Какво трябва да знаете за проекта Clean Label

Много родители са се паникьосали, след доклади от агенция, наречена "Clean Label Project", наречени оцветени храни за кърмачета, бебешки храни и леки закуски. Популярните торбички и други скоби за закуски от големи и малки компании са поставени под въпрос. Дали тези опасности живеят до хип-хоп? Разберете дали тази група е приятел или враг на родителите, които се опитват да направят интелигентна храна за своите деца.

Връхната история

Както беше съобщено от САЩ ДНЕС през октомври 2017 г., проектът "Чисто етикетиране" (CLP) публикува данни, в които се отбелязва, че 80% от изпитваните храни за кърмачета и тестваните хранителни продукти съдържат арсен. Бяха насочени няколко марки битова марка.

Изслушвайки новините като тези разумно тревожни родители и болногледачи, но липсват научни доказателства, които да подкрепят претенциите вследствие на това шокиращо разкритие. Въпреки твърденията си за научни доказателства, CLP все още не е трябвало да изкоренява данните си, които имат родители и членове на научната общност, които по право задават повече въпроси.

Какво е проектът "Чисто етикетиране"?

Проектът "Чисто етикетиране" е неправителствена организация, създадена с цел информиране на потребителите и повишаване на осведомеността за това, до какви компании за хранителни продукти са готови. Те казват, че "гледат отвъд маркетинга на продуктите", за да определят дали храни, насочени към малки деца, като например храни за кърмачета, са всъщност безопасни за малките тела, които да се консумират.

Те също така оценяват храната за домашни любимци. Продуктите, към които са насочени, са получили одобрение от FDA за безопасност, така че кой казва истината?

Организацията твърди, че провежда независими тестове за 130 екологични и промишлени замърсители, включително олово, живак, антибиотици и BPA / BPS. Събраните данни се претеглят заедно с хранителната стойност на продукта и се превръщат в рейтинг от пет звезди.

Точната рубрика е неясна.

Използване на CLP: предимствата и недостатъците

Продуктите на уебсайта на CLP могат да се търсят по категории, включително зърнени храни, торби, буркани / ястия, закуски и напитки. Тези групи могат да бъдат филтрирани в списъци "Топ пет" и "Долу пет", за да се даде възможност на читателите да разберат какво CLP препоръчва и отбягва.

Друг общ възход за този тип платформа е надеждата те да повишат осведомеността и да накарат хората да обърнат по-голямо внимание на това, което се намира във всички опаковани храни. Ако има бръмча за запазване на безопасността на храните (или за по-голяма сигурност), тогава се надяваме, че хранителните компании, които обмислят рязане на ъглите, могат да мислят два пъти и да действат по-отговорно.

И тогава има ниските светлини. Уебсайтът е малко поразителен за навигация, освен ако нямате конкретен предмет, който да проверите. Консултативният съвет на групата е лесно достъпен, но ако прочетете BIOS, можете да видите, че той е съставен предимно от експерти по интегративна медицина и ветеринарни лекари.

Долната линия е, че са необходими доказателства, за да се подкрепят твърденията на CLP, и те не предоставят никакви данни. Няма нищо публикувано и нищо не се разглежда. В света на доказано базираното лекарство, където диетолозите и другите медицински специалисти практикуват, това е червено знаме.

Съвети за четене на етикети

Експерти по храненето са съгласни, че четенето на етикети може да бъде изключително объркващо за потребителите. Думи като " естествено ", "чисто" и дори "здравословно" могат да бъдат двусмислени твърдения, които не са непременно преведени в продукти, които са добри за вас.

Бони Тауб-Дикс, RDN, създател на BetterThanDieting.com и автор на книгата Read Before You Eat It, настоява потребителите да са скептични към думата "чист", когато става дума за храна:

Терминът "чист етикет" няма одобрено определение, но това означава много неща за много различни хора. Предполага се, че храната в опаковката съдържа съставки, които можете да разпознавате и произнасяте, но само защото не можете да разпознаете съставка (като цианокобаламин), не означава, че това е вредно за вас (това е научният термин за витамин B12) ... чистият етикет не отразява колко добавена захар се използва; чистият етикет в този случай може да означава, че няма изкуствени подсладители, но може да се включи и редовна захар. Храната не може да има вредни трансмазнини, но може да има и други мазнини, като наситени видове в по-големи количества, отколкото може да сте си похарчили. Храната може да има и нездравословни количества натрий. "

Така че, независимо дали става въпрос за трета страна, като например твърденията на CLP или за самите хранителни компании, е важно родителите да си направят домашна работа, когато купуват храна за децата си. Съветът на Taub-Dix е: "Не се заблуждавайте от блестящия фронт на опаковката - не забравяйте да обърнете чантата или кутията и да прочетете списъка с съставките, за да видите какво наистина получавате."

> Източници:

> Чисто проект за етикети. 2017.