Не пренебрегвайте горящите крака или нечетните пръсти на краката

Предупредителни признаци на диабетна периферна невропатия

Преглед

Изгарянето на краката, вцепенените крака или мравучкането в пръстите на краката или краката са повече от досадни симптоми от ходене. Те могат да бъдат предупредителни признаци на диабет и състоянието, известно като диабетна периферна невропатия. Ако не се лекува, може да доведе до язви на краката и, евентуално, ампутация.

"Диабетната периферна невропатия е не само болезнена, но и опасна", казва д-р Джон М.

Джурини, президент на Американския колеж по краката и глезените хирурзи (ACFAS) в прессъобщение. "Това е водещ фактор, допринасящ за появата на язви при хора с диабет."

Причини

Диабетът е водещата причина за тези симптоми в Съединените щати. Един от всеки четирима души с диабет не е диагностициран и изгарянето или изтръпването на пръстите може да бъде първият симптом, който забелязват.

Според Американската диабетна асоциация, има няколко усещания, които хората описват, че може да показват невропатия. Те дори имат списък, който можете да вземете от Вашия лекар, за да улесните описването на симптомите.

Има и други опасения за здравето, които могат да причинят изгаряне на краката и вцепенени крака. Например, проблеми с щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизъм и хранителни недостатъци, особено витамин В12 и В6, също могат да причинят това чувство.

Страничните ефекти на химиотерапевтичните средства и някои лекарства включват невропатия.

Хората, които имат лаймска болест или ХИВ / СПИН, също са изложени на по-висок риск.

Ако имате проблеми с гърба и сте притискане на нервите в глезените, шансовете ви за невропатия се увеличават. В допълнение, злоупотребата с алкохол е водеща причина за невропатия на краката.

Не е необходимо обаче да се паникьосвате. Не всеки случай на парене на краката е свързан с невропатия, поради което е важно да се обърнете към Вашия лекар.

Например, пръстите на краката ви може да са изгорени от нещо като крак на спортиста, често срещана гъбична инфекция на крака.

Алергиите от обувки също могат да предизвикат забавни чувства в краката ви. Ако симптомите се появяват само при носенето на специфични обувки, възможно е да сте чувствителни към използваните материали. Кожите за дъбене, адхезиви, лепила и багрила са всички общи виновници за обувки алергии.

Също така е възможно кръвта да не тече правилно към краката и краката ви. Това е често срещан симптом на периферно артериално заболяване, дължащо се на атеросклероза.

Симптоми

Изгарянето или вцепенените пръсти могат да бъдат един от първите признаци, че имате диабет. Най-добрият начин за действие е да се запознаете с Вашия лекар и да получите пълен преглед, както и изпит за крак.

Дори хора с диабет, които поддържат добри нива на кръвната захар, могат да развият периферна невропатия. Ако състоянието води до язви на крака, това води до ампутация 20% от времето, според ACFAS. Поради тази причина (между много други, разбира се), важно е да не игнорирате тези симптоми. Тя може просто да спаси пръстите на краката.

диагноза

Когато отидете при лекар, очаквайте тестове за кръв и урина да се провеждат за диабет и общи здравни показатели. Те също така ще попитат за вашата обща медицинска история и най-вероятно ще ви дадат физическа.

Лекарят ще провери краката ви за състоянието на кожата, мускулите, костите и притока на кръв.

Функцията на нервите се тества с моновлакна или тунинг вилица, търсейки вцепенени области. Ако лекарят подозира периферна невропатия, може да се направят допълнителни тестове, като изследвания на нервната проводимост и електромиография (ЕМГ).

лечение

Ако сте диагностицирани с диабетна периферна невропатия, трябва внимателно да наблюдавате нивата на кръвната захар и да ги задържите в рамките на целевия диапазон. Лекарството е на разположение за болката и вашият лекар ще прецени вашите индивидуални нужди при предписването му. Много е важно да предпазите краката си, така че да не развиете никакви язви, които могат да доведат до ампутация.

Предотвратяване

Най-добре е редовно да виждате подидър, за да бъде вашето състояние оценено. А podiatrist може да отговори на всички нужди за обичай обувки и ортези. Вашите обувки трябва да се поберат добре, като позволяват достатъчно място за движение на пръстите на краката, а не задържане на кръвта. Вие също не искате твърде свободно.

Проверявайте краката си ежедневно, за да видите дали имате признаци на нараняване или началото на инфекция. Може да не забележите това, без да търсите, защото краката ви може да са загубили усещане.

Погледнете между пръстите и стъпалата на краката си. Ако не сте достатъчно оскъдни, за да направите това, привлечете някой, който да ви помогне. Може да използвате и огледало на полюс, което можете да намерите онлайн или да попитате в аптека.

Потърсете подуване, зачервяване и обриви. Консултирайте се с Вашия лекар или педиатър, когато забележите тези симптоми.

Словото от

Ако усетите изгаряне в пръстите на краката или краката или ако има някаква скованост, опитайте се да не я изтриете. Това може да изглежда като малко раздразнение, но тялото ви ви каже нещо и то може да бъде значително. Колкото по-скоро можете да получите диагнозата на състоянието, толкова по-добре е за Вашия план за лечение, дори и да не е диабетна невропатия.

> Източници:

> Американски колеж по хирурзи на краката и глезените. Болка в краката? Може да имате диабет. Прессъобщения. 2008.

> Асоциация на американските диабетици. Периферна невропатия . http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/neuropathy/peripheral-neuropathy.html.