Бързо ръководство за стероиди в спорта

Употребата на стероиди продължава въпреки здравните рискове за спортистите

Лекарствата, които обикновено се наричат ​​стероиди, могат да бъдат класифицирани като анаболни (анаболно-андрогенни) стероиди или кортикостероиди. Кортикостероидите, като кортизон или преднизон са лекарства, които лекарите често предписват, за да контролират възпалението в организма. Кортикостероидите не са същите като анаболните стероиди, които често са свързани с незаконно използване в спорта.

Анаболни стероиди

Анаболните стероиди ( анаболно-андрогенни стероиди ) са синтетични версии на мъжкия хормон тестостерон. Те са клас лекарства, които са законно достъпни само по рецепта и се предписват за лечение на различни състояния, които причиняват загуба на чиста мускулна маса.

Немедицинското използване на анаболни стероиди е незаконно и е забранено от повечето големи спортни организации. През януари 2005 г. Законът за контрол на анаболните стероиди бе изменен със Закона за контролираните субстанции, който добавя анаболни стероиди и прохормони (предшественик на хормон) в списъка на контролираните вещества и прави притежаването на веществата федерално престъпление. Все пак някои спортисти продължават да ги използват незаконно, въпреки доказателства, че използването им по този начин може да причини много сериозни здравословни проблеми.

Как работят

Анаболните стероиди са тестостеронови производни, които помагат на организма да метаболизира погълнатите протеини и да улесни синтеза на скелетните мускули.

Те също забавят умората и могат да създадат усещане за еуфория.

Често използваните стероиди

Други забранени стероиди

Анаболните стероиди са забранени от всички основни спортни организации, включително Олимпиадата, НБА, NHL и NFL. Световната антидопингова агенция (WADA) поддържа обширен списък на всички забранени вещества, повишаващи производителността. Някои от тях включват следното:

Орални стероиди

Инжектируеми стероиди

Защо спортистите ги вземат

Широко разпространената употреба на анаболни стероиди сред спортистите е с надеждата да се подобри представянето.

Въпреки че тестовете за наркотици са широко разпространени, нови дизайнерски лекарства се правят специално, за да се избегне откриването им. Въпреки това, технологията непрекъснато се развива, проби от кръв и урина от преди години се тестват отново с нова наука и излагат атлетите, които в миналото използват незаконни вещества.

Как се вземат

Стероидите се приемат под формата на хапчета или инжекции. Най-честата доза се извършва в цикли от седмици или месеци с кратка почивка между тях. Това се нарича "колоездене". "Складиране" означава използването на няколко различни вида стероиди по едно и също време. "Пирамидирането" включва бавно увеличаване на броя, количеството или честотата на стероидите, за да достигнат пик, а след това постепенно да намаляват количеството и честотата на лекарството.

Дозите, приемани от употребяващите стероиди често са 10 до 100 пъти по-високи от това, което би било медицинско предписано за законно използване.

Здравословни рискове

Има много здравни рискове от употребата и злоупотребата с анаболни стероиди, включително следното.

Ефекти при мъжете

Ефекти при жените

Други ефекти

оттегляне

Спортистите, които използват стероиди, могат да получат симптоми на отнемане, когато напуснат. Симптомите включват промени в настроението, депресия, умора и раздразнителност, загуба на апетит, безсъние и агресия. Депресията може дори да доведе до опити за самоубийство, ако не се лекува.

Източник:

Националният институт по злоупотребата с наркотици (NIDA), злоупотребата със стероиди и пристрастяването, август 2006 г.