Ще ви проследяване на активността ви искате да се упражнявате?

Ако сте решили да забавите своя биологичен часовник, като сте седнали по-малко и сте се движили повече през следващите месеци, може би сте обмисляли монитор за електронна дейност, който да ви помогне да останете мотивирани. Тези устройства, които могат да се носят, проследяват всичко от времето, което прекарвате в седнало положение или стоите в съня си. Но те всъщност те правят по-активни?

Краткият отговор е, че има малко проучвания дали високотехнологичните монитори на дейността мотивират повече движение на хората, които ги носят.

Как работят

Педометрите в стария стил използват прост механизъм за лостове, който активира превключвател всеки път, когато правите стъпка. Макар че те могат да загубят точността си с течение на времето, те обикновено предлагат точна информация за броя на стъпките, предприети от ползвателя. Всяко отчитане на изгорените калории или изминатото разстояние се екстраполира от дължината на стъпалото и броя на стъпките, които перотометърът проследява.

Новото поколение мониторинг на дейността наводнява пазара от 2012 г. насам, използва по-съвременна технология за проследяване на движението ви в три измерения. Използвайки акселерометър с три оси, тези устройства могат да откриват всяко движение, а не само стъпки напред (или назад) по време на ходене или бягане.

Рискове от твърде много заседания

Опасностите от това, че са прекалено заседнал, са накарали някои изследователи да набележат термина "седнало заболяване". Изследване от 2012 г. на над 220 000 възрастни в Австралия установи, че продължителното седене е значителен рисков фактор за смъртта от каквато и да е причина.

Публикувано в архивите на вътрешната медицина, изследването добавя към нарастващи доказателства, че заседналият начин на живот допринася за много свързани с възрастта заболявания като сърдечни заболявания и диабет.

Съществува и растяща оценка за ползите за здравето и потенциалното изгаряне на ежедневните движения от какъвто и да е вид.

Например, изследователят на клиниката в Майо Джеймс Левин е написал подробно "термогенеза на активността без упражнения" ( NEAT ), която се отнася до разходите за енергия при прости действия като стоене, ходене бавно или дори неспокойствие.

Колко точни са мониторите за дейност от ново поколение?

Не са проведени много изследвания за точността на акселерометър-базирани тракери дейност.

Няколко малки проучвания, публикувани през 2013 г., сравняваха някои търговски налични електронни тракери като Fitbit с данни от калориметър за калориите, изгорени от калориите, както и с отчитане на неблагоприятните стъпки и изминатото разстояние. Всички проучвания установяват, че устройствата са най-точни за броя на стъпките, но много по-малко за други данни: например, мониторът от първо поколение FitBit е подценил разходите за енергия с близо 30%.

Във второ проучване, оценяващо точността на Fitbit One - при което всеки субект носеше три идентични тракера, докато ходеше на бягаща пътечка - беше установено, че броят на стъпките съвпада между всички устройства. Имаше повече от 39% променливост в отчитанията на разстоянието, но принуждаваше изследователите да предложат на потребителите да пренебрегнат тази информация.

Но колко мотивиращи са те?

Високотехнологичните тракери все още не са оценени поради силата им да ни мотивират от нашите дивани.

Анекдотично, много хора, които ги харесват, съобщават, че устройствата са силно мотивиращи, дори пристрастяващи.

Ане Торндике, асистент лекар по медицина в Генералната болница в Масачузетс, свързана с Харвард, проучва изследователи за активността. Тя ми казва, че определянето дали мониторите действително мотивират повече движение е основен въпрос.

"Това е големият проблем", казва тя. "Мотивират ли хората, които все още не са мотивирани, или просто подтикват хората, които вече са мотивирани да действат ежедневно? И освен това, хората, които ги купуват, продължават да бъдат мотивирани с течение на времето? или се упражнявате или не сте. "

Thorndike е в разгара на изследването (от това писание), използващо проследяващи активности на жители на медицинските училища за период от 12 седмици. Докато изследването й все още не е публикувано, тя казва, че има някои ранни доказателства за умора; т.е. хората намират обратната мотивация в началото, но по-малко с течение на времето, след като устройството е загубило своята новост.

Като цяло, казва тя, тракерите може да не са за всеки.

"Мисля, че хората, които обичат данните и любовта, вероятно ще харесат тези монитори", казва ми тя. "Но големият въпрос е дали наистина работят, за да накарат хората да се движат в по-дългосрочен план, но все още няма систематичен анализ на това".

Всъщност Торндике се притеснява, че обратната информация за нивата на активност може всъщност да демотивира потребителите.

"Ако си си поставил цел и ръчът ви казва всеки път, когато го погледнеш, че не сте достигнали този показател, в крайна сметка може просто да отхвърлите нещата."

Стъпка граф може да бъде всичко, от което се нуждаете

И накрая, едно проучване от 2007 г. относно протомерите за стъпков преброяване на стъпки предлага улики за мотивационната мощност на монитор, който може да се носи. Изследователи от Медицинското училище в Станфордския университет и други изследвали 26 различни проучвания, включващи повече от 2700 участника, като заключиха, че използването на педометър за средно 18 седмици води до значително по-голяма физическа активност, понижаване на кръвното налягане и по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ). Ползите са най-големи за субекти, които определят ежедневна стъпка (напр. 10 000 стъпки).

Източници:

Карлос А. Целис-Моралес, Франсиско Перес-Браво, Луис Ибанес, Карлос Салас, Марк Е.С. Бейли и Джейсън М. Гил. "Целева спрямо самостоятелно съобщената физическа активност и време на заселване: Ефекти на метода на измерване върху връзките с биомаркерите за риск." PLoS One . 2012; 7 (5): e36345. Публикувано онлайн 2012 май 9.

Данекер КЛ, Сазонова Н.А., Мелансън ЕЛ, Сазонов ES, Браунинг РК. "Сравнение на оценката на разходите за енергия на няколко монитори за физическа активност". Мед Сис Спорт Изпълнение. 2013 Nov; 45 (11): 2105-12. HTTP: //www.pal.colostate/edu/documents/MSSE_Comparison_Dannecker.pdf

Дена М. Бравата, Кристал Смит-Спанглер, Вандана Сундарам, Алисън Л. Гиенгер, и др. "Използване на педрометри за увеличаване на физическата активност и подобряване на здравето: систематичен преглед." JAMA . 2007; 298 (19): 2296-2304.

Dyrstad SM, Hansen BH, Holme IM, Anderssen SA. "Сравнение на самооценяваната спрямо измерваната от акселерометъра физическа активност". Мед Сис Спорт Изпълнение. 2014 Jan; 46 (1): 99-106.

Lauritzen J, Muñoz A, Luis Sevillano J, Civit А. "Полезността на проследяващите дейности в напреднала възраст с намалена мобилност: примерно изследване". Студ Здраве Технол информ. 2013; 192: 759-62.

Takacs J, Pollock CL, Guenther JR, Bahar М, Napier С, Hunt MA. "Утвърждаване на устройството Fitbit One Activity Monitor по време на ходене на неблагодарна." J Sci Med Спорт. 2013 октомври 31, pii: S1440-2440 (13) 00472-6.