Възстановява ли се отново водата?

Консумирането на преварена, чиста, незамърсена питейна вода няма да причини рак или отрова за вас или вашето семейство. Докато водата ви идва от източник, който редовно се проверява, можете да го варете толкова пъти, колкото искате.

Идеята зад този мит е, че врящата вода концентрира всякакви твърди вещества, които са във водата. Може би сте виждали бели варовикови неща, залепени по стените на вашето гърне или тикетовал, след като сте извадили вода (това е просто калций, който е безвреден).

Докато няма нищо лошо във водата да се концентрирате, няма опасения за здравето.

И какво, ако има нещо лошо, което се крие във водата ви?

Ако водата ви съдържа арсен, олово или нитрати, след което се кипи, това ще повиши концентрацията на тези вещества. Кога става опасно? Това е трудно да се каже, но затова водата трябва редовно да се проверява.

Нивата на нитратите и на арсена са регулирани, а водоснабдяването трябва да бъде наблюдавано в градовете, така че ако водата от чешмата идва от градски водоизточник, това е безопасно.

Тези токсични вещества могат да попаднат във водата ви по различни начини. Подземните води могат да съдържат нитрати, които са химикали, които често се срещат в тора, и арсен, които могат да се срещат естествено или от селскостопански или промишлени отпадъци. Ако живеете в селски район и имате кладенец, водата трябва да бъде тествана.

Оловото не идва от самия водоизточник. Заразяването се случва у дома.

Оловото може да замърси водоснабдяване чрез стари водопроводни инсталации, които се държат заедно с олово спойка или се съхраняват в резервоари, облицовани с олово. Излагането на олово може да предизвика емоционални и поведенчески проблеми. Оловото вече не може да се използва за водопровод, но може да присъства в сгради и къщи, построени преди 1986 г.

Източници:

Центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Арсен и питейна вода". Достъп до 23 януари 2016 г. http://www.cdc.gov/ncidod/dpd/healthywater/factsheets/arsenic.htm. "

Центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Нитрати и питейна вода от частни кладенци". Достъп до 23 януари 2016 г. http://www.cdc.gov/ncidod/dpd/healthywater/factsheets/nitrate.htm.

Центрове за контрол и превенция на заболяванията, Агенция за регистриране на токсични вещества и болести. "Файл за потребителите относно: нитрати / нитрити". Достъп до 23 януари 2016 г. http://www.atsdr.cdc.gov/substances/toxsubstance.asp?toxid=258.

Градът на Ню Йорк, NYC опазване на околната среда. "Олово в домакински водопровод - Често задавани въпроси". Достъп до 23 януари 2016 г. http://www.nyc.gov/html/dep/html/drinking_water/lead_faq.shtml.

Световна здравна организация. "Арсен в питейната вода". Достъп до 12 май 2009 г. http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/arsenic/en/. "

Yang CY, Ченг МФ, Tsai SS, Hsieh YL. "Калций, магнезий и нитрат в питейната вода и смъртността от рак на стомаха." Jpn J Cancer Res. 1998 Фев; 89 (2): 124-30. Достъп до 23 януари 2016 г. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9548438.