Как правилното дишане може да повиши спортните резултати

Атлетите могат да се възползват от тези основни дихателни упражнения

Може да изглежда, че няма да има какво да се каже за това как да се диша: Инхалиране. Издишайте. Повторете. Какво би могло да бъде по-лесно? Какво би могло да бъде по-автоматичен?

Продължаваме да дишаме, независимо дали обръщаме внимание или не на него, така че може да изглежда така, сякаш няма да има нужда от практикуване на различни начини на дишане. Но като се има предвид, че кислородът е нашата най-важна хранителна съставка за живота и дишането, процесът, който използваме, за да получим всичко, което поддържа кислорода в клетките ни, може би да разгледаме по-внимателно как дишаме не е загуба на време.

Мускулът, отговорен за безкрайния цикъл на вдишване и издишване, диафрагмата, седи дълбоко в коремната кухина. Когато си поемаме дъх, диафрагмата се свива и изравнява, като издърпва въздуха в белите дробове. Когато белите дробове се напълнят, ребрата се разширяват и повдигат нагоре и навън. След това, по време на издишването, диафрагмата се отпуска, абсцесата се свива и издърпва ребрата надолу и въздухът напуска дробовете ни.

Процесът на дишане е уникален, тъй като е под нашето съзнателно и несъзнателно управление. Ако обърнете внимание на дъха си, можете лесно да го контролирате, но веднага щом го забравите, автономната нервна система поема и продължавате да дишате цял ден и нощ. Тъй като обикновено е автоматичен процес, повечето хора никога не обръщат внимание на това. Но за един спортист, обръщайки много внимание на това кога, как и защо дишаме, има много предимства.

Правилното дишане изисква торакална подвижност, добра коремна и якостна якост и, колкото и странно да звучи, пълна гама от движение в диафрагмата от свиване до отпускане.

Много хора - спортисти включени - разходка с диафрагма, която е в постоянно състояние на свиване. Диафрагмата също така трябва непрекъснато да се връща в спокойна куполна държава, за да функционира правилно. За да може диафрагмата да се отпусне, коремът трябва да се свие в опозиция.

Спортистите и не спортистите могат да практикуват няколко основни дихателни упражнения, за да обучат корема и диафрагмата да работят заедно, за да осигурят пълна инхалация и издишване.

Дихателни упражнения за спортисти

1. Издухвайте балон.

Надуването на балони може да помогне на спортиста да учи как се чувства пълноценно и пълно издишване с помощта на коремните мускули. Вземете дълбоко вдишване и издишайте с дълго, стабилно, силно дишане и свийте коремните мускули, за да се опитате да накарате последния въздух да изтече от белите дробове. Повторете няколко пъти.

2. Стената седи с дълбоко дишане .

Докато седите срещу стената в стената, седнете, стигнете ръцете си напред и се упражнявайте дълго, бавно дълбоко дишане. Поемете дълбоко въздух и издишайте напълно, като използвате 5 броя, за да изгорите колкото е възможно повече въздух. Тъй като държите гръбнака си срещу стената и в неутрално положение, упражнението за дишане ще ви принуди да използвате диафрагмата и корема, за да извършите инхалация и издишване и да не разчитате на въртенето, врата или раменете, за да разширите гръдната клетка. Плюс това, ще получите и чудесно квадратно изгаряне.

3. Дишане на огъня.
Това дихателно упражнение е добре известно сред практикуващите Йога. Основната техника включва кратки, силни издишвания и кратко пасивно вдишване. Това се постига чрез бързо изпомпване (свиване и отпускане) на коремните мускули. За да започнете, коремният бутон се изтегля към гръбнака и въздухът се вкарва навътре и навън през ноздрите, а устата е затворена.

4. Корекция на корема.
Коремът на корема е упражнение, което тренира основните мускули, за да стабилизира по-добре гръбнака и таза. Това се прави, като стои високо, или се полага на гърба, а след това се свива и издърпва коремната стена, без да се движи таза или гръбначния стълб. Опитайте се да визуализирате смученето на коремния бутон до гръбначния стълб или пода. Задръжте това за 5 броя и бавно вдишайте. Повторете няколко пъти. Това движение ангажира стабилизаторите на дълбокото ядро, за да можете по-добре да постигнете пълно и пълно издишване по време на дишането.