Куркума - Подмладяващо чудо Спайс?

Ползи за здравето на куркума

Курчерикът е може би най-легитимният от така наречените суперхрани . Тя е широко изследвана и изследвана; и, за разлика от Noni Juice или Goji Berries, куркумата е била в продължение на векове и няма маркетингова кампания зад нея. По принцип, куркума е просто подправка, която изследователите изучават и откриват ползите за здравето в нея и научават как куркума може да помогне с общите условия за стареене.

Какво е куркума?

Turmeric е подобно на джинджифил растение, чиито корени се събират, изсушават и се превръщат в подправки заради вкуса и здравето им. Научното наименование на куркума е Curcuma longa . Това е популярна подправка в много индийски и азиатски ястия и критична съставка на къри. Кукерската подправка, намерена в магазините за хранителни стоки, е варовият, сушен и прахообразен корен на растението куркума (представете си джинджифила, който виждате в хранителния магазин). Turmeric има ясно жълт цвят и може да петна дрехи (понякога дори се използва като боя или като оцветяване на храни.

Лично аз обичам начина, по който вкусва, особено върху добре подготвената индийска храна (но внимавайте, някои от тази вкусна храна може да са с високо съдържание на мазнини). Ако ядете повече куркума, заради съобщените здравни претенции (вижте по-долу), бъдете сигурни, че използвате истинска куркума в готвенето си, а не къри. Повечето от тези смеси не съдържат достатъчно куркума.

Хранителни свойства на куркума

Най-интересното хранително вещество в куркума е куркуминът. Това е хранителното вещество, което е получило внимание в медиите, защото изследователите се интересуват от възможностите на куркумина в борбата с рака и болестта на Алцхаймер. Заключенията в областта на куркумина все още не са се случили, но има голям потенциал.

Куркуминът в куркума се смята, че работи, защото е силен противовъзпалителен агент.

Освен куркумина, куркума съдържа високи нива на желязо и манган и умерени нива на витамин В6 и калий - всички витамини и минерали, които са част от здравословна, балансирана диета (но нищо чудесно, че да вземе куркума само за тези витамини / минерали ).

Куркума добавки

Може да намерите куркума в магазините за здравословни храни. Виждал съм чай от куркума (чийто етикет твърди, че е популярен в Окинава, където хората живеят по-дълго, отколкото навсякъде другаде по света). Можете също така да намерите хапчета куркума като подобрител на здравето.

Кърмене здравни претенции

Дългият списък със здравословни условия се твърди, че е подпомогнат от куркума. Много от тях са в процес на проучване и все още не са направени заключения. Ето кратък списък на условията:

Имайте предвид, че в изследванията зад тези твърдения, участниците не просто ядат много къри с куркума в нея. Те са получили високи дози куркумин (основното хранително вещество в куркума) и са наблюдавани от изследователи.

Например, в едно проучване за муковисцидоза всеки пациент получава почти 500 мг куркумин. Те ще трябва да ядат почти един грам куркума на ден, за да получат толкова много (това е много къри!). Много от проучванията разглеждат и комбинацията от високи дози куркумин заедно с други вещества. По принцип това изследване не е изследване на хранителните вещества, което търси нова насока, но фармацевтичните изследвания се стремят да произвеждат нови лекарства на базата на куркумин.

Трябва ли да ям повече куркума?

Разбира се, това е вкусно подправка, използвана в голяма част от готвенето в света. Яжте редовно, възможно е да получите достатъчно куркумин, за да намалите риска от някои заболявания, свързани с възрастта.

Уверете се, че вашите храни се приготвят по здравословен начин и че в препарата има много куркума.

Обратно към Странни храни за дълголетие

Източник:

Най-здравословната храна в света. Куркума. Фондация "Джордж Мателиан".