Упражнение прави вашата ДНК девет години по-млада

Подобрете здравето си и дори добавете продължителност на живота

Всички знаем, че упражнението е добро за нас, но знаехте ли, че може да ви направи девет години по-млад? Още по-интересно, изследователите започват да разбират точно как упражнението действително ви държи млад.

Първият проблем, разбира се, е да разберем как да дефинираме "пребиваването на младите" или "успешното стареене". Един от начините е да се измери стареенето чрез вашата ДНК ...

буквално. На върховете на вашите хромозоми са вашите теломери, които служат като защитни капачки за генетичния материал между тях.

Вашите теломери са известни като съкратени с напредването на възрастта. Всъщност се оказва, че теломерите са един от най-важните фактори за застаряването. Теломерите на младите хора обикновено са между 8000 и 10 000 нуклеотида (нуклеотидите са градивните елементи на вашите хромозоми), но възрастните хора могат да имат не повече от 5 000 нуклеотиди, съставляващи техните теломери.

В това изследване от 2008 г., което показва, че упражненията могат да ви направят девет години по-млади, изследователите сравняват дължината на теломерите с навиците за упражнения в комплекти идентични близнаци.

Направете своята ДНК по-млада

Повече от 1200 двойки близнаци (предимно жени) са записани в изследователския проект. Изследователите са разгледали влиянието на упражненията върху продължителността на телемерите в белите кръвни клетки на близнаците.

Изследването установява, че по-дългите теломери се свързват положително с повече развлекателни упражнения.

Тази констатация се проведе след като изследователите коригираха възрастта, пола, индекса на телесна маса, пушенето, социално-икономическия статус и физическата активност на работното място.

Теломерите на най-активните субекти бяха с 200 нуклеотиди по-дълги от тези на най-малко активните индивиди. При иначе идентични близнаци, които не са упражнявали същото количество (един близнак е изработил по-често от другия), теломерите в по-активните близнаци са били около 88 нуклеотиди по-дълги от тези на техните по-малко активни (но иначе генетично идентични) сестри или братя ,

Определянето на това как упражнението може да направи вашата ДНК по-млада и здравословна представлява нова огромна стъпка в разбирането как начинът на живот играе роля в застаряването.

Какво упражнение е добро за ДНК?

Изработването на пот изглежда важно. В двойното проучване хората, които упражняват енергично поне три часа всяка седмица, са имали по-дълги теломери и са били девет години "по-млади" (измерени чрез техните теломери), отколкото канапета, които не са упражнявали. Това е вярно, след като се отчитат други фактори като тютюнопушенето, възрастта, теглото и нивото на активност на работното място.

Въпреки това има намеци в други изследвания, че много енергична дейност може да не е толкова благоприятна, поне при мъжете. Проучване от 2013 г., което проследява бизнесмените в Хелзинки в продължение на близо три десетилетия (за съжаление не бяха включени жени) и установи, че групата упражнява умерено по-дълги теломери от тези, които упражняват напрегнато (включително няколко състезателни спортисти) упражнява много на всички.

Необходими са повече изследвания, за да се определи колко упражнения и какви видове правят теломерите ви най-млади. Това може да се различава при мъжете и жените.

И така, ако ми Telomeres са кратки?

Въпреки че изследванията за дължината на теломерите са сравнително нова област, учените смятат, че скъсените теломери могат да увеличат риска от свързани с възрастта заболявания като високо кръвно налягане, психични затруднения, рак и др.

Това е така, защото тъй като теломерите се съкращават, има повече стрес върху тъканите на тялото ви да функционират правилно. Изследователите вярват, че упражненията помагат за намаляване на щетите от свободните радикали, което позволява на тялото ви да инвестира ресурсите си в поддържането на здравето, вместо да възстановява щетите.

Долния ред

Упражнението ви помага да живеете по-здравословно. Вие трябва да упражнявате не само за вашата ДНК, но и да се чувствате добре и да изпитате всички предимства на упражненията.

Източник:

Cherkas LF et al. Асоциацията между физическата активност в свободното време и дължината на левкоцитите Telomere. Архив на вътрешната медицина. 2008; 168 (2): 154-158.

Savela S et al. Физическата активност в средата и теломерите се измерва в напреднала възраст. Експериментална геронтология. 2013 Jan; 48 (1): 81-4.