Какво означава да проведете отрицателно разделяне

Терминът "отрицателно разделяне" се отнася до по-бързото протичане на втората половина от първото полувреме. Това е тренировъчна тактика за бягане, както и за други спортове като плуване. Можете да направите отрицателни разделяния за всяко разстояние от състезанието, от 5K до маратоните и да го използвате и за тренировки. Най-често се използва като състезателна стратегия за състезания на дълги разстояния, като например половин или пълен маратон.

Например, ако провеждате маратон и изпълнявате първите 13.1 мили в 2:01:46 и след това изпълнявате второто 13.1 мили в 1:59:30, ти имаше отрицателно разделяне.

Отрицателното разделяне често се нарича идеален начин за провеждане на състезания на дълги разстояния, като например половин или пълен маратон. Много бегачи правят точно обратното, като отиват твърде бързо в началото, а след това значително се забавят през втората половина на състезанието. Това е често срещана грешка, защото в началото се чувствате отпочинала и силна, така че е изкушаващо да излезете бързо. Наблюдателите мислят, че "влагат време в банката", но стратегията често се проваля, тъй като те изгарят през запазената си енергия през първата половина и се чувстват уморени от последните мили.

Постигането на отрицателно разделение изисква много дисциплина и практика, както в тренировките, така и в самата надпревара. Повечето хора не могат да го направят в първия си маратон. Но, като цяло, ако можете да задържите и да запазите енергията си в първата половина на състезанието, за да можете да бягате по-бързо през втората половина, ще постигнете много по-добри резултати.

Положителни

По-консервативната скорост в началото на състезанието дава на мускулите повече време за загряване . Много големи състезания са много претъпкани през първите няколко километра, така че може и да сте малко по-бавни. Задействането на отрицателно разделяне също намалява риска от удари в стената в по-късните километри на половин или пълен маратон.

В допълнение, бягането по-бързо и по-силно през втората половина на състезанието е много по-приятно преживяване, отколкото трясък и slogging през последните мили.

Отрицателни

Най-добре плановете на бегачите често се разминават. Трябва да сте в състояние точно да останете на ритъм, за да опитате дори отрицателни разделения. Трябва да използвате приложение за тайминг или Garmin, за да сте сигурни, че сте в темпа, към който се стремите.

Ако тичаш малко по-бавно рано в състезание на дълги разстояния, може да е трудно, защото ще се почувстваш пълна с енергия и може да се чувстваш разочарован, че другите тия бегачи те минават. Извършването на отрицателен разделен половин или пълен маратон изисква много търпение и може да бъде трудно умствено предизвикателство да се отдръпнете.

Друг недостатък е, че курсът на терена или условията може да не са благоприятни за протичането на отрицателно разделяне. Макар че може би сте се задържали за първата половина на курса, може да откриете, че вятъра, топлината, дехидратацията, хълмовете, тропоите на бегачите или други фактори отглеждат грозните си глави в задната част на курса. Сега не можете да ускорите желаното отрицателно темпо.

Практически отрицателни разцепвания

Ако възнамерявате да използвате отрицателна стратегия за разделяне на темпото в деня на състезанието, практикувайте го във вашите тренировки. Стремете се да завършите някои от дългите си писти, като вземете темпото за втората половина на бягането си.

Можете да използвате стратегията и с някои от по-кратките си писти. Веднъж седмично, направете един от по-кратките си мачове с лесен темп за първото полувреме и вземете го за планирания маратон за второто полувреме. Завършването силно по време на тренировки не само ви подготвя психически и физически да проведете отрицателно разделение в деня на състезанието, но също така ще увеличи цялостното си доверие.

Източник:

Сантос-Лозано А, Коладо PS, Фостър С, Лучия А, Гаратакеа Н. Влияние на секса и нивото върху стратегията за маратонна крачка. Прозрения от състезанието в Ню Йорк. Int J Спорт Мед. 2014 октомври, 35 (11): 933-8. doi: 10.1055 / s-0034-1367048.