Може ли да практикувате Тай Чи да подобрите баланса си?

С напредването на възрастта, поемането на древната практика, известна като тай чи, може да помогне за подобряване на баланса ви. Често наричана форма на "движеща се медитация", тай чи е установено, че подобрява стабилността и предотвратява падането в много научни изследвания.

Дълго използван в традиционната китайска медицина, тай чи е техника на ум и тяло, която включва извършване на серия от бавни, нежни движения.

Често се възхищава от стрес-облекчаващите ефекти, Тай чи комбинира тези движения с дълбоко дишане и медитация.

Тай чи се смята за бойно изкуство. За тази цел движенията тай чи могат да се използват за борба или самоотбрана, когато се извършват със скорост и сила.

Не само, че се използва за подобряване на равновесието, Тай Чи може да ви помогне да управлявате широк спектър от хронични здравословни проблеми. Например, изследванията показват, че практикуването на тай чи може да помогне за облекчаване на болката, свързана с състояния като артрит, хронична болка в гърба и фибромиалгия.

Някои проучвания също подсказват, че Тай Чи може да стимулира имунната система, както и да повиши качеството на живот при хора със сериозни заболявания като рак и сърдечни заболявания. В допълнение, тай чи може да помогне за облекчаване на психичното здраве въпроси като тревожност.

Защо Tai Chi се използва за подобряване на баланса?

За много хора напредналата възраст е придружена от понижаване на стабилността на постула (т.е. способността да се поддържа позицията на тялото ви в определена пространствена зона).

Балансираната функция обикновено започва да намалява в средна възраст, като рискът от падания и наранявания нараства с течение на времето.

Упражнението често се препоръчва като ежедневен подход за подобряване на баланса и намаляване на риска от падания. Заедно с тай чи, йога често се предлага за своите възможни ползи от баланса.

Има няколко причини, поради които тай чи се счита за полезно за подобряване на баланса. Смята се, че практиката засяга редица фактори, свързани с поддържането на стабилността на опората, включително гъвкавост, сила и обхват на движение. Също така се казва, че Тай Чи може да ви помогне да предотвратите падания, като подобрите своето пространствено съзнание.

Изследването на тай чи за баланс: може ли да помогне?

Въпреки че понастоящем липсват широкомащабни проучвания, изследващи ефектите върху здравето на тай чи, все повече изследвания показват, че тай чи може да бъде полезно, когато става въпрос за подобряване на равновесието.

За доклад, който се появява в Journal of Geriatric Physical Therapy през 2010 г., учените са разгледали 19 предишни публикувани проучвания, изследващи ефектите на тай чи за балансираната функция при възрастни на 60 и повече години. Повечето от разгледаните проучвания включват сесии тай чи, които са продължили най-малко 45 минути и се провеждат най-малко два пъти седмично за продължителност от 12 седмици или повече.

В анализа си, авторите на доклада установяват, че Тай Чи подобрява фактори като гъвкавост, скорост на падане, обхват на движение и сила на ставите. Докладът заключава, че тай чи може да бъде "икономична и ефективна тренировъчна програма за подобряване на баланса и равновесието на доверието при възрастните хора". Въпреки това, авторите на доклада отбелязват, че "енергичните" членове на изследването сякаш се възползват повече от тай чи (в сравнение с нестабилните участници ).

Съществуват и някои доказателства, че тай чи може да помогне за подобряване на равновесието при хората с болестта на Паркинсон, нарушение на движението, което води до нарушаване на баланса. Това доказателство включва доклад, публикуван в списание PLoS One през 2014 г.

За този доклад изследователите са оразмерили 10 клинични изпитвания, включващи хора с болест на Паркинсон с лека до умерена тежест. Сред тези, които са следвали програма за лечение, включваща както медикаменти, така и редовни практики тай чи, изследователите са наблюдавали подобрения във фактори като намаляване на паданията и свързано със здравето качество на живот. В заключението си авторите на доклада заявяват, че комбинацията от практиката тай чи и употребата на медикаменти може да доведе до "обещаващи печалби в мобилността и баланса".

Как да използвате Тай Чи да подобрите баланса си

Докато е възможно да се научите тай чи от книги или аудио / видео ресурси, да вземете клас или да работите с инструктор тай чи, помага да се уверите, че извършвате правилно движенията.

Tai Chi обикновено се счита за безопасно, но може да причини незначителни болки и болки в някои хора. Хората със здравословни проблеми и бременните жени трябва да се консултират с доставчиците на здравни грижи преди да практикуват тай чи.

Ако мислите, че използвате тай чи, за да подобрите баланса си, имайте предвид, че редица фактори, свързани със здравето и начина на живот, могат да повлияят на риска от падане, докато сте на възраст. Например, проблеми като мускулна слабост, проблеми с контрола на кръвното налягане и употребата на определени медикаменти могат да повлияят на вашето равновесие. За да сте сигурни, говорете с лекаря си, ако имате някакви проблеми с баланса, и попитайте дали тай чи може да ви бъде от полза.

> Източници:

> Leung DP, Chan CK, Tsang HW, Tsang WW, Jones AY. Тай Чи като интервенция за подобряване на равновесието и намаляване на попадането при по-възрастни хора: Систематичен и метааналитичен преглед. Алтернална терапия Здрав. 2011 януари-февруари, 17 (1): 40-8.

> Лиу Х, Франк А. Тай Чи като Упражнение за подобряване на баланса за по-възрастни хора: Систематичен преглед. J Geriatr Phys Ther. 2010 Jul-Sep; 33 (3): 103-9.

> Maciaszek J1, Osiński W. Ефектите на Tai Chi върху баланса на тялото при възрастни хора - преглед на изследванията от началото на 21 век. Am J Чин Мед. 2010; 38 (2): 219-29.

> NiM, Mooney К, Richards L, et al. Сравнителни последици от Tai Chi, балансирано обучение и специално проектирана програма по йога за равновесие в по-възрастните хора. Arch Phys Med Rehabil. 2014 Sep; 95 (9): 1620-1628.e30.

> Ni X, Liu S, Lu F, Shi X, Guo X. Ефикасност и безопасност на Tai Chi за болестта на Паркинсон: Систематичен преглед и метаанализ на контролирани проучвания с рандомизирани резултати. PLoS One. 2014 юни 13; 9 (6): e99377.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.