Как да се храните с PKU диета

Диетата на PKU е необходима за хора, които имат генетично заболяване, наречено фенилкетонурия (PKU). Хората с фенилкетонурия нямат ензим, който позволява на организма да конвертира фенилаланин (аминокиселина) в тирозин (друга аминокиселина ). Фенилаланинът се натрупва и причинява увреждане на мозъка; така че всички с ПКК трябва да избягват храни, богати на протеини.

Бебетата и бебетата с PKU се нуждаят от специална формула, която не съдържа фенилаланин.

Изключително важно е бебетата, децата и децата да не ядат протеинови храни, защото мозъкът се разраства бързо. Трябва да се следва много строга диета. Всички храни с високо съдържание на протеин трябва да се избягват.

Храните с високо съдържание на протеини включват:

Също така трябва да се избягват ястия, закуски и ястия, приготвени с тези храни - пица, торта, бисквити, хамбургери, хот-дога, сладолед, кисело мляко и много други храни. Дори неща като хляб и някои видове зърнени храни могат да имат твърде много протеини. Аспартамът също трябва да се избягва, тъй като е комбинация от аспарагинова киселина и фенилаланин.

Децата и тийнейджърите с PKU могат да ядат плодове и зеленчуци и малки количества зърнени храни и бисквити, защото тези храни са с ниско съдържание на протеини. Възрастните трябва да се придържат доста към диетата.

Но PKU диетата е твърде ниска за протеини за нормално здраве, така че децата и възрастните с PKU трябва да консумират специални протеинови напитки, формулирани без фенилаланин.

Също така, тази диета трябва да бъде следвана за цял живот и редовно се вземат кръвни тестове, за да се проследяват нивата на фенилаланин в организма.

Обща ли е PKU?

Според Националния алианс на ПКК около един от 15 000 бебета има ПКУ. Бебета в Съединените щати и много други страни се преглеждат малко след раждането и докато бебетата и децата се придържат към диетата, мозъкът им се развива нормално.

Възрастните с ПКК може да имат малко повече свобода на действие с приема на протеини, защото мозъкът е напълно развит, но ПКК не изчезва и консумирането на твърде много фенилаланин може да доведе до проблеми с настроението и загуба на паметта.

Източници:

Махер АК. "Опростено меню за хранене". Единадесето издание, Hoboken NJ, САЩ: Wiley-Blackwell Publishing, октомври 2011 г.

Ръководство на Merck - Професионална версия. "Нарушения на метаболизма на аминокиселините и органичните киселини." http://www.merckmanuals.com/professional/pediatrics/inherited-disorders-of-metabolism/overview-of-amino-acid-and-organic-acid-metabolism-disorders.

Национален алианс за фенилкетонурия. "Фенелокетонурия Факти за училищния факултет и персонала." http://www.npkua.org/Portals/0/PKU_schoolfacts.pdf .