Защо са изгубени хранителни вещества, когато изрежете плодове и зеленчуци?

Въпрос: Бях казано, че разфасоването на плодове и зеленчуци намалява тяхната хранителна стойност , но всъщност не разбирам защо това се случва. Мисля, че като предварително нарязани плодове и зеленчуци е толкова удобно, но може би не трябва да ги отрязвам, веднага щом ги върна вкъщи. Какво ще кажете за плодове и зеленчуци, които са предварително подготвени и опаковани в хранителния магазин?

Отговор: Вие сте правилно - рязането, нарязването, нарязването или пилингът на плодовете и зеленчуците намалява част от тяхната хранителна стойност .

Хранителното вещество, което страда най-тежко, вероятно е витамин С, въпреки че някои от витамин А и витамин Е също се губят. Всички тези витамини са антиоксиданти, което означава, че реагират на кислород. Кожите и покритията естествено защитават антиоксидантните витамини вътре. След като пробиете защитните покрития, плътта вътре е изложена на въздух и кислородът намалява антиоксидантните витамини.

Повечето други хранителни вещества, включително минерали, В-комплексни витамини и фибри , не се губят след разфасоването или пилингът на плодовете и зеленчуците. Но тъй като те често се срещат в покритията, най-добре е да оставят ядливите покрития непокътнати и да ги изядете. Картофите, морковите и краставиците, например, могат просто да се изплакнат и да се използват, както са.

Съхранение на плодовете и зеленчуците, за да се запази най-голямата хранителна стойност

Най-добрият начин да съхранявате плодове и зеленчуци е да ги оставите непромити с кожата, кората или кожите непокътнати до деня, в който планирате да ги ядете.

Не е нужно да чакате до последния момент, за да намалите продукцията си, но не забравяйте да ги съхранявате в херметически затворени контейнери в хладилника, след като ги нарязвате - и най-добре е да ги оставяте на големи парчета. По-малката повърхност означава по-малко излагане на кислород и повече задържане на витамини.

Знам, че може да ви е трудно да миете и да накълцате пресните си плодове и зеленчуци, когато сте заети с други неща.

Плюс това, да имате пресни плодове и зеленчуци, готови за пътуване, ще ви улеснят да правите здравословен избор на закуска. Така че продължете и купувайте плодове и зеленчуци, които са били измити и нарязани на парчета. Просто ги държи в контейнерите си и не забравяйте, че няма да продължат толкова дълго.

Източници:

Академия по хранене и диететика. "Как да получите най-аромат и хранителни вещества". Достъп до 5 май 2016 г. http://www.eatright.org/resource/homefoodsafety/safety-tips/food-poisoning/getting-most-flavor-and-nutrients.

Мария I. Гил, Енкарна Агуайо, Адел А. Кадер. "Промени в качеството и задържане на хранителни вещества при пресни плодове срещу цели плодове по време на съхранение." J. Agric. Food Chem., 54 (12), 4284-4296, 2006. 10.1021 / jf060303y S0021-8561 (06) 00303-7. Достъп до 5 май 2016 г. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf060303y.

Американската администрация по храните и лекарствата. "Raw Produce: Избирането и сервирането му безопасно". Достъпът е на 5 май 2016 г. http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm114299.htm.