Какъв вид сол е най-здравословен?

Солта е сол, независимо от цвета или текстурата

Солта вече се предлага в различни цветове и текстури, за да се подобри вашето приготвяне. Съществуват и твърдения, които сочат, че някои соли са по-здрави от други. Нарастващата популярност на различни соли, като "Пинк Хималай", надуши разходите, защото тези твърдения се вярват.

Някак си, различен цвят и текстура трябва да направи всичко, когато се готви с тези специални соли. Те наистина ли са по-добри и си струват парите? Увеличават ли се ползите за здравето при използване на определена сол?

Разбирането на каква сол и как тя функционира в тялото ви ще ви помогне да отговорите на тези въпроси.

Какво е солта?

Джон Изображения / Гети изображения

Солта е минерал, направен от комбинираните елементи натрий и хлор. Заедно те образуват натриев хлорид, кристализирано вещество, което се използва при готвене, поддръжка на здравето и дори пътища за размразяване. Това е общоизвестно като сол за ястия и се счита за скална сол в по-естествено състояние.

Солта е богата на морска вода и е основният минерал, който причинява около 3.5% соленост на океанската вода. По-голямата част от произведената сол идва от изпарена морска вода и солни мини.

Функция на солта и тялото

Солта е от съществено значение за функционирането на човешкия живот и тялото. Натрият и хлорът са важни елементи, които спомагат за поддържането на клетъчния баланс, кръвообращението и нивото на кръвната захар. Натрият е един от минералите, отговорен основно за поддържането на вашите електролити. Обичайните електролити включват натрий, калий, калций и бикарбонат. Без подходящ натрий мозъкът ви няма да може да изпрати необходимите електрически импулси към останалата част от тялото ви, за да функционира правилно.

Точно както тялото изисква правилното количество натрий за правилна функция, консумирането на твърде много сол може да се счита за нездравословно. По-високите дози сол показват повишаване на кръвното налягане и задържането на вода. Повишените нива на натрий причиняват на организма да се задържи на вода, за да се запази концентрацията на натриев серум от надхвърляне на определени граници. Смята се за защитен отговор и тялото ви работи, за да поддържа баланс. Тъй като излишъкът от натрий има тенденция да предизвика повишаване на кръвното налягане, лекарите препоръчват на хората, страдащи от хипертония, да намалят или да премахнат приема на сол.

Изследвания и експертни отзиви

Има много изследвания върху солта и как тя влияе върху вашето здраве. Въпреки това, липсват проучвания при различни сравнения на солите, които могат да предизвикат объркване относно специалните соли. Без адекватни и надеждни доказателства е важно да се вземат маркетингови твърдения със зърно от сол.

Според Rahaf AlBochi, RD, LD, медиен говорител на Академията по хранене и диететика и собственик на храненето на маслиновото дърво, солта е сол, което означава, че теглото им съдържа същото количество натрий. Една чаена лъжичка сол съдържа около 2400 mg натрий. Въпреки че в света има много различни видове сол, няма сол, която е по-здрава от друга, казва Албочи.

Американската асоциация на сърцето (AHA) проведе проучване и 61% от участниците неправилно казаха, че морската сол има по-ниско съдържание на натрий, отколкото солта. Рейчъл К. Джонсън, говорител на Американската сърдечна асоциация и професор по хранене на Бикфорд в Университета във Върмонт, посочва, че морската сол често има толкова натрий, колкото солта.

Д-р Джонсън също така предлага, че контролирането на приема на сол спомага за поддържането на здравето на сърцето. Ако консумирате повече морска сол, защото смятате, че има по-малко натрий, може да се поставяте на по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане, което повишава риска от сърдечни заболявания, казва Джонсън.

Сравнение на солите

Американските диетични указания препоръчват максимален прием на 2300 mg натрий на ден (5,8 g сол), докато средният прием на консуматор е 9 g сол (3 600 mg Na) на ден. Неправилните допускания за различните соли могат да допринесат за по-високи нива на консумация на сол.

AlBochi предостави надеждна обратна информация за общи, различни соли. Следващите сравнения ще бъдат полезни насоки като цяло и преди да решите да закупите фантазията.

Таблица сол

Таблицата сол е най-често използваната сол в готвенето и обикновено е йодирана, което означава, че йодът е добавен, казва Ал Бочи. Може да се нарече йодирана сол. Йодът се добавя, за да помогне на хората да получат достатъчно йод в диетата си, което е важно за предотвратяване на гърлото, състояние на щитовидната жлеза. Таблицата сол е фина, гранулирана сол и е добър избор при готвене.

