Най-здравият шоколад

Едно от най-хубавите новини, които се появяват през последните няколко години, е, че шоколадът може да ви помогне да живеете по-дълго, вероятно като намалите сърдечно-съдовите събития, като инфаркти и инсулт. В края на краищата - колко често е лесно да се лекува това? Но кой тип шоколад наистина е най-здравият?

Какао и индианците Куна

Шоколадът се използва за медицински ефект в продължение на хиляди години, но неотдавнашното му признание за възможна сърдечно-здравословна храна стана известно в началото на 90-те години на миналия век.

Изследователите от Медицинската школа в Харвард, ръководени от Норман Холенберг, разследват защо индианците от "Куна", които живеят в островите Сан Блас край Карибския бряг на Панама, са имали ниско кръвно налягане, дори и с нарастваща възраст. Това беше вярно въпреки високото ниво на консумация на сол, което надвишаваше това на повечето западни популации.

Ако кунярите са имали генетичния си грим, за да благодарят за здравословно кръвно налягане, преместването в градска среда на континенталната част не би трябвало да има значение. Но това се случи - миграцията към градовете съответстваше на повишаване на кръвното налягане с нарастваща възраст. По-нататъшно разследване показа, че обитателите на островите Kunas също живеят по-дълго от континенталните си братовчеди, с ниски нива на сърдечно-съдови заболявания и рак. След като позволиха фактори като стрес и липса на замърсяване, Холенберг и неговият екип стигнаха до заключението, че най-забележителната разлика в островната среда на индианците на Куна е диетична, включително драматично средно дневно потребление на повече от 5 чаши какао на човек.

Има голяма разлика между какао напитката "Кунас" и какаото и шоколада обикновено купуват в магазин за хранителни стоки или специалитети - най-вече поради начина, по който се обработват и формулират.

обработване

Какаовите зърна растат като семе от плодовете от какаовото дърво. След обстрелването и печенето бобът се смила в суспензия, наречена какаов ликьор, съставен от какаово масло (мазнини) и твърди вещества.

Натискането премахва по-голямата част от какаовото масло, което води до твърда, суха кейка, която се смила в това, което използваме като какао на прах.

Този прах съдържа повечето флаваноли, семейство флавоноиди или антиоксиданти, които оттогава са били кредитирани с повечето ползи за здравето на шоколада. Флаванолите влияят върху начина, по който се произвежда азотен оксид в тялото, помагайки на кръвоносните съдове да се отпуснат и по този начин да подобрят притока на кръв към сърцето, мозъка и крайниците. Те също така могат да намалят възпалението и разпространението на опасни свободни радикали, произведени при нормален клетъчен метаболизъм.

На този етап какаовият прах остава доста горчив. В резултат на това тя често се обработва чрез третиране с алкални - най-често натриев бикарбонат или сода - за да стане по-тъмен, по-малко кисел и по-лесен за смесване в напитки. За съжаление, този 200-годишен метод, известен също като "холандска обработка", показва, че унищожава активното съдържание на флаванол с до 80%. По този начин процентът на какао, съдържащо се в шоколад, независимо дали е 60%, 70% или по-високо, не е показател за съдържанието му на флаванол, твърди Холенберг в редакционна статия от цикъла " Circulation 2007" . Той и други изследователи в областта на храненето спорят за етикетирането на шоколадови продукти с флаванолови стойности.

Куня-индианците пият предимно домашно, необработено какао на прах, съдържащо много високи нива на флаванол.

формулировка

Уникалното свойство на какаовото масло, което има точката на топене, която съвпада с температурата на човешкото тяло - позволявайки му буквално "да се стопи в устата" - го прави вкусна. Съдържанието на мазнини обаче поставя на любителите на шоколада риск от наддаване на тегло, ако те не компенсират тези калории другаде. Шоколадът от 3,5 унции (100 грама) съдържа повече от 500 калории (в сравнение с само 12 калории в супена лъжица неподсладено какао). Затлъстяването увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак, така че не се опитвайте да удължите живота си, като ядете шоколад, ако това доведе до натрупване на тегло.

Всъщност, много малко количество шоколад може да е достатъчно, за да подобри дълголетието.

Най-долу

Изследванията на индийското индийско население на Куна от Панама показват, че непреработеното какао може да е най-здравословната форма, поради високото съдържание на флаванол. Тъй като флаванолите се разрушават чрез химическа холандска обработка или алкализация, потърсете кокос, наречен "естествен", тъй като те не са обработени с алкали.

Източници:

Andres-Lacueva C., et al. "Съдържание на флаванол и флавонол на продуктите от какао на прах: влияние на производствения процес" J Agric Food Chem. 2008. Май 14; 56 (9): 3111-7. Epub 2008 април 16.

Декларации за какаото. Информационен лист за националните здравни служби на САЩ. http://newsinhealth.nih.gov/issue/aug2011/feature1

Kenneth B. Miller et al. Влияние на алкализацията върху съдържанието на антиоксиданти и флаванол на търговските какаови прахове. J. Agric. Food Chem. , 2008, 56 (18), стр. 8527-8533. DOI: 10.1021 / jf801670p.

Норман К. Холенберг, дм, доктор и Naomi DL Fisher, MD. "Тъмната ли е в черния шоколад?" . 2007; 116: 2360-2362. http://circ.ahajournals.org/content/116/21/2360.full

К. Холенберг Н. Съдово действие на какаови флаваноли при хората: корените на историята. J Cardiovasc Pharmacol. 2006; 47 Suppl 2: S99-102; дискусия S119-21.