Хранително сравнение на замразено и редовно кисело мляко

Предимства за кисело мляко

Киселото мляко е известно като здравословна храна в продължение на няколко години и това вероятно е вярно, защото е отличен източник на калций и протеини. Също така съдържа полезни пробиотици, които са приятелски бактерии, които могат да се настанят в храносмилателния тракт (което е хубаво нещо). Но може да се чудите дали замразеното кисело мляко е също толкова добро за вас. Може би, но може би не.

Замразени основи за кисело мляко

Замразеното кисело мляко е сладка смес от мляко, кисело мляко, захар и аромати, които могат да бъдат изкуствени или естествени. Това е подобно на сладолед в текстура, но обикновено е по-ниско в мазнините, така че замразеното кисело мляко стана популярно, когато хората започнаха да следват нискомаслени диети.

Намаляването на мазнините, особено наситените с мазнини, е добро нещо. Но замразеното кисело мляко има и високо съдържание на захар, така че все още има много калории. Също така не е ясно колко пробиотични бактерии се намират в която и да е марка. Ако пробиотиците се третират топлинно по всяко време по време на производствения процес, те всички са мъртви. Мъртвите бактерии не правят много добро. Но можете да погледнете на етикета на продукта - ако видите нещо за съдържанието на живи култури, тогава знаете, че има поне някои пробиотични бактерии в замразеното кисело мляко.

Хранително сравнение на кисело мляко срещу замразено кисело мляко

Хранителната информация за киселото мляко се различава малко по отношение на съдържанието на мазнини и ароматизантите.

Една половин чаша обикновена кисело мляко, приготвена с пълномаслено мляко, има приблизително 75 калории, 4 грама протеини, 6 грама мазнини (2,6 грама от които са наситени мазнини) и малко под 6 грама въглехидрати, най-вече под формата на млечна захар или лактоза. Също така има 148 милиграма калций и 15 милиграма магнезий.

Ароматизираното замразено кисело мляко има 110 калории, 2,6 грама протеин, 3 грама мазнини (2 от тези грама са наситени мазнини ), 19 грама въглехидрати (повечето от които идват от добавената захар), 87 милиграма калций и 9 милиграма магнезий.

Така че, замразеното кисело мляко има повече калории от захар и по-малко калций и магнезий, отколкото същото количество обикновен кисело мляко.

Ябълковото кисело мляко излиза като носител на храната, но ако имате желание за сладки, остър вкус на редовното кисело мляко няма да го отреже. Можете да добавите пресни плодове или плодове само с няколко допълнителни калории и много витамини и фитохимикали. Ако все още не е достатъчно сладка, можете да добавите малко мед - но не прекалено много, или ще започнете да купувате допълнителните калории от естествените захари, открити в меда. Можете също така да добавите малко сладост с малко нула-калориен подсладител като сукралоза, стевия или аспартам, ако искате.

Замразено кисело мляко срещу сладолед

Ами ако сравнявате замразеното кисело мляко със сладолед? Една половин чаша типична марка ванилов сладолед има 137 калории с около 7 грама мазнини (4,5 грама от това са наситени мазнини). Също така има около 16 грама въглехидрати от добавената захар, 2 грама протеин, 84 милиграма калций и 9 грама магнезий. От хранителна гледна точка, единствената разлика е мазнината - в сладоледа има повече мазнини.

Ако търсите добро хранене и пробиотици, редовното кисело мляко е най-добрият избор, ако търсите замразен десерт, тогава замразеното кисело мляко може да е по-добре от сладолед, но не с много.

Също така трябва да имате предвид размерите за сервиране. Ако заредите купа със сладолед или замразено кисело мляко, консумирате две, три или повече порции и калориите, захарта и дори мазнините ще се добавят бързо.

> Източник:

> Национална база данни за хранителните вещества за стандартно референтно издание 28. Министерство на земеделието на Съединените щати. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?ds=Standard+Reference.