Кошер Солт

Kosher Salt е груба солена зърна. Когато се използва при готвене, може да добави хрупкава текстура на някои ястия и напитки. На чаена лъжичка кошерната сол може да има малко по-малко натрий, отколкото една чаена лъжичка сол. Това е просто защото кошерната сол има по-грубо зърно, така че по-малко се вписва в лъжицата. Въпреки това, теглото, кошерната сол и натриевата сол имат същото количество натрий според AlBochi.

Морска сол

Морската сол може да бъде или фино зърно, или големи кристали. Произвежда се чрез изпаряване на морската вода. Примерите включват черно море, келтски, френски (fleur de sel) или хавайска морска сол. Морската сол може да има следи от минерали, които могат да предложат различен вкус в готвенето, но не предлагат никакви известни ползи за здравето. Морската сол е все още сол и има същото количество натрий на тегло, както всяка друга сол казва AlBochi.

Розова Хималайска сол

Розовата Хималайска сол е известна като довършителна сол, тъй като обикновено се използва в края на готвенето, за да се добави вкус и хрупкава текстура на храната. Той съдържа следи от минерали, но няма здравословни предимства при използването на хималайска сол за други видове сол. Според AlBochi, тя все още осигурява същото количество натрий на тегло като всяка друга сол.

Сол заместник

Солените заместители са соли, които заместват някои или всички натриеви с калий, магнезий или друг минерал. Lite солта е сол, която е наполовина натриев хлорид и половината калиев хлорид. Заместителите на солта могат да се използват от хора на натриева диета, но винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да използвате тези продукти, особено ако имате проблеми с бъбреците.

Подсолена сол

Подправената сол е сол с билки и аромати, като целина сол, чесън сол или лука сол. За да намалите количеството натрий в диетата си, най-добре е да използвате самостоятелно билки вместо подправена сол, като например целина, чесън на прах или лук, които не съдържат натрий.

Нивата на солта и натрий

Изборът на най-добрата сол за вас наистина се свежда до вкус и предпочитание. Експертната обратна връзка показва, че солта е сол и обикновено съдържа същото количество натрий. Други следи от минерали могат да бъдат намерени в различни соли, тъй като едно изследване е разгледано и резултатите са дадени по-долу:

Натриев калиев магнезиев железен

Таблица сол 39,1% 0,09% <0,01% <0,01%

Морска сол 38.3% 0.08% 0.05% <0.01%

Хималайска сол 36,8% 0,28% 0,1% 0,0004%

Келтско море сол 33,8% 0,16% 0,3% 0,014%

Текстура, вкус и цена

Според проучване за възприемане на соления вкус, съдържанието на следи от минерали като калий и магнезий може да играе роля в начина, по който той вкусва. Съдържанието на натрий все пак остава сравнимо за всички изследвани соли. Също така, сравнението на минералното съдържание за всяка сол се оказва незначително и наистина не бива да се взема под внимание при избора на сол.

Тъй като всички соли съдържат сравними нива на натрий, то наистина се свежда до лични предпочитания и колко искате да харчите за сол. Ако търсите хрупкава текстура с някакъв цвят, Pink Himalayan може да бъде забавен избор. Въпреки, че е по-скоро завършена сол, която обикновено не се поръсва върху вече приготвено ястие като сол.

Колкото по-красиви са опаковките и се търгуват здравните претенции, толкова по-скъпа ще бъде солта. Следният списък ще ви даде основна представа за цената на унция за популярни соли на пазара:

Долния ред

Солта остава от съществено значение за здравето, уелнес и готвене. Това, което се нуждае от изясняване, е дали един вид сол е по-здравословен от всеки друг. Според експертната обратна връзка, всички соли са сходни в натриевото съдържание с минимални разлики в минералните следи. Следващият списък обобщава долния ред на това, което трябва да знаете за сравненията на солите:

> Източници:
Drake, SL и др., Сравнение на солевия вкус и интензитета на времето на морските и сухоземните соли от целия свят, списание за сензорни изследвания , 2011 г.

> Администрация по храните и лекарствата, Център за безопасност на храните и приложна храна, може да бъдете изненадани от колко сол ядете, потребителски актуализации , 2016

Морска сол срещу сол за ястия, Break with Salt, Американска сърдечна асоциация, достъпна на 15 април 2016 г.