Хранителни данни за готварско куче

Калории в хот-дог и ползата от тях за здравето

Горещите кучета, наричани още wieners, franks или Frankfurters, са горещи наденички , които често се сервират на бели, елиптични кифли на барбекю, пикник, игри с топка, киносалони и почти навсякъде, където можете да намерите концесия. Те са относително евтини и лесни за готвене, плюс почти всеки е щастлив да яде един с кетчуп, горчица или кисел крут.

Горещите кучета обикновено не се считат за здравословни храни, тъй като те са силно преработени и често са с високо съдържание на мазнини и натрий, плюс често се сервират с други храни, които не са здравословни. Типичното горещо куче е енергийно гъста, като се има предвид размерът на колбаса, с около 150 калории и 13 грама мазнини. Това не звучи много, но едно горещо куче не е много запълващо, така че е доста лесно да ядете два или три от тях. Плюс вероятно ще ядете кучето си на редовно бяло рафинирано брашно, което прибавя около 120 калории и малко количество фибри и витамини от тип В.

Въпреки че може да не искате да навиете редовно да ги ядете, има вкусни начини да се насладите на кучетата си, без да унищожавате диетата си. Поддържайте броя на калориите под контрол, като сервирате едно горещо куче и добавяте здравословна страна, като салата, зеленчуци или боб.

Три здрави опции за готварско куче

Опаковайте кучето си в полумесец. Pillsbury Crescent Hot Dogs са лесни за правене и малко по-вълнуващо от едно типично горещо куче - просто се ограничавайте до един.

Всяко куче все още е по-високо в мазнини и натрий, но също така е източник на белтъчини, калций и желязо.

Те лесно се правят у дома. Просто парче горещо куче и добавете парче сирене. Опаковайте кучето в парче от полускъпоценно тесто на Pillsbury и печете докато златисто кафяво. Сервирайте със зелена салата и вода или с голяма чаша лед чай и ще имате вкусно ястие без твърде много калории.

Пилсбъри Полумесец Горещи кучета Хранене факти
Сандвич размер 1
На порция % Дневна стойност *
Калории 290
Калории от мазнини 200
Общо мазнини 23g 35%
Наситена мазнина 9g 45%
Холестерол 35 mg 12%
Натриев 810 mg 34%
Въглехидрати 13g 4%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 4g
Протеин 9g
Витамин А 2% · Витамин С 0%
Калций 6% · Желязо 6%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Използвайте цял зърнен кимък и върха с зеленчуци. Разменете обикновения си бял рафиниран котлет с горещо куче със занаятчийска целулоза, а след това обличайте кучето си с много зеленчуци. По този начин ще добавите хранителни вещества, антиоксиданти и обем към вашето куче без да добавяте много калории. Друга много добра идея? Добавете гуакамол и топли пиперки за вкусен ритник.

Опитайте веганско куче или куче с ниско съдържание на мазнини. Добрите кучета за вегетарианство са били трудни за намиране, но сега повечето магазини за хранителни стоки носят няколко марки, така че трябва да можете да намерите вегетарианско куче, което ви харесва. Веге кучета са по-ниски в мазнини и калории, отколкото редовните хот-дога, но можете да готвите и да им служите точно както бихте направили редовно горещо куче.

Ако откриете, че просто не се интересувате от текстурата и вкуса на някое от кучетата на зеленчуци, следващата опция е да търсите нискомаслени горещи кучета, приготвени с пуйка или пиле, вместо говеждо и свинско. Прочетете етикетите, за да можете да сравнявате калориите, съдържанието на натрий и общата мастна тъкан.

Нездравословни опции за готварско куче

Чийли кучета, натоварени със сирене. Особено голямо готвено куче с тонове чили и сирене ще бъде натоварено с калории, мазнини и натрий. Ако обичате чили кучета, започнете с редовно размера на горещо куче, използвайте цял зърнен кимък, повече лют червен пипер (бобовите растения са добри за вас) и малко малко сирене.

Кучета царевица. Любими на окръг и държавни панаири, кучета царевица са хот-дог, които са били заседнати на пръчка, покрити с тесто, а след това дълбоко пържени. Те могат да бъдат вкусни, ако сте в такива неща, но всичко това дълбоко пържено тесто означава много мазнини и калории. Едно куче царевица ще има над 250 калории.

Общи въпроси за горещите кучета

Какви са нитратите и защо са лоши?

Натриевият нитрат е консервант, който често се използва в сушените меса, включително месото за обяд, колбасите, готварите и бекон. Вашето тяло може да превърне нитратите в нитрити и след това в N-нитрозо съединения, които са свързани с определени форми на рак.

Това със сигурност не е хубаво нещо, но ако храните са придружени от витамин С, тази реакция не се случва. Всъщност, ако погледнете списъка на съставките, може да видите аскорбинова киселина (технически термин за витамин С) заедно с натриев нитрат. Някои изследователски проучвания са открили връзка между хранене на излекувани меса и леко повишен риск от развитие на тиреоидни и мозъчни тумори, наречени глиоми. От друга страна, храненето на сушените меса може да е свързано с намален риск от рак на стомаха.

Така че хот-догът причинява рак?

Може би, но никой не знае колко горещи кучета трябва да ядете всеки ден, за да се случи това. Няколко научни изследвания свързват червените меса и преработените меса със здравословни проблеми и дори смърт, но във всяко от тези изследвания участниците, които ядат най-горещите кучета и други излекувани меса също пушат, пият много, са най-малко активните физически, претеглят най-много и ядат най-малко количество плодове и зеленчуци. Храненето на случаен хот-дог е безопасно и няма да повиши риска от рак или други здравословни проблеми, но можете да търсите марки, които не използват нитрати в продуктите си.

Каква е разликата между горещо куче и колбаси?

Всички горещи кучета са наденички, но не всички колбаси са хот-дог. Другите видове колбаси включват братурст, полски наденица, летен колбас, болоня, колбаси, пеперони и много други. Bratwurst и полските колбаси са подобни на хот-дог, тъй като обикновено ги ям на големи кученца с горещи кучета.

Защо се продават горещи кучета в опаковки от десет, когато кучетата с горещи кучета се продават в опаковки по осем?

Може да няма добър отговор за това.

> Източници:

> Министерство на земеделието на САЩ. "Национална база данни за хранителните вещества за стандартно референтно издание 28."

> Wolk А. "Потенциални опасности за здравето от ядене на червено месо." J Intern Med. 2017 Feb; 281 (2): 106-122. doi: 10.1111 / joim.12543. Epub 2016 Sep 6.

> Xie L, Mo M, Jia HX, Liang F, Yuan J, Zhu J. "Асоциация между хранителния прием на нитрат и нитрити и специфичен за мястото на рака риск: доказателства от наблюдението". Oncotarget. 2016 Aug 30; 7 (35): 56915-56932. doi: 10.18632 / oncotarget.10917.