане и втвърдяване на артериите (състояние, наречено атеросклероза). Недостигът на холин може също да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Източници на храна

За да увеличите приема на холин, включете тези храни във вашата диета:

Въпреки че ежедневното изискване за холин е неизвестно, много медицински експерти препоръчват възрастните да се стремят към 425 mg холин на ден. Освен това обикновено се препоръчва повишаване на приема на холин до 550 mg дневно по време на бременност и лактация.

Уговорки

Когато се приема във високи дози, холинът може да предизвика някои нежелани реакции (включително гадене и загуба на апетит).

Високият прием на холин може да доведе до повишаване на телесната температура.

Къде да го намерите

Широко достъпни за покупка онлайн, добавки за холин могат да бъдат намерени и в много магазини за естествени храни и в магазини, специализирани в хранителни добавки.

Използвайки го за здраве

Холин хлорид и холин битартрат (два вида холинови соли) се предлагат под формата на добавка. Въпреки че добавките с фосфатидилхолин и лецитин добавки също предоставят холин, те са склонни да съдържат малки количества от хранителната съставка.

Повечето хора могат да посрещнат ежедневните нужди от холин чрез диета само. Ако сте загрижени за евентуален холинов дефицит, важно е да се консултирате с Вашия лекар.

Освен това е важно да се отбележи, че използването на холинови добавки вместо стандартната грижа за хронично състояние може да има сериозни последици за здравето.

Източници

Caudill MA. "Пред-и постнаталното здраве: доказателство за повишена нужда от холин." J Am Diet Assoc. 2010 Aug. 110 (8): 1198-206.

Da Costa KA, Gaffney CE, Fischer LM, Zeisel SH. "Холинният дефицит при мишки и хора се свързва с повишена концентрация на хомоцистеин в плазмата след зареждане с метионин." Am J Clin Nutr. 2005 Фев; 81 (2): 440-4.

Fischer LM, DaCosta KA, Kwock L, Stewart PW, Lu TS, Stabler SP, Allen RH, Zeisel SH. "Сексът и менопаузният статус влияят върху човешките хранителни изисквания за хранителния холин." Am J Clin Nutr. 2007 май, 85 (5): 1275-85.

Институт Линус Полинг: Изследване на микроелементи за оптимално здраве. "Холин." 18 август 2009 г.

Уейланд PM. "Холин и бетаин в здравето и болестите." J Inherit Metab Dis. 2011 Фев; 34 (1): 3-15.

Zeisel SH. "Холин: критична роля при развитието на плода и хранителните изисквания при възрастни". Annu Rev Nutr. 2006; 26: 229-50.

Zeisel SH. "Холин: необходим за нормалното развитие на паметта." J Am Coll Nutr. 2000 Oct; 19 (5 Suppl): 528S-531S.

Zeisel SH. "Хранителното значение на холин за развитието на мозъка." J Am Coll Nutr. 2004 Dec; 23 (6 Suppl): 621S-626S.

Zeisel SH, da Costa KA. "Холинът: основно хранително вещество за общественото здраве". Nutr Rev. 2009 Nov; 67 (11): 615-23.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.