Echinacea чай Ползи и странични ефекти

Чай от Echinacea е популярно лекарство срещу настинки, грип и други инфекции. Някои хора вярват също, че ехинацеята може да облекчи болката, да предотврати рака, да подобри психичното здраве и да облекчи кожни проблеми. Но научната общност не е съгласна с ползите от чая от ехинацея, а някои са изразили притеснения относно нежеланите реакции на ехинацея.

Какво е чай от Echinacea?

Чайът Echinacea е растителна напитка, която най-често се произвежда от растението Echinacea purpurea .

Други сортове, включително E. angustifolia и E. pallida, също могат да се използват като съставка в някои чайове и екстракти. Обикновено лилавото, конусовидно оформено цвете на растението се суши или нарязва на прясно, за да се приготви чай, но могат да се използват и ехинацея корени и листа.

Ехинацея е многогодишно растение, често отглеждано в Северна Америка и Европа. Видът е тясно свързан със слънчогледите, маргаринките и амбра.

Вкусът на ехинацея чай често се описва като изтръпване на езика. Всъщност някои производители на билкови продукти считат това качество за доказателство за ефективността на билката. Ехинацея обикновено се комбинира с мента или с други съставки, като лимонена трева, за да приготви по-приятно дегустационен чай.

Ако не харесвате вкуса на чай от ехинацея, много страдащи от студ и грип консумират ехинацея плюс чай, за да получат по-големи ползи. Традиционният чай може да осигури ползи за здравето , които, когато се комбинират с ехинацея, могат да дадат на чая пияно облекчение от симптомите.

Няма кофеин в чая от ехинацея, както някои биха могли да очакват. Билковият чай не се прави като традиционния чай , който се произвежда с листа от растението Camellia sinensis . Когато пиете този билков чай, няма вероятност да получите усилване на енергията, която вероятно ще получите от пиенето на кофеинови чайове.

Как да направите чай от ехинацея

Можете да закупите насипни листа ехинацея чай или чай онлайн и в много магазини за здравословни храни. Пригответе тези напитки в съответствие с инструкциите за опаковката. Това ще бъде най-лесният начин да се направи чай от ехинацея.

Въпреки това, нямате никаква гаранция за качеството на съставките, когато купувате ехинацея от продавач. Поради тази причина някои потребители правят чай от ехинацея у дома, като използват свежи или изсушени цветя, листа и корени.

5 стъпки за приготвяне на чай от Echinacea

Много пиене на чай от ехинацея се наслаждават на добавяне на мед, джинджифил или друг подобрител на вкуса на чая. Опитайте с различни вкусове, за да намерите комбинация, която ви харесва.

Echinacea Чай ползи за здравето

Echinacea има дълга история на използване като билково лечение. Американските индианци са били известни, че са използвали лечението за широк спектър от заболявания, преди западните заселници да започнат да го използват през 1800-те. Тъй като има дълга история на употреба, изследователите изучават бирата от десетилетия със смесени резултати.

Имайте предвид, че има други предполагаеми ползи от ехинацея, които няма да спечелите, като пиете ехинацея чай. Например, ехинацеята понякога се използва за лечение на кожни инфекции, но за да се възползва от нея, тя трябва да се приложи директно върху кожата. По същия начин бяха проведени проучвания за използването на ехинацея за лечение на състояния, включващи херпес, ушни инфекции, безпокойство, HPV и други състояния, като се използват екстракти, които са по-концентрирани от чай.

Пиенето на чай от ехинацея може да осигури някои ограничени ползи.

На последно място, важно е да се отбележи, че повечето проучвания, изследващи ефективността на ехинацеята, обикновено използват екстракт от билка, а не от чай. В допълнение, изследователите могат да проверят качеството на ехинацеята, когато я използват в научните изследвания. За съжаление, потребителите не могат да проверят целостта на билковите добавки или чайове, които купуват в магазините. Всъщност, някои разследвания разкриха, че билковите добавки, продавани в магазините, не винаги съдържат съставката или нивото на съставката, претендирано за опаковката.

Echinacea чай странични ефекти

Според Националните здравни институти ехинацеята вероятно е безопасна за повечето хора, въпреки че някои хора изпитват странични ефекти като болки в стомаха, гадене, главоболие, замайване. В редки случаи могат да настъпят тежки алергични реакции, особено при тези, които са алергични към амброзия, мама, невен или маргарин.

Някои хора трябва да избягват ехинацея, включително тези, които приемат имуносупресори, тези, които използват тамоксифен, ако имате алергии или астма, ако сте бременна или кърмите, или ако се подлагате на операция на клепачите. В допълнение, ехинацеята може да пречи на някои лекарства. Говорете с Вашия лекар, ако приемате лекарства или понастоящем управлявате медицинско състояние, за да сте сигурни, че пиенето на ехинацея чай е безопасно за вас.

> Източници:

> Ехинацея. Memorial Sloan Kettering Интегративна медицина за билки, ботаника и други продукти. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/echinacea

> Ехинацея. Национален център за допълващо и интегриращо здравеопазване. 30 ноември 2016 г. https://nccih.nih.gov/health/echinacea/ataglance.htm

> Ехинацея. Център за терапевтични изследвания. База данни за естествените лекарства. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=981

> Противоречия за ехинацея: Билково лекарство за студ? UCLA център за източно-западна медицина. ° С. 2018 https://exploreim.ucla.edu/wellness/the-echinacea-controversy-herbal-remedy-for-colds/