Как преработените храни могат да повлияят на вашето здраве

Наскоро се запознах с приятел в парка по време на обяда и забелязах една наистина тревожна тенденция. Почти всеки от тях отвори пакет или кутия за обяд.

Както вероятно сте наясно, многобройни притеснения са били повдигнати относно преработените храни , включително изобилието от преработени храни и опасностите, които представляват. Всъщност, едно скорошно проучване, проведено от изследователи от Университета в Чапел-Хил, установи, че повече от 60 процента от храната, закупена годишно в Америка, е силно обработена.

Като доказателства за свързване на прекомерната консумация на тези продукти със сериозни последици за здравето, високо преработените храни се превръщат в актуална тенденция.

Необходима е известна основна обработка на храни, за да се гарантира безопасността на бързоразвалящи се продукти, като например прясно месо или млечни продукти. Загрижеността се дължи на продуктите, които се считат за високо преработени. Това са удобните храни, които доминират в централните пътеки на типичния магазин за хранителни стоки и включват: готови ястия, зърнени храни, консерви, бисквити, чипс, сода, бонбони, бонбони и други опаковани продукти. Освен това, много видове месни и сиренови продукти, като бекон, колбаси, говеждо месо, ястия от обяд и сирена или спредове, също се считат за високо преработени храни. Тези видове храни представляват по-голямата част от калориите, консумирани редовно за средното американско семейство.

Избягването на обработените храни като цяло може да е невъзможно, но разбирането защо прекаленото консумиране може да е вредно е важна първа стъпка за подобряване на Вашето здраве.

За начало тези продукти обикновено съдържат повишени количества сол, захар или мазнини - всички от които са известни като вредни.

Високо преработените храни също се обработват химически с добавки или консерванти, за да подобрят своя вкус, текстура или да удължат срока на годност. Лесен начин за идентифициране на всяка преработена храна е да погледнете етикета; ако има списък с перилни препарати с неразпознати и сложни имена, е безопасно да се каже, че това е преработена храна.

Ето шест начина, по които консумацията на преработена храна би могла да повлияе на вашето здраве:

прекалена пълнота

Известно е, че захарта допринася за затлъстяването, което може да доведе до множество други хронични заболявания. Високо преработените храни често се зареждат с допълнителна захар, но не се заблуждавайте, ако думата "захар" всъщност не се появи на етикета. Има до 50 различни думи, използвани за да се изброят видове захар, добавени към преработените храни. Най-често срещаните наименования са царевичен сироп, фруктоза, глюкоза, захароза, малц или малтоза, мед, меласа или нектар.

Известна като "празни калории", всякакъв вид захар, включително тези скрити или прикрити сортове, не добавя хранителна стойност и в действителност насърчава тялото ви да консумира още повече калории. Най-лошото е, че консумацията на захар предизвиква същото усещане за удоволствие и жажда в мозъка, сравнимо с тези, които се борят с наркоманиите. Това не само обяснява защо е толкова трудно да се съпротивлявате на секунди, след като се отдадете на сладко удоволствие, но защо мнозина изпитват подсъзнателни глад за всички други високопреработени ястия и леки закуски.

И така, колко консумация на захар е твърде много? Диетичните насоки за 2015-2020 г. за американците препоръчват добавянето на захари трябва да бъде ограничено до не повече от 10% от дневните калории.

Това се равнява на около 12 супени лъжици захар на ден, което звучи доста щедър, докато не влезете в перспектива, че средната порция безалкохолни напитки съдържа около 10 супени лъжици сами.

Метаболитен синдром, включващ сърдечно-съдова болест и диабет тип 2

Сякаш затлъстяването не е достатъчно лошо, обработената консумация на храна е свързана и с метаболитния синдром, който се определя като група от рискови фактори, които могат да доведат до сърдечни заболявания и диабет тип 2. Метаболитният синдром се диагностицира, когато има три или повече от следните пет рискови фактора:

Изобилието от захари, намиращи се в силно преработените храни, е основният виновник на метаболитния синдром. Захарите са вид въглехидрати, които тялото се нуждае от енергия. Въпреки това, когато тези видове въглехидрати се консумират в прекомерно количество, захарите трябва да се съхраняват в организма - обикновено като мазнини - и могат да доведат до няколко метаболитни последствия. Пример за тези видове метаболитни събития е честите пикове в нивата на кръвната захар, които изискват инсулин да се стабилизира. С течение на времето това може да доведе до инсулинова резистентност, както и до повишаване нивата на триглицеридите в кръвта. Кумулативните ефекти на тези метаболитни нарушения могат да повишат риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет.

Възпалително заболяване на червата

Преработените храни също могат да играят роля в развитието на възпалително заболяване на червата, известен също като болест на Crohn или улцерозен колит. Този път виновникът е вид химическа добавка, наречена емулгатори, които се използват за удължаване на срока на годност и спомагат за поддържането на формата или структурата на храните. Те се намират в почти всеки преработен хранителен продукт, включително хляб, фъстъчено масло, смеси от торти, салатни превръзки, сосове, кисело мляко, пудинг, преработено сирене, сладолед и десерти.

Може да е изненадващо да знаете, че емулгаторите, използвани в преработената храна, са подобни на тези, които се намират и във вашите домакински сапуни или детергенти. Това е така, защото основната функция на емулгатора е да позволи на водата и маслото да останат смесени, независимо дали става дума за премахване на мръсотия и петна или за събиране на хранителни вещества, които обикновено биха се отделили.

