Мускулна болка и болезненост

Трябва да знаете каква болка или дискомфорт е нормална с тренировка и какво е знак за нараняване.

Забавена болка в мускулите

В деня след нова или тежка тренировка, много от нас изпитват тъпа болка и болка в мускулите, които използвахме. Това е нормално - смята се, че то се дължи на микроскопично увреждане на мускулите и съединителната тъкан. Тялото ви поправя тези щети и по този начин изгражда по-здрави мускули и тъкани. Но трябва да разрешите пълен ден за възстановяване на тялото, за да го направите.
Забавено възпаление на мускулите

Болка по време на тренировка

Вашите мускули може да навредят след няколко повторения на упражнение, особено ако повдигнете тежести. Това е "излизането за изгаряне", за което сте чували как текат теглото, и може да се очаква. Също така е нормално да се почувствате лека, временна болка на мускулите след продължителна разходка, бягане, под наем или пристъп на друго кардио упражнение. Тя трябва да приключи, веднага щом спрете да извършвате тази дейност. Ако не го направите, може да имате напрежение или нараняване. Проверете знаците за опасност от нараняване, за да определите дали трябва да потърсите лечение.

Опасни признаци на нараняване

Ако получите някой от следните симптоми, незабавно спрете да упражнявате и потърсете лечение: Опасни признаци на спортни наранявания

Мускулни крампи

Мускулни крампи често възникват, когато упражнявате и губите течности и соли чрез изпотяване. Но ако сте нови за упражнение, само умората от мускулите може да предизвика тези неволни, болезнени контракции. Крамът обикновено ви принуждава да спрете това, което правите. Намерете безопасна зона, за да разтегнете внимателно и масажирайте стръмния мускул, докато се отпусне.
Мускулни крампи

Лечение на мускулна болка: ОРИЗ

За всяка мускулна болка, подуване или възпаление методът RICE може да помогне за намаляване на увреждането и за бързо излекуване:

R - Почивка : Спрете каквото и да правите, това причинява болката. За изкълчване и напрежение, вземете тегло от засегнатия крайник. За забавена болка, починете мускулната група за един ден.
I - Ice : Студената терапия ще помогне за намаляване на възпалението и риска от по-нататъшни увреждания, които тя може да причини. Важно е да не излагате кожата директно на лед. Опаковайте лед, или лед, в кърпа, за да я приложите косвено. Залейте зоната за 10-20 минути, четири до осем пъти на ден. Не поставяйте лед за повече от 20 минути, или рискувате студено увреждане. Не поставяйте незабавно топлина върху нараняване - това може да увеличи подуването, натъртвания или вътрешно кървене. Топлината може да се използва, след като лечението прогресира, няколко дни по-късно, за да помогне за отпускане на мускулите.
C - Компресиране : Опаковането на увредения крайник в плътна еластична превръзка може да помогне за намаляване на подуването.
E - Повдигане: Повдигнете пострадалия крайник над сърцето, за да намалите подуването.

Източници:
Ръководство за здравето: Спортни наранявания, Национален институт по артрит и мускулно-скелетни и кожни заболявания, NIH Publication No. 04-5278, April 2004.

Мускулни крампи, Американска академия по ортопедични хирурзи, март 2001 г.