Родители, трябва ли да си треньор собствени деца?

Трябва ли да тренирате спорта на детето си? Съвети за родителите, които треньори

Децата днес се занимават с разнообразни спортове и дори имат лични треньори , тренировъчни лагери и страдат от прекалено тежки наранявания , но повечето деца, които играят спортове, все още получават инструкции по старомоден начин - от майка или татко.

Тренирането на дете в спорта не е за всеки родител. Всъщност това не е за повечето родители. Докато някои родители и деца се наслаждават на взаимоотношенията, които се развиват заедно и играят спортове, много деца се борят ненужно с предизвикателствата, които тази ситуация представлява.

Плюсове и минуси на родителите

Едно проучване на бащи и синове в ситуация на родител като треньор откри разнообразие от възприети ползи, но също толкова потенциални проблеми на това споразумение:

Професионалистите
Синовете съобщават, че са получили по-голяма похвала и повече технически инструкции и смятат, че бащите им са имали по-добро разбиране за техните способности, отколкото други треньори. Те също така харесаха прекарване на качествено време с бащите си по време на игри и практики.

Бащите докладвали гордост за постиженията на синовете си и се радваха на положителни социални взаимоотношения с екипа и другите родители. Те се радваха на възможността да преподават умения и ценности, докато прекарват времето си със синовете си.

Против
От друга страна, децата съобщават много негативни емоционални отговори, включително допълнителен натиск и очаквания за победа, и по-голям конфликт у дома. Те също така съобщават за липса на разбиране и съпричастност от бащите, по-голяма критика за грешки и нечестно поведение в сравнение с това, насочено към техните съотборници.

Сред негативите, които бащите съобщават, е невъзможността лесно да се отделиш от това, че си треньор. Те често полагат по-големи очаквания и натиск върху синовете си да успеят и заявяват, че показват благоразположеност към синовете си.

Съвети за родителите, които коучи

Отделете родителя от треньора
Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено лицето на родител-треньор, е невъзможността да се отделят тези две роля един от друг.

Това може да създаде объркване за детето. За да овладеете тези роли и да ги живеете самостоятелно, започнете с помощта на средата като знак за вашето поведение. Вие сте треньор, когато сте на терена, и родител, когато сте вкъщи.

Като родител, вашата работа е да осигурявате безусловна любов и подкрепа. Оставете критиките на нещата, които се случват в практиките и игрите, и се опитайте да говорите за неща, различни от спорта, като училище, приятели и хоби.

Лекувайте детето си справедливо
Когато действате като треньор, наложително е да станете по-обективни. Бъдете справедливи и реалистични за способностите на детето си и избягвайте да показвате фаворизиране. Опитвайки се да направят това, някои родители отиват твърде далеч в обратна посока и са твърде трудни за децата си, което в крайна сметка се превръща в пожар. Ненужно натискане на всяко дете може да доведе до негативни резултати, включително яростни изблици и скрити емоционални сътресения.

Говорете открито с детето си
Обмислете да говорите с вашия син или дъщеря за интереса си към наставничеството на екипа. Как се чувства за него? Може да откриете, че открит, честен разговор ще направи тренировъчното преживяване по-полезно за вас и двамата.

Създаване на правила за поведение
собствен "д-р Рич" знае от първа ръка как определянето на някои очаквания по отношение на поведението може да направи игралните дни по-малко стресиращи за децата и техните родители.

Той използва следната стратегия в продължение на пет години за треньор на бейзбола за отбора на сина си. "Моето правило беше, че всяко дете, чийто родител извика на един от арбитрите, ще бъде настанен за останалата част от мача. Никога не съм имал родителски писък на рефера повече от веднъж на сезон." (Това също ме накара да не казвам нищо на съдиите, треньор, тъй като синът ми също не искаше да бъде настанен.) "

Също така вижте: "Не" и "Не" за родители на спортисти

Източник:

Кей Портър, доктор Малкият спортист, кинетиката на човека, 2003 г.

Weiss, MR, & Fretwell, SD (2005). Връзката родител-треньор / дете-спортист в младежкия спорт: Кордиален, спорен или загадъчен?

Изследване тримесечно за упражнения и спорт, 76 (3), 286-305.