В скорошно проучване мишки, които са били хранени с диета, симулираща типа и количеството на типично консумираните емулгатори, открити в преработените храни, са открили промени, наблюдавани в чревната бактерия, които предизвикаха няколко здравословни състояния, включително вече дискутираните - затлъстяване и метаболитен синдром - както и възпалително заболяване на червата. Причината за тази връзка е, че бактериите засягат компрометиране на защитния слой на слуз, който обикновено отделя микробите от чревната стена, подобно на това как детергентът работи, за да премахне мръсотията, което доведе до възпалителен отговор и повиши честотата на тези заболявания.

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания се задействат, когато имунната система на организма се прокашва и атакува собствените си клетки. Има над 100 различни автоимунни заболявания, но по-често срещаните са диабет тип 1, лупус, множествена склероза, ревматоиден артрит, болест на Crohn и тироидит на Хашимото. При тези заболявания имунната система обърква здравите клетки като нездравословни и предизвиква нападение срещу тялото, което е предназначено за защита.

Смята се, че 70% от вашата имунна система се намира в червата. Това не е изненадващо, когато разглеждате всички екологични токсини, които преминават през вашия храносмилателен тракт от началото до края. Вашият чревен тракт е облицован със специален слой от клетки, наречен епителни клетки, чиято функция е да служи като защитна мембрана. Енстиалните епителни клетки се свързват заедно чрез стегнати връзки, което спомага за поддържането им заедно и укрепва защитната бариера срещу бактерии, токсини и други вредни антигени. Но когато тези строги връзки се компрометират, те отслабват защитата на тялото и могат да позволят излагането на вредни антигени в тялото чрез увеличаване на чревната пропускливост. Това се нарича "изтичане на червата" и в момента е гореща тема в медицинските изследвания.

Проучванията показват, че седемте често срещани добавки в преработените храни могат да увредят здравите кръстовища, което ги прави по-слаби и повишават чревната пропускливост. Това, от своя страна, отваря вратата за токсините, за да навреди на тялото, което може да повиши вероятността от развитие на автоимунно заболяване. Седемте идентифицирани добавки са глюкоза, сол, емулгатори, органични разтворители, глутен, микробна трансглутаминаза и наночастици - всички от които са широко използвани в преработените хранителни продукти.

Колоректален рак

Преработените храни също могат да увеличат риска от развитие на рак на дебелото черво. Този път виновникът е месото, което включва месо, бекон, колбаси, говеда и говеждо месо или всеки друг месен продукт, който е бил химически обработен, за да остане запазен. Рискът включва и консумация на червено месо като говеждо или свинско. Хранене на 50 грама преработено или червено месо дневно, което е приблизително еквивалентно на малко хотдо или две парчета бекон, е установено, че повишава риска от колоректален рак с 18%. Смята се, че рискът идва или от химическите вещества, използвани за запазване на тези меса, или от процеса на готвене, чрез който те се консервират, като и двата са свързани с експозиция на канцерогенни съединения.

Тревожност и депресия

Ако не сте принудени да разгледате по-отблизо потреблението на преработена храна, тук е друг риск за здравето, който трябва да разгледате. Диетите с високо съдържание на преработени храни също са свързани с повишени нива на тревожност и депресия. Една от теориите е, че излагането на тези добавени захари може да предизвика хаос в червата, където се получава по-голямата част от производството на серотонин. Серотонинът е важен стабилизатор на настроението и когато хранителните навици включват химическите добавки, които се срещат често в преработените храни, това може да повлияе неблагоприятно на способността на тялото ви да поддържа здравословни нива. Освен това, не забравяйте, че всички тези добавени захари причиняват скок на кръвната захар и увеличаване на производството на инсулин, което задвижва метаболитен процес на валяк, който може да доведе до хиперактивност, последвана от летаргия. Също така, тъй като тези добавени захари могат да станат силно пристрастяващи, тялото ви постоянно жадува повече, повтаряйки този процес отново и отново.

Като цяло диетите с високо съдържание на преработени храни обикновено означават, че се консумира по-малко реална храна, което води до недостиг на други витамини и минерали, които са необходими за поддържане на настроението и емоционалното ви здраве. Въпреки че е почти невъзможно напълно да се премахнат обработените храни от нашето ежедневно хранене, добре е да си спомните колко много ядете. Това осъзнаване може да помогне за създаването на по-здравословен начин на живот и да помогне с много медицински заболявания. Винаги казвам на моите пациенти, че храната може да бъде лекарство или токсин. Направете вашата диета да работи за вас, а не срещу вас.

> Източници:

> Ahmed SH, Guillem K, Vandaele Y. Пристрастяване към захарта: натискане на анатомията на лекарството-захар до границата. Curr Opin Clin Nutr Метаб Грижа . 2013; 16 (4): 434-9.

> Benoit Chassaing, Омри Корен, Джулия К. Гудрич, и др. Диетичните емулгатори оказват влияние върху микроорганизма на червата, стимулиращ колит и метаболитен синдром. Природа . 2015; 519, 92-96.

> Lerner A, Matthias T. Промените в пропускливостта на стеснения между чревните връзки, свързани с индустриалните хранителни добавки, обясняват нарастващата честота на автоимунното заболяване. Autoimmun Rev. 2015; 14 (6): 479-89.

> Poti JM, Mendez MA, Ng SW, Попкин БМ. Дали степента на обработка на храната и удобството са свързани с хранителната стойност на храните, купени от американските домакинства? Am J Clin Nutr. 2015; 101 (6): 1251-62.

> Stanhope KL. Консумация на захар, метаболитна болест и затлъстяване: Състоянието на противоречието. Crit Rev Clin Lab Sci . 2015; 17 септември: 1-16.