Какво да направите, за да издърпате глезена, за да ускорите възстановяването си

Незабавното действие може да намали времето за възстановяване на навяхвания на глезена

Навяхвания на глезените са често срещани спортни наранявания, особено за спортни състезания, спортни спортове или спортни приключения на открито. Атлетите често се опитват да прокарат болката от изкълчване или да се върнат бързо в спорт след изкълчване, което може да увеличи риска от повторно нараняване. Но знаейки кога да почивате и как да рекапирате изкълчването, може да ви помогне да възстановите по-пълно и да предотвратите бъдещи проблеми.

Ако имате изкълчване от глезена, важно е да действате бързо. Препоръчваното лечение е да се следва протоколът за лечение на RICE и да се спре всяка дейност и да се предпази глезена от по-нататъшно нараняване. По принцип седнайте и не се опитвайте да ходите по него веднага. Нанесете компресионно обвиване и лед, за да поддържате набъбването до минимум. Ледът трябва да се използва за около 15 минути наведнъж и след това да се отстрани. Оставянето на лед по-дълго може да изложи на изгаряне замръзване и да причини увреждане на тъканите. Също. пазете крака и краката си повишени, за да намалите кръвния поток (и подуване) в глезена.

Може да е полезно да използвате нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС), за да контролирате възпалението. Проучванията установяват, че пациентите, използващи НСПВС след навяхване на глезена, са имали по-малко болка, намаляват отока и са се възстановили по-бързо от тези, които не са приемали никакви лекарства.

Полезно е да потърсите медицинска помощ, за да получите правилна диагноза за раздразнението.

Разкъсванията на глезените се оценяват от severity y, а лечението и количеството на времето за възстановяване, което можете да очаквате, обикновено се увеличава с най-тежките навяхвания.

Колкото по-скоро започнете лечение за навяхване, толкова по-добре. Като се опитвате да пренебрегнете или да пробиете болка и да очаквате, че една торба с лед на глезена ви ще направи този трик, може да се окажете с изкълчване, което може да отнеме седмици или месеци, за да се лекува правилно.

Повечето от щетите от навяхване идват от подуване, така че вашият първостепенен приоритет е да намалите отока колкото е възможно повече и да го направите всяка секунда след първоначалния инцидент.

Ако играете спортове, където е вероятно изкълчване на глезена (футбол, писти, футбол, баскетбол и др.), Винаги трябва да разполагате с екипировка за първа помощ наблизо. Такъв комплект трябва да включва таблети за компресиране, опаковки за лед, шини, превръзки, НСПВС и други основни доставки за първа помощ .

При тежко изкълчване (не можете да намалите теглото) може да се наложи да посетите лекар, за да сте сигурни, че нямате фрактура, увреждане на сухожилията на сухожилията или друго сериозно нараняване на глезена. По принцип трябва да избягвате поставянето на тегло върху ставата, стига да имате подуване. Когато е възможно, трябва да държите краката си повдигнати. В рамките на няколко дни, болката ви трябва да намалее достатъчно, за да позволи умерено натоварване без болка. Тъй като сте в състояние да понасяте по-голяма тежест, можете да започнете пешеходна и нежна стречинг програма, за да увеличите гъвкавостта си.

Упражнения за рехабилитация на глезена

След нараняването си ще получите програма за тренировки, включваща набор от упражнения за движение и постепенно прогресиране до пълен масаж. Едно просто упражнение е да начертаете буквите на азбуката с пръстите на краката си.

Трябва да последва постепенно прогресиране до упражнения с тежест.

Упражненията за собственост и други упражнения за балансиране могат да ви помогнат да се възстановите по-бързо и действително да се извършвате като част от програма за превенция. Лошото равновесие е добър предсказател за бъдещи навяхвания на глезена. След нараняване на глезена, балансираното обучение е от съществено значение за възстановяването. В допълнение към нашите очи и вътрешни уши, в нашите стави има специални рецептори (proprioceptors), които предоставят информация за нашата позиция в космоса.

Чрез балансиране на единия крак, можете да подсилите и подсилите тези рецептори в глезена. Баланс на засегнатия крак и задържане за 15 секунди.

Продължавайте да предизвиквате глезена си, като балансирате с затворени очи или с глава, която се превръща отстрани в друга. Ако играете футбол, балансирайте изкълчения глезен и изстреляйте футболна топка срещу стената. Ако играете баскетбол, балансирайте и стреляйте или тренирайте. Вземете творчество с упражнението си, за да съответства на вашия спорт.

Накладките на глезена могат да бъдат предотвратени, като се използва подходящо оборудване за вашия спорт. Въпреки това, спортните обувки и защитните средства са само началото. За да избегнете навяхвания на глезена, трябва да подсилите глезенната си връзка и да развиете силно рафинирана система за балансиране. И не забравяйте да запазите комплекта за първа помощ наблизо. За всеки случай.

> Източник:

> Остър изкълчване на глезена: актуализация., Американски семеен лекар. 2006 Nov 15; 74 (10): 1714-20.

> Petrella R, Ekman ЕФ, Schuller R, Fort JG. Ефективността на целекоксиб, COX-2-специфичен инхибитор и напроксен при лечението на остър натъртване на глезена. Клинично списание на спортната медицина 2004; 14: 225-31.