Анаболно и катаболитно обучение по тегло

Анаболичното означава "изграждане" и катаболитно означава "разпадане". Анаболизмът и катаболизмът са двете страни на метаболизма - изграждането и разрушаването на компонентите, за да се запази функцията на тялото и баланса на енергийните запаси.

Теглото обучение се стреми да максимизира анаболните мускулни сгради и да намали загубата на мускули чрез катаболизъм. Когато чуете анаболни, използвани в термини като анаболно състояние и анаболни стероиди, това се отнася до процесите на изграждане на мускулите и хормоните, които ги насърчават.

По същия начин, когато чуете думата катаболизъм, това ще означава процеси, които водят до загуба на мускулите, които усилено работите.

Анаболитният метаболизъм (анаболизъм) изгражда нови съединения и тъкани, включително мускули. Тялото използва блокове като протеини и аминокиселини в този процес и изгаря енергия, за да го направи. При тренировка за тегло, анаболния метаболизъм изгражда и укрепва мускулите и костите.

Катаболитният метаболизъм (катаболизъм) разгражда сложните съединения и телесните тъкани. Това освобождава енергия. Тялото използва катаболизъм, когато е необходим източник на енергия. Устойчивото упражнение с висока интензивност, като например провеждането на маратон , може да доведе до катаболизма на мускулите, тъй като тялото трябва да разгради протеина за енергиен източник. Упражнявайки се усилено дълго време, без да замествате енергията с храна и напитки, може да доведе до разрушаване на мускулите за гориво.

Хормони и стероиди, които засягат анаболизма и катаболизма

Хормоните се произвеждат естествено в организма, за да регулират метаболизма, включително използването и съхранението на енергия и изграждането на мускули и други тъкани.

Анаболните хормони включват растежен хормон, IGF1 (инсулинов растежен фактор), инсулин, тестостерон и естроген.

Анаболните стероиди са естествени или синтетични лекарства, които имитират ефектите на тестостерона, мъжкия полов хормон. Анаболните стероиди често са забранени в спортовете, защото представляват лекарства за подобряване на ефективността.

Като лекарства с рецепта, те са незаконни за получаване и употреба без медицинска нужда. Анаболните стероиди имат неприятни и опасни странични ефекти, поради което са достъпни само по лекарско предписание и изискват медицинско наблюдение. Те се използват за изграждане на повече мускули в по-кратък период от време. Някои законни хранителни добавки, като DHEA, са градивни елементи на стероидни хормони и могат да бъдат взети в опит да се създаде мускул изкуствено. Бодибилдърите, които се занимават с "естествен културизъм", не използват забранени лекарства за стимулиране на мускулния растеж.

Катаболните хормони включват кортизол, глюкагон, адреналин и други катехоламини. Тези хормони може да не засягат всички тъкани едно и също; те могат да имат катаболитни ефекти, когато правят енергия, но не и да разрушават мускулите.

Анаболно състояние за изграждане на мускули

Треньорът на теглото иска да тренира в анаболно състояние, като има достатъчно хранителни вещества в своята система, за да запали тренировката си и да осигури градивните елементи на протеина за мускулен растеж . Те следват режими на хранене преди тренировка. По време и след тренировките те приемат храни и напитки, които осигуряват достатъчно хранителни вещества, за да поддържат анаболното състояние. Те проектират тренировки, за да предизвикат мускулите си, така че тялото реагира чрез изграждане на повече мускули.

Сънят е друг важен компонент на анаболното състояние, което позволява на тялото да изгражда и поправя мускулите по-ефективно.

Етикетиране на анаболни продукти

Може да видите хранителни продукти и добавки, означени като анаболни или антикатаболни.