ACL наранявания и ски спускане

АКЛ или предни кръстосани връзки е лигамент, разположен в колянната става. Той е основен съединител на бедрената кост и пищяла и една от ключовите части на ставата за поддържане на стабилно, но гъвкаво коляно.

Причини

Травмите от ACL се дължат на няколко фактора. Най-честата е травматична сила, която се прилага върху коляното в момент на усукване, което води до силно хиперекстензия.

Скиорите са особено податливи на тези типове удари при кацане на ски, магнати за каране на ски или по време на падане. Увреждането може да възникне и поради контактна сила, като например удар от предната страна или отстрани. И накрая, по време на падане може да се случи нараняване на ACL от начинаещ скиор, когато връзките не се освободят.

Симптоми

Най-често срещаният звук, който се чува, когато има тежко нараняване на ACL, е звуков "поп" в момента на удара, последван от кратка, остра болка. Подуването, болката и нестабилността на коляното са чести. Ще усетите трудности при поддържането на тежестта си, когато стоите, а коляното се чувства, сякаш ще "раздава". Ако усетите някой от тези симптоми, трябва да имате приятелски флаг надолу по ски-патрула и веднага да се обърнете към лекар. Магнитно-резонансната диагностика обикновено се използва за диагностициране на скъсване на ACL, но артроскопията може да бъде единственото надеждно средство за откриване на частична сълза.

прогноза

Възможно е да функционира дори с пълна сълза, но тя ще ограничи мобилността и, дори и след като болката е утихнала, изложете на риск риска колана да се срине по време на всяко упражнение. Увреждането е сериозно и обикновено изисква хирургически ремонт или реконструкция на атлетичен човек.

За щастие, състоянието на изкуството през 90-те години на миналия век е, че един скиор, след правилно извършен ремонт или реконструкция на кръст, може да се върне на ски в рамките на годината.

лечение

В зависимост от тежестта на нараняването, възстановяването може да включва упражнения, скоба или хирургична реконструкция на връзката. Ако това е дори сравнително умерена сълза на ACL, вашият сезон приключва и дневната терапия ще стане рутинна. Първоначалното лечение на острата алергична реакция често включва лед, противовъзпалително лекарство и физическа терапия, насочена към възстановяването на обхвата на движение на увреденото коляно. Пълна сълза най-вероятно ще изисква хирургическа реконструкция на ACL. Това е обща процедура с изключително висок процент на успех. Най-честият вид реконструкция на АСЛ включва събирането на централната третина на пателарната сухожилия с костен блок във всеки край на сухожилието.

Въпреки това, хирургията никога не е привлекателна мисъл. Има известно разногласие между лекарите по отношение на това кога е необходима хирургична намеса, за да получите много мнения и да направите собствено проучване по този въпрос, преди да извършите операция.

Обикновено има дълъг период на възстановяване. Терапията ще започне след няколко дни и ще продължи през месеците, докато упражненията с ниска степен на въздействие не могат да бъдат направени с каквато и да е интензивност.

Може да отнеме една година, преди да се върнете на ски.

Предотвратяване

Има няколко неща, които можете да направите в сезона и извън сезона, за да намалите риска от нараняване на ACL .