Просветление нагоре! Преглед на филми

Просветление нагоре! е документален филм за йога с обрат. Режисьорката и йога практикуващата Кейт Чърчил се опитва да направи филм за съвременната йога и какво означава да търси просветление, но вместо да вземе отделен подход от трета страна или да прегледа собственото си пътуване по йога, тя набира морско свинче, описаният скептик Ник Росен и го хвърля като архетипно търсещо лице.

Ник пътува до Индия и в САЩ, разговаряйки с някои от водещите учители на йога. Проблемът е, че Ник наистина не търси онова, което Кейт иска да намери.

Всички, които се разхождат, не са изгубени

Кейт посочва позицията си пред себе си, като казва в началото на филма, че вече вярва, че има "истинска йога - практика, променяща живота, която може да доведе човек до щастие, а може би дори и просветление". Тя иска да докаже, че йога може да бъде трансформативна. Докато Ник може да е недоволен и несигурен какво да прави с живота си, той не иска да бъде трансформиран. Както става и старата шега, крушката трябва да се промени. От самото начало изглежда очевидно, че подходът на Кейт е погрешен и, като се държи странно в предпоставката си, може би е пропуснала възможността да направи наистина интересен филм за йога.

Най-доброто и най-яркото йога

В центъра на вниманието на този филм са интервютата с някои от най-известните и най-интригуващи учители на йога.

Началната серия включва бързи откъси от Родни Йе, Берил Бендър Бърч, Цинди Лий, Барон Баптист и Гурмух. Въпреки че опаковката на DVD е нетърпелив да цитира тези камери, те са изчезнали, преди да сте го разбрали. И чакай, беше Дейвид Суънсън? Ана Форест? Виждали се толкова бързо, че дори не са били кредитирани, вероятността да се интервюират тези йога звезди изглежда е била разпиляна.

От положителна гледна точка, в хода на пътуванията си Ник разговаря по-дълбоко с основателите на Живамукти Дейвид Лайф и Шарън Ганън, Дхарма Митра, Норман Алън, Патабхи Йоис и БКС Ийенгар . Тези завладяващи обмени разкриват много за произхода на съвременната йога. Времето на Ник в Индия и откровенията за това как йогата е различна в родната й страна, са на стойност само на допускането.

Проблем с предпоставката

Предположението, че йога има цел и тази цел е просветление, тежи този филм. Ник не иска да бъде трансформиран; това е пътуването на Кейт. За съжаление, завладяващите интервюта са затънали в подплатата на враждебните отношения между Кейт и Ник. Докато е на хартия, идеята за начинаещ йогит, търсещ мъдрост в краката на майсторите, изглежда, ще направи филма по-достъпен за не-йога аудитория, няма да е необходимо такова разузнаване, ако обектът е богат, за да бъде изследван с по-лек докосне. В крайна сметка е разочароващо, че по-добър филм не възниква от невероятния достъп на режисьорите до някои от най-интересните умове на съвременната йога.

Оповестяване: Издателят е предоставил копие за преглед.