Готвене с алтернативи на млякото без мляко

Маслото се предлага като съставка в редица рецепти - това е основната съставка в тортирането на тортата, например, и е от решаващо значение при вземането на роукс, смес от масло и брашно, която е отправна точка за много френски и ястия Cajun.

Когато готвите млечни продукти обаче, не можете да използвате масло (или други млечни продукти, разбира се). И докато алтернативите за мляко се намират в повечето рафтове на супермаркетите и работят доста добре в повечето рецепти, маслото е съставка, която може да бъде по-трудна за заместване, защото различните алтернативи работят по-добре за различни приложения за готвене.

Ето някои правила, които да се използват при адаптирането на рецепти, съдържащи масло, за да бъдат без млечни продукти.

1 - Млечни заместители на млякото за захар и подправки

Westend61 / Гети изображения

Използвайте маргарин, който не съдържа млечни продукти, когато рецептата ви използва масло за сотене. Маргаринът без млечни продукти също ще работи, ако рецептата Ви изисква малки количества масло - например супена лъжица или две супи.

Маргаринът без млечни продукти е широко разпространен, особено в магазините за здравословни храни и супермаркетите, които продават голям избор от "зелени" храни (това включва Whole Foods, Trader Joe и национални вериги с големи раздели за естествени храни).

Проверявайте обаче етикетите внимателно, тъй като повечето маргарини включват някои млечни продукти. Три марки млечни маргарини включват:

Тези продукти работят най-добре като подправки и в рецепти, които специално изискват маргарин или които използват малки количества масло.

2 - Млечни заместители на млякото за пържене

Използвайте масло вместо масло в рецепти, където се пържене. Уверете се обаче, че използвате правилното масло за тази задача.

Правилното масло зависи отчасти от температурата, която ще използвате, когато се приготвя и от това дали се използва масло за добавяне на вкус.

Ако искате да използвате голямо количество мазнини над висока температура, изберете масло с висока точка на пушене (температурата, при която маслото започва да пуши и изгаря). Рафинираното маслиново масло (не е необработено маслиново масло) и кокосовото масло имат високи димни точки.

Обратно, ако използвате малко по-ниска температура, за да кафявате храна, за да получите леко покритие и да добавите вкус, помислете за ароматно масло като маслини, сусам или фъстъци.

3 - Млечни заместители на млякото за печене и Roux

Когато една рецепта изисква големи количества масло - например в пайова кора или в богата, маслена торта - ще трябва да използвате заместител на маслото без мляко, който е твърд при стайна температура.

Докато мазнините и останалите растителни мазнини, които са твърди при стайна температура, могат да имат лоша репутация, защото са толкова високо наситени мазнини, те имат две основни кулинарни добродетели, които не могат да се сравняват с други масла:

  1. Те са най-добрите неща на пазара за производство на люспести печени продукти като бисквити и пайкули.
  2. Има варианти, които са безопасни за хора с алергии от млечни и соеви храни - предимство пред маргарина за тези с тази трудна комбинация от алергии.

Spectrum Organics намалява мазнината от палмово масло и кокосовото масло, което не съдържа млечни продукти и не съдържа соя. Палмовото масло работи добре в коричките, докато кокосовото масло прави вкусна глазура.

За да направите роук, ще искате да експериментирате с вегетарианските маргарини, като например земното равновесие и топенето на органични вещества. Кокосово масло и палмово масло не работят добре за роуд.

Течното масло също често може да се използва на мястото на маслото за печене, особено в рецепти, при които маслото е било топирано предварително. Като цяло 1 чаша масло се равнява на 3/4 чаша масло. Кокосово масло работи добре за това. Може да се наложи да добавите малко повече протеини (под формата на яйчен белтък, може би) към някои печени продукти, за да ги накарате да се държат заедно по-добре.

4 - Млечни заместители на млякото в рецепти за пиене

Животински мазнини, като например масло от бекон, очевидно не са за вегетарианци. Въпреки това, те могат да бъдат потенциално полезна (и често пренебрегвана) опция за приготвяне на чубрица.

Грисът на бекон е традиционна готварска среда в Южна готвене, а маслото от патица е известно като "Гасконско масло" за сочния му вкус. Шмалц-пилешките мазнини и маслата са други обичайни мазнини за готвене.

Докато бисквитите са все по-популярни (особено в готварските блогове), тези мазнини по-често се използват за оцветяване на други меса или за даване на цвят на зеленчуците, преди да се надуят или да се използват в супи.

Съхраняването им във фризера може да допринесе за удължаване на полезния им живот.

5 - Слово от

Ако избягвате маслото, защото сте алергични към млечните продукти, вероятно ще искате да имате широка гама от тези заместители в къщата. Експериментирайте с тях - използвайте любимите си рецепти - за да определите какво работи най-добре във всяка рецепта.

В по-голямата част от случаите ще откриете, че можете да дублирате както вкуса, така и структурата на маслената рецепта, но напълно без млечни продукти.

> Източник:

> Изследване и образование в областта на хранителната алергия. Алергов факт за млякото.