Плодово пиле и картофи със свежа гръцка салса

Акценти на храненето (на порция)

Калории - 426

Мазнини - 22 гр

Карби - 29гр

Протеин - 29 гр

Общо време 75 мин
Подгответе 45 мин , готвяйте 30 мин
Сервирания 4

Вечерята в листата е любимото ми, не само за лесното им почистване, но и защото те са идеалното празно място за създаване на здравословна храна в последната минута, базирана на каквито и да е съставки, които имате на ръка. Ако се наслаждавате на гръцката кухня толкова, колкото и аз, повярвайте ми - вие ще обичате вкусовете, вдъхновени от Средиземно море, в това ястие!

Естествено картофите, които не съдържат глутен, се съчетават чудесно с лимон, чесън и риган, вкарани в пиле, но се чувстват свободни да ги пропуснат за по-ниско съдържание на въглехидрати или да добавят някои допълнителни зеленчуци като зелен фасул, аспержи или броколи - !

Съставки

подготовка

  1. Комбинирайте зехтина, лимоновия сок, смлян чесън, 1 чаена лъжичка риган, сол и черен пипер в голяма торбичка. Поставете парчета пилешки гърди в торбичка с марината, печат и поставете в хладилника за 30 минути или по-дълго.

  2. Загрейте фурната до 350F и подредете лист за печене с алуминиево фолио.

  3. Поръсете картофите и ги поставете върху тавичките. Добавете пилешки парчета към листа и налейте марината върху картофите. Използвайки чисти ръце, хвърляйте картофи и пиле в марината, за да покриете добре. Поставете пилето и картофите във фурната и печете около 30 минути или докато се приготвят картофи и пилето вече няма розово вътре.

  1. Докато пилето и картофите готвят, направете гръцката салса, като комбинирате нарязаните домати, натрошеното сирене от фета, нарязаните маслини и останалите 1 чаена лъжичка риган. Съхранявайте в хладилника, докато сте готови да сервирате.

  2. Когато пилето и картофите са готови, разделете между 4 плочи и нагоре с гръцка салса преди да сервирате.

Варианти и замествания на съставките

Това без глутен пилешко месо и картофи лесно се намаляват с FODMAP, като се пропусне смлян чесън и се добавят 1 чаена лъжичка чесън масло в марината. Инжектираните масла, като например чесновото масло, не съдържат FODMAP, които цялата храна прави.

Прясното орегано е вкусно на мястото на сухата риган. Като общо правило, използвайте 1 супена лъжица пресни билки вместо 1 супена лъжица сушени билки.

Съвети за готвене и сервиране

За да спестите време, пилето може да бъде мариновано за една нощ или сутрин, а салсата може да се направи предварително и да се съхранява в хладилника до 3 дни.