Защо ли хранене аспержи Урина мирише лошо?

Яденето на аспержи дава на урината отличителен мирис, който понякога се описва като сяра или нещо подобно на варено зеле. Ароматът се дължи на реакцията на тялото Ви към някои от естествените химикали, които се намират в зелените стъбла.

Ако никога не сте яли аспержи, миризмата на този мирис за пръв път може да е доста тревожна, но това е нормална реакция и няма никакви опасности, свързани с "аспержи на перука". Доколкото ми е известно, никакви продукти или методи за готвене не променят ефекта.

Учените не са сигурни кои химикали или химикали са отговорни за създаването на миризмата, но това вероятно се дължи на някои от съдържащите се в сяра съединения, съдържащи се в аспержи. Метантиолът е първият, който се обвинява през 1891 г., но оттогава насам са предложени много други съединения като възможни загадки:

Аспержи Пее в историята

Аспержите са били в продължение на повече от две хиляди години, но миризмата на аспержите може да е по-ново явление или най-малкото това не се е появило в нито една литература до 1731 г., когато Джон Арбътнот пише за това в Есе за природата Aliments .

Бенджамин Франклин пише за ароматната полза от яденето на аспержи като пример за това как различните неща, които влизат в тялото, могат да повлияят на миризмите, които излизат от него в исторически документ, приканващ днешните учени да създадат лекарство, което може да промени офанзивата миризма на отстранен газ:

"Определено е, че имаме Силата на промяната чрез леко Средна миризма на друго разтоварване, това на нашата Вода.По няколко стръка от аспержи, които се ядат, трябва да дадем урината си неприятна миризма и таблетка от терпентин не по-голяма от Грахът ще му даде приятната миризма на виолетови и защо трябва да се смята, че е по-невъзможно в природата да намери начин да направим парфюм на нашия вятър, отколкото на нашата вода?

Интересно е да се отбележи, че торовете, съдържащи сяра, бяха използвани за първи път за подобряване на аромата на аспержите в края на 17-и век и след това започнаха да се появяват описания на аспержи.

Някои хора не забелязват нищо друго за урината си, след като ядат аспержи. Учените, които изучават тези неща, са предложили няколко причини за липсата на аспержи в тези индивиди. Една хипотеза е, че генетичните разлики предотвратяват възникването на метаболизма на съединенията, произвеждащи миризма. Другата възможност е тези хора да произведат миризмите, но да имат генетичен дефект, който им пречи да открият тези миризми, така че те не мислят, че урината им мирише по-различно, след като ядат аспержи.

Източници

Gearhart HL, Pierce SK, Payne-Bose D. "Летливи органични компоненти в човешката урина след поглъщане на аспержи" Clin Chem. 1977 Oct; 23 (10): 1941.

Мичъл СК. "Хранителни особености: цвекло и аспержи". Drug Metab Dispos. 2001 април 29 (4 Pt2): 539-43.

Pelchat ML, Bykowski С, Duke FF, Рийд DR. "Излъчване и възприемане на характерна миризма в урината след поглъщане на аспержи: психофизично и генетично изследване". Chem Senses. 2011 Jan; 36 (1): 9-17.