Чесън чай Ползи и странични ефекти

Бихте ли пил Чесън чай за Студената или Грип Симптоми?

Чесънният чай е билков тоник, приготвен от лимон, мед и чесън. Сервираният на чай горещ е популярно лекарство за студени симптоми, като задръствания и кашлица. Няколко медицински употреби на чесън се подкрепят от научни изследвания, но не всички ползи от чесън чай са доказани в човешките изследвания.

Какво е чесън чай?

Чесънът ( Allium sativum) е многогодишно растение, първоначално от Централна Азия.

Растението произвежда крушка, която се използва за готвене и за лечение в целия свят. Историците смятат, че египтяните, гърците, римляните, китайците, японците и индианците са използвали чесън за хранителни и медицински цели в историята. Чесънът е известен също като нектара на боговете, мелашкия човек, или смрадливата роза.

Черен прах, чесън и чесън добавки са лесно достъпни. Чесън добавки могат да бъдат направени от чесън масло или от пресни, сушени или стари чесън. Според Пен Медицински център, всеки може да има различен ефект върху тялото.

Чесънният чай може да бъде направен с разнообразни съставки, въпреки че чесънът, лимонът и медът са най-често срещаните. Освен ако не комбинирате чесънен чай с друг вид чай от растението Camellia sinensis, чесънът чай не съдържа кофеин.

Как да си направим чесън

Може да намерите чаени чанти за чесън онлайн или в магазина за здравословни храни.

Въпреки това, чесън чай може лесно да се направи у дома с прости съставки, които ще намерите на всеки пазар.

Как да си направим чесън чай у дома

Съберете следните съставки:

Напълнете тенджера с три чаши вода. Добавете скилидки чесън, които са били обелени и нарязани на половина.

Приведете водата в кипене. Извадете от топлина и добавете лимонов сок и мед. Извадете чесъна и сервирайте топло или го съхранявайте, за да го повторите за по-късно.

Има варианти на тази рецепта за чесън чай. Например, някои хора добавят джинджифил към чая за допълнителен вкус и повишена полза за здравето. Също така, джинджифил намалява силната миризма на чесън.

Чесън чай ползи за здравето

Няма почти никакво заболяване, че чесънът не е бил кредитиран с втвърдяване или облекчаване. Някои, но не всички ползи от чесъна се подкрепят от научни доказателства. Само някои от слуховете за чесън включват:

И така, какво казва научното доказателство за ползите от чесъна? Според Университета в Орегон, Института Линус Паулинг, чесънът е добър източник на органични съединения, включително алиниазата, която се освобождава, когато чесънът се раздробява или нарязва. Предполага се, че органо-сулфатните съединения осигуряват определени ползи за здравето.

Лабораторните изследвания показват, че суровият чесън може да убие бактериите, да намали нивата на липидите в кръвта, да забави съсирването на кръвта и потенциално да намали кръвното налягане. Някои проучвания също така показват, че чесънът може да стимулира имунната система и да намали туморния растеж при някои видове рак. Но изследванията, проучващи мощта, предотвратяваща рака на чесъна, са довели до смесени резултати.

В лабораторните изследвания, суровия чесън е доказано, че има антибактериални, антивирусни, антипаразитни и противогъбични свойства. Проучванията, проучващи способността му да понижава кръвното налягане и да намалят риска от сърдечни заболявания, също са довели до смесени резултати.

Важно е да запомните, че пиенето на чесън чай не може да осигури същите предимства като консумирането на суров чесън. Много изследвания, които подкрепят ползите от чесъна, изследват ползите от него, като използват суров чесън, чесново масло или чесън на прах.

Чесън чай странични ефекти

Според Националните институти по здравеопазване (НИХ), чесънът вероятно е безопасен за повечето хора в типични количества. Честите нежелани реакции на консумирането на чесън включват лош дъх и миризма на тялото, киселини и разстроен стомах. Възможно е да сте алергични към чесъна, а хората с черна алергия ще получат по-тежки симптоми.

НИХ също така съветва, че приемането на чесън може да увеличи риска от кървене. Ако вземете разредител на кръвта като варфарин или ако ще бъдете подложени на операция, обсъдете с вашия доставчик на здравни грижи чесън, чесън или чесън, преди да го включите в диетата си. Също така е установено, че чесънът се намесва в ефективността на някои лекарства, които се използват за лечение на HIV инфекция.

> Източници:

> Чесън. Билкови Безопасност. Програмата за кооперативни фармацевтични програми "UT El Paso / Austin" и здравната фондация "Пасо дел Норте" http://www.herbalsafety.utep.edu/herbal-fact-sheets/garlic/

> Чесън. Мичиганска медицина. Университет на Мичиган https://www.uofmhealth.org/health-library/d04411a1

> Чесън. Мемориален център за ракови заболявания Sloan Kettering. За билки, ботаника и други продукти. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/garlic

> Чесън. Национален институт по здравеопазване Национален център за комплексно и интегриращо здравеопазване. https://nccih.nih.gov/health/garlic/ataglance.htm

> Чесън. Пен Хърши. Милтън. Медицински център "С. Хершей". http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000245

> Чесън. Център за терапевтични изследвания. База данни за естествените лекарства. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